Učionica
POPULARNOZNANSTVENO PREDAVANJE U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐAKOVO

„Obnovljivi izvori energije kao temelj održivog razvoja“
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

U okviru projekta „Obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti u funkciji ruralnog razvoja“, financiranoga u sklopu Interreg V-A programa suradnje Hrvatske i Mađarske 2014-2020., dana 24. travnja 2018. u Gradskoj knjižnici Đakovo doc. dr. sc. Danijel Topić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek održao je popularnoznanstveno predavanje na temu „Obnovljivi izvori energije kao temelj održivog razvoja“.

Današnji razvoj civilizacije te cjelokupna energetika, industrija i transport uglavnom se temelje na neobnovljivim izvorima koji su iscrpivi te imaju negativan utjecaj na okoliš. Preko 80 % sveukupne krajnje potrošnje energije dolazi iz neobnovljivih izvora energije. Posljedica su tomu nastale klimatske promjene (globalno zatopljenje), smanjenje rezervi fosilnih i nuklearnih goriva te mogućnost potpunoga iscrpljenja takvih resursa što vodi k neodrživomu razvoju. Zbog toga je potrebno promijeniti način uporabe energetskih resursa te se okrenuti obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju. Predavanje je dalo pregled trenutačnoga stanja s obzirom na potrošnju i proizvodnju energije te posljedice uporabe fosilnih goriva, ali i pokazalo kako obnovljivi izvori energije mogu biti temelj održivoga razvoja te alternativa fosilnim i nuklearnim gorivima. Poseban je naglasak stavljen na mikrofotonaponske sustave za pokrivanje vlastite potrošnje.

Danijel TOPIĆ
Možda ste propustili...

NOVI BROJ STUDENTSKOGA LISTA „TEOFIL“ U IZDANJU KBF-A

Tema: „Kršćani – sol zemlje i svjetlo svijeta“

DRUGA AKADEMSKA SVEČANOST U POVODU OVOGODIŠNJEGA DANA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Uručene potvrdnice za 46 redovitih profesora Sveučilišta u Osijeku

STUDENTI KBF-A U ĐAKOVU SUDJELOVALI NA PRVOJ MEĐUNARODNOJ TEOLOGIJADI

Umrežavanje studenata teoloških fakulteta s ovoga područja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik