Učionica
RADIONICA U SKLOPU TEČAJEVA ZA STALNO STRUČNO USAVRŠAVANJE KNJIŽNIČARA

Polaznici učili o reviziji i otpisu knjižnične građe
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 22. veljače 2018. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, u prostoru Američkoga kutka (American Corner), održana je radionica o reviziji i otpisu knjižnične građe u visokoškolskim, znanstvenim i specijalnim knjižnicama.

Radionica je održana u sklopu tečajeva Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara koji djeluje pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Radionicu je vodila dr. sc. Svjetlana Mokriš, knjižničarska savjetnica, a pohađalo ju je 19 polaznika. Postupak revizije u knjižničnome poslovanju označava sustavan pregled knjižničnoga fonda u svrhu utvrđivanja njegova stvarnoga stanja i usporedbe stvarnih jedinica s odgovarajućim zapisima u inventarnim knjigama te katalozima. Postupak je revizije važan jer njime se utvrđuje knjigovodstvena vrijednost knjižničnoga fonda i koje je jedinice potrebno zaštititi, a dobiveni podatci osnova su za planiranje i vođenje nabavne politike, izgradnju fonda te analizu poslovanja knjižnice.

Tijekom radionice, koja je trajala pet sati, a obuhvaćala je teorijski i praktični dio, sudionici su upoznati s primjenom Zakona o knjižnicama i Pravilnika o reviziji i otpisu knjižnične građe, obvezom provođenja revizije knjižnične građe prema Pravilniku, metodama revizije i otpisa knjižnične građe, izradom zapisnika o reviziji, kriterijima za otpis knjižnične građe, izradom zapisnika o otpisu i popisu prijedloga za otpis, postupanjem s otpisanom knjižničnom građom i utvrđivanjem knjigovodstvene vrijednosti otpisane knjižnične građe. Polaznicima je obrazloženo i značenje revizije knjižnične građe u odnosu na obvezu provođenja inventure knjiga u institucijama proračunskih korisnika.

Svjetlana MOKRIŠ
Možda ste propustili...

NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

NOVI BROJ STUDENTSKOGA LISTA „TEOFIL“ U IZDANJU KBF-A

Tema: „Kršćani – sol zemlje i svjetlo svijeta“

IZV. PROF. ART. STANISLAV MARIJANOVIĆ DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU

Nagradu dobio za ilustraciju slikovnice „Ogrlica sva od naših lica“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik