Učionica
EUROPSKI TJEDAN NOVCA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Ponuđena široka lepeza tema vezanih uz financije
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Europski tjedan novca (European Money Week – EMW) obilježava se diljem Europe, a na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održan je od 12. do 15. ožujka 2018.

Konferenciju su otvorili predsjednica udruge Ivona Adrić, zatim doc. dr. sc. Nataša Drvenkar, prodekanica Fakulteta za suradnju s okruženjem, međunarodnu suradnju i projekte te prof. dr. sc. Branko Matić, predsjednik Katedre za financije. Pohvalili su dosadašnje projekte Financijskoga impulsa, posebice Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca Slavonije i Baranje. Prvo je predavanje održala Petra Poldrugač iz Hrvatske narodne banke koja je okupljenima govorila o prevenciji krivotvorenja gotovoga novca u Hrvatskoj. Nakon nje Anto Bajo s Instituta za javne financije održao je predavanje na temu „Moć i tržište – država i gospodarstvo“. U večernjim satima u caffe-baru Peppermint članica udruge Iva Mikić ugostila je Marka Milasa, osječkoga fotografa, te Marka Gregurića, gosta iz Zagreba, a govorili su o sve popularnijem zanimanju – freelancingu.

Drugi je dan pred prepunom Aulom glagoljice na Fakultetu o upravljanju osobnim financijama govorila Marijeta Ravlić iz Zagrebačke banke. Konferencija je nastavljena u dvorani 7 gdje je svoje prvo predavanje održala Martina Završki, mlada vlasnica osječkoga zdravljaka „Špajz“. Posljednje predavanje drugoga dana na Fakultetu održao je Ivan Nauković iz Pivovare Medvedgrad, a u večernjim satima u caffe-baru Peppermint organiziran je pub kviz s pitanjima iz područja financija i opće kulture. Trećega dan EMW-a održana je debata na Fakultetu na kojoj su na temu „Medijacija u osiguranju“ raspravljali članovi Financijskoga impulsa i Financijskoga kluba s Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, a večernje druženje organizirano je u The Kavani. Posljednjega je dana održan panel na temu „Osijek NE umire: Širenje u vrijeme krize“. Gosti su bili Ivan Jurlina iz COBE-a i Marin Seleš iz Kreativne agencije Adverta, a moderator doc. dr. sc. Domagoj Sajter. Ovogodišnji Europski tjedan novca dokazao je kako su financije područje koje je zastupljeno u svim zanimanjima, a izazvao je veliko zanimanje posjetitelja.

Iva MIKIĆ
Studentska udruga Financijski impuls

Cilj je ovoga projekta obrazovanje populacije i podizanje svijesti o financijskoj pismenosti. Studentska udruga Financijski impuls, koja već četvrtu godinu zaredom organizira taj događaj, potrudila se dovesti izvrsne predavače iz područja financija, a uveden je i nešto drukčiji koncept, opisan kao ugodno druženje uz učenje o financijama.

Možda ste propustili...