Učionica
RADIONICA U SKLOPU TEČAJEVA ZA STALNO STRUČNO USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA

Polaznici učili o reviziji i otpisu knjižnične građe
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 22. veljače 2018. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, u prostoru Američkoga kutka (American Corner), održana je radionica o reviziji i otpisu knjižnične građe u visokoškolskim, znanstvenim i specijalnim knjižnicama.

Radionica je održana u sklopu tečajeva Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara koji djeluje pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Radionicu je vodila dr. sc. Svjetlana Mokriš, knjižničarska savjetnica, a pohađalo ju je 19 polaznika. Postupak revizije u knjižničnome poslovanju označava sustavan pregled knjižničnoga fonda u svrhu utvrđivanja njegova stvarnoga stanja i usporedbe stvarnih jedinica s odgovarajućim zapisima u inventarnim knjigama te katalozima. Postupak je revizije važan jer njime se utvrđuje knjigovodstvena vrijednost knjižničnoga fonda i koje je jedinice potrebno zaštititi, a dobiveni podatci osnova su za planiranje i vođenje nabavne politike, izgradnju fonda te analizu poslovanja knjižnice.

Tijekom radionice, koja je trajala pet sati, a obuhvaćala je teorijski i praktični dio, sudionici su upoznati s primjenom Zakona o knjižnicama i Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe, obvezom provođenja revizije knjižnične građe prema Pravilniku, metodama revizije i otpisa knjižnične građe, izradom zapisnika o reviziji, kriterijima za otpis knjižnične građe, izradom zapisnika o otpisu i popisu prijedloga za otpis, postupanjem s otpisanom knjižničnom građom i utvrđivanjem knjigovodstvene vrijednosti otpisane knjižnične građe. Polaznicima je obrazloženo i značenje revizije knjižnične građe u odnosu na obvezu provođenja inventure knjiga u institucijama proračunskih korisnika.

Svjetlana MOKRIŠ
Možda ste propustili...

VELIKO PRIZNANJE PROREKTORU ZA STRATEGIJU RAZVOJA I FINANCIJE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Nagrada Osječko-baranjske županije prof. dr. sc. Dragi Šubariću za iznimna postignuća u području znanosti

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEVOJAKA U INFORMACIJSKIM I KOMUNIKACIJSKIM TEHNOLOGIJAMA 

„Girls in ICT Day 2018“ na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

PREDSTAVLJENA KNJIGA ČIJA JE SUAUTORICA PRODEKANICA ZA ZNANOST PTF-A OSIJEK

„Ekstrakcija i ekstraktori biljnih sirovina“ prof. dr. sc. Ibrahima Mujića i izv. prof. dr. sc. Stele Jokić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana