Kultura
IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK (1929.-2018.)

Pamtit ćemo njegovu likovnu i intelektualnu mnogostranost i marljivost, vedar i razigran duh
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

ZAGREB - U petak 11. svibnja, u Zagrebu je u 89. godini umro akademik Zlatko Bourek, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, redatelj, autor crtanih i igranih filmova, redoviti član HAZU.

- Smrću akademika Zlatka Boureka HAZU je izgubila jednog od svojih najuglednijih članova, a Hrvatska jednog od svojih najvećih, najsvestranijih i najoriginalnijih umjetnika koji je otvorio novo poglavlje modernog hrvatskog likovnog, kazališnog i filmskog stvaranja. Pamtit ćemo njegovu likovnu i intelektualnu mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh. Iako je bio umjetnik svjetskog glasa, cijelog života bio je privržen rodnoj Slavoniji, ponosan na njezinu kulturu i tradiciju iz koje je crpio nadahnuće za svoja djela kojima je obogatio hrvatsku kulturu. Akademik Bourek pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku likovnu, kazališnu i filmsku umjetnost, hrvatsku kulturu, HAZU i hrvatski narod - izjavio je predsjednik HAZU, akad. Zvonko Kusić.

Akademik Zlatko Bourek rođen je 4. rujna 1929. u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1943. do 1945. sudjelovao je u Antifašističkoj borbi. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, kod prof. Koste Angelija Radovanija. Još za vrijeme studija s grupom istomišljenika osnovao je Zagrebačku školu crtanog filma koja je unijela novi koncept u nastanak animiranih filmova i stekla svjetski ugled. Grafičke radove prvi put izlaže 1959., a prve slike počinje izlagati 1963. One već tada imaju glavne značajke njegova likovnog stvaralaštva: groteskni humor s nadrealističkim elementima povezanim s folklornim sastavnicama - ističe se u priopćenju HAZU.

Bio je scenograf svjetski poznate serije animiranih filmova Profesor Baltazar realizirane od 1967. do 1978. u kojoj je, po uzoru na Rijeku, likovno osmislio mjesto radnje Baltazar-grad.

Crtanim filmom počeo se baviti kao crtač podloga i svoj prvi uspjeh postigao filmom Cowboy Jimmy (1957.), a zatim slijede filmovi Happy End (1958.) Inspektor se vraća kući i Kod fotografa (1959.). Od 1960. radio je crtane filmove po vlastitim scenarijima, među kojima se izdvajaju Kovačev šegrt, I videl sem daljine meglene i kalne, Bećarac, Kapetan Arbanas Marko, Mačka, Školovanje i Ručak. Kao režiser i scenarist snimio je tri igrana filma: Cirkus Rex, Crvenkapica, Ventrilokvist.

Od 1971. surađivao je kao scenograf i kostimograf s uglednim kazalištima u Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 1977. je režirao lutkarsku farsu Orlando maleroso autora Saliha Isaaca, čime je započeo obnovu lutkarskog scenskog izraza u Hrvatskoj, a golem uspjeh u zemlji i na najvećim svjetskim kazališnim festivalima ostvario je s lutkarskom predstavom Hamlet u izvedbi kazališta ITD iz 1982.

Među posljednjim djelima akademika Zlatka Boureka izdvajaju se režija, kostimografija i scenografija za predstavu Kralj Ubu Alfreda Jarryja na 51. splitskom ljetu 2005. a 2010. je u Zagrebačkom kazalištu lutaka postavio lutkarsku predstavu za odrasle Jedini neuspjeh Adolfa H, autora Georgea Taboria za koju je radio scenarij, režiju i nacrt za lutke. Na savskom nasipu u Zagrebu 2016. je postavio skulpturu Međaš protiv uroka i poplave.

Redoviti član HAZU, u Razredu za likovne umjetnosti, postao je 2010., a od 2002. bio je član suradnik. Akademik Zlatko Bourek samostalno je izlagao u Duisburgu, New Yorku, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu. Skupne izložbe u zemlji bile su mu u sklopu Zagrebačkog trijenala, Izložbe jugoslavenske grafike, Zagrebačke izložbe jugoslavenskog crteža, Vizualnih komunikacija, Nadrealizma i hrvatske likovne umjetnosti, Erotike u hrvatskom slikarstvu, crtežu i grafici, Salona u Rijeci, a u inozemstvu u Aleksandriji, Veneciji, Budimpešti, Tokiju, Wiesbadenu, Rimu, Ateni, Solunu, Caracasu i St. Poeltenu te na Kubi. Godine 2005. dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. N.Vek.

Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike