Učionica
„OTVORENI ČETVRTAK“

O skupljanju albuma sa sličicama u Jugoslaviji te o mozgu i ličnosti
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 22. veljače 2018. održano je još jedno, peto u nizu predavanja ovosezonskoga popularnoznanstvenoga ciklusa „Otvoreni četvrtak“ na Filozofskome fakultetu Osijek, a Sergej Filipović, asistent s fakultetskoga Odsjeka za povijest, predstavio je svoje istraživanje pod nazivom „Skupljanje albuma sa sličicama u Jugoslaviji i utjecaj na potrošačku kulturu“.

O navedenoj temi govorio je iz aspekta razvoja potrošačkoga društva i popularne kulture u Jugoslaviji, ali i iz drugih aspekata kao što su socijalni i obrazovni. Zanimljivo je da su albumi sa sličicama kod djece i mladih tijekom 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća često bili enciklopedijski organizirani te su im nudili skup znanja i učenja, potkrjepljujući time nominalne vrijednosti socijalističkoga društva. Igra, dokolica i zabava također su mogli pridonositi „jačanju“ sustava, omogućavajući mladima i svojevrstan predah od strogo postavljenih odgojnih smjernica društvenoga sustava. S druge strane, aspekti vesternizacije i komercijalizacije nisu bili u skladu s proklamiranim vrijednostima društva te su posredno mogli i pridonositi njegovu „slabljenju“. Zbog toga su albumi sa sličicama vrlo dobra podloga za istraživanje jugoslavenske popularne kulture i potrošačkoga društva.

Dana 29. ožujka 2018. šesto predavanje u okviru ovogodišnjega popularnoznanstvenoga ciklusa „Otvoreni četvrtak“ održao je dr. sc. Dino Krupić, poslijedoktorand na Odsjeku za psihologiju Filozofskoga fakulteta Osijek, koji je govorio o temi „Mozak i ličnost: je li naše 'ja' nešto više od neurotransmitera i sklopa neurona?“ Predavač je pružio uvid u povijesni razvoj proučavanja mozga, od početnih, vrlo invazivnih pristupa, do današnjih naprednih metoda suvremene medicine. Nakon toga uslijedio je prikaz pojedinih neurotransmiterskih reakcija koje omogućavaju reagiranje u neočekivanim situacijama ili općenito oblikuju ljudsko ponašanje, odnosno daju odlučujuće konture ličnosti.

Jasna POLJAK REHLICKI, Stephanie JUG
Odgovor na pitanje iz naslova - otvoren

Na pitanje iz naslova predavanja dr. sc. Dine Krupića odgovor ostaje otvoren. Krupić je napomenuo kako svatko od nazočnih mora naći svoj odgovor na to pitanje jer je riječ o pitanju stava, a ne znanja, osobito ako se uzme u obzir činjenica kako se o funkcijama mozga još uvijek zna vrlo malo. Tijekom i nakon predavanja razvila se kvalitetna rasprava o tim pitanjima.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN 3. PROSINCA – MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Studenti Akademije umjetnošću „šetali“ kroz različite epohe

U OKVIRU 29. KRLEŽINIH DANA U OSIJEKU ORGANIZIRAN TRADICIONALNI ZNANSTVENI SKUP NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Izlagali o važnim redateljima i glumcima hrvatskoga kazališta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana