Učionica
GOSTUJUĆE PREDAVANJE SVJETSKI PRIZNATOGA ZNANSTVENIKA NA FERIT-U

Prof. Juliusz Chroboczek studente upoznao s Babel protokolom usmjeravanja
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Dana 25. travnja 2018. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek gostujuće je predavanje pred mnogobrojnim studentima održao svjetski priznati znanstvenik prof. Juliusz Chroboczek s francuskoga sveučilišta Université de Paris-Diderot.

Gostujući predavač stigao je s istraživačkog instituta koji se bavi temeljima računalnih znanosti, Research Institute on the Foundations of Computer Science. Profesor je Chroboczek autor Babel protokola namijenjenoga usmjeravanju paketa u žičnim i bežičnim mrežama koji se pokazao kao vrlo kvalitetno, učinkovito i robusno rješenje prikladno i za žične, ali i za bežične mreže (uključujući i bežične mesh mreže). Kao takav, Babel protokol široko je prihvaćen u svijetu i zasigurno se danas može smatrati jednim od najboljih protokola usmjeravanja. Na svojem je predavanju profesor Chroboczek studente FERIT-a upoznao s osnovnim načelima na kojima se temelji taj protokol. Neposredno prije predavanja studentima su FERIT-a kraće prezentacije o svojim projektima održali predstavnici mlade i inovativne osječke tvrtke Crisis Innovation Lab (Valent Turković, David Blažević, Robert Marko) jer mreža te tvrtke predstavlja jedan od najboljih primjera primjene Babel protokola u svijetu što je u nekim svojim ranijim izlaganjima istaknuo i sam profesor Chroboczek. Tom su prigodom razmatrane i mogućnosti daljnje suradnje između FERIT-a, Crisis Innovation Lab-a i pariškoga sveučilišta kroz različite aktivnosti.

Važno je istaknuti da su hardver i softver, koje razvija ta tvrtka, otvoreni, kao što je slučaj i s izvornim kodom Babel protokola, što zainteresiranima (s odgovarajućim predznanjem) omogućava priključiti se njihovu daljnjem razvoju. Stoga je na tom predavanju upućen i poziv zainteresiranim studentima FERIT-a da se uključe u rad na navedenim područjima te time dodatno prošire postojeća i steknu nova znanja.

Krešimir GRGIĆ
Možda ste propustili...

SIMPOZIJ „KOPAČKI RIT JUČER, DANAS, SUTRA 2018.“

Održana ukupno 42 izlaganja, a okupilo se više od 200 sudionika

RADIONICA ZA MENTORE DOKTORSKE ŠKOLE SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Podizanje kvalitete rada mentora s doktorandima u izradi doktorskoga rada

OD 24. DO 27. KOLOVOZA 2018. U BRAZILU ODRŽAN TREĆI IEEE PES STUDENTSKI KONGRES

Studenti iz cijeloga svijeta predstavljali ideje i poslovne planove u području „zelene“ energije