Učionica
OVOGODIŠNJI DANI JULIJA KNIFERA U ORGANIZACIJI ODSJEKA ZA NOVU GLAZBU UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

Dani Julija Knifera 2018. u znaku premijernih izvedbi
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Treći Dani Julija Knifera, ove godine u organizaciji Odsjeka za novu glazbu Umjetničke akademije u Osijeku, održani su od 25. do 28. travnja 2018. u Osijeku i Đakovu čime je i to Akademijino događanje izišlo izvan granica grada Osijeka.

Otvaranje uz izložbu „Atelje na otvorenom“ organizirano je 25. travnja, i to u Prolazu Julija Knifera koji je ime i dobio upravo zahvaljujući Akademijinoj inicijativi. Isti je dan bio rezerviran i za brojna predavanja o slikarstvu, baletu i glazbi održana u prostorijama UAOS-a. Dan kasnije, 26. travnja, na Akademiji je održana predstava „Pleti mi, dušo, sevdah“, a u Domu željezničara Umjetnička akademija u Splitu predstavila se koncertom Ansambla za suvremenu glazbu. Dana 28. travnja, nakon prijepodnevnoga predavanja o suvremenom filmu, koncert u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku na saksofonu izveo je Gordan Tudor. Potom je na Filozofskom fakultetu Osijek održan „Koncert četiri Akademije“ što je prvi put da su se sva četiri glazbena odjela hrvatskih akademija okupila na zajedničkom koncertu. To su: Umjetnička akademija u Osijeku, Muzička akademija u Puli, Umjetnička akademija u Splitu i Muzička akademija u Zagrebu. Iste je večeri u Centru za kulturu u Đakovu odigrana hrvatska premijera predstave „True West“ kao koprodukcije UAOS-a, Srpskoga narodnog pozorišta Novi Sad i Grada Đakova.

Subota je započela utrkom „Osječki meandar“ koja je privukla jako velik broj sudionika, među ostalim i mnogo profesionalnih trkača. Njezin je start bio pored osječkoga pješačkog mosta, a cilj u Prolazu Julija Knifera gdje su pobjednicima podijeljene nagrade. Poslijepodne je „Koncert četiri Akademije“ izveden i u Đakovu, a ambijentalni je prostor Barutane, u kojoj se tražio stolac više, bio mjesto osječke premijere predstave „True West“ koja je oduševila okupljenu publiku.

Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...

IZV. PROF. ART. STANISLAV MARIJANOVIĆ DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU

Nagradu dobio za ilustraciju slikovnice „Ogrlica sva od naših lica“

NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik