Sport
FINALE KUPA HRVATSKE ZA RUKOMETAŠE

“Zagrebašima“ 25. Kup
Objavljeno 13. svibnja, 2018.

Zanimljiva je bila finalna utakmica rukometnog Kupa Hrvatske, ali ta zanimljivost trajala je 45 minuta. Toliko dugo se NEXE uspješno suprotstavljao PPD-u Zagreb, koji se na kraju uvjerljivom pobjedom (27:18) domogao svog 25. trofeja u 27. izdanju Kupa Hrvatske.

Ovo je “zagrebašima“ 16. uzastopni trofej Kupa Hrvatske, treći put u finalu im je stajao našički NEXE, koji je veći dio finala u Umagu izgledao dobro, a onda se u posljednjoj četvrtini susreta jednostavno raspao.

Nitko više od “plus dva“

Koliko je zanimljivo bilo prvo poluvrijeme svjedoči kako ni jedna momčad nije imala više od dva pogotka prednosti. Puno češće u plusu bio je zagrebački sastav. NEXE se u tom razdoblju predstavio čvrstom obranom i strpljivim napadom, pokušavajući prije svega pronaći prostor na crti prema Tomiću i Šipiću. “Zagrebaši“ su već u uvodu dvaput vodili s dva pogotka razlike (3:1, 4:2). Uslijedilo je zanimljivo sučeljavanje dvojice Slovenaca, NEXE-ova srednjaka Lebana i Zagrebova vratara Kastelica. Prvo je Leban iznenadio svoga sunarodnjaka na vratima za smanjenje vodstva PPD-a Zagreb na 4:3, potom je nad njim načinjen prekršaj za isključenje Šušnje, a onda Leban nije iskoristio igrača više jer mu je šut obranio upravo Kastelic. Sve je to s tribina umaške dvorane pratio slovenski izbornik Veselin Vujović. Našičani su dvaput u prvom poluvremenu imali vodstvo. Do prvog su stigli preko Šipića s crte (6:5), a potom je strijelac bio i Zrnič (7:6). Kod rezultata 7:7 Kastelic je obranio sedmerac Barišić-Jamanu, a Bičanić i Horvat vraćaju „zagrebašima“ dva pogotka prednosti. Dosta se toga događalo u završnici prvog poluvremena tijekom kojeg je na poziciji desnog vanjskog zaigrao Zlatko Horvat. Ipak, posljednji pogodak za PPD Zagreb u tom dijelu igre postigao je Bičanić došavši upravo na poziciju desnog vanjskog (12:10). Potom je Albin Eter prvi put pogodio s lijevog krila za dolazak Zagrebu na samo pogodak zaostatka, da bi NEXE-ov kapetan Marko Mrđenović zaradio drugo isključenje nakon prekršaja nad bivšim suigračem Josipom Božićem-Pavletićem. Koji je u zadnjoj minuti „teško“ promašio s desnog krila pa je NEXE bio u prigodi do odmora otići u egal. Ipak, predugo je trajao našički napad koji je završio Gadža kada je pogodio Kastelica.

Sjajni Kastelic

Trener NEXE-a Hrvoje Horvat započeo je drugo poluvrijeme istom sedmorkom kao na početku susreta. Veliki hendikep dogodio se Našičanima već u trećoj minuti nastavka. Treće isključenje zaradio je Mrđenović pa se morao preseliti na tribine. Ubrzo je zaiskrilo između igrača pa su suci Milošević i Gubica na dvije minute hlađenja poslali Barišić-Jamana iz NEXE-a i Šušnju iz PPD-a Zagreb. U 43. minuti Gadža je pogodio iz sedmerca za novi dolazak NEXE-a na samo pogodak zaostatka (16:15). I u tim trenutcima doista ništa nije sugeriralo kako će se našička igra ubrzo raspasti. PPD Zagreb na vratima je imao sjajnog Urha Kastelica koji je imao čak 18 obrana. U napadu „zagrebaši“ su načinili seriju od 9:0, u 54. minuti poveli 25:15, pa je „crnu seriju“ Našičana zaključio pogotkom s crte Šipić. Jasno je bilo kako iznenađenja neće biti pa je u završnici susreta trener NEXE-a Horvat na vrata stavio iskusnog Pericu Lelića, a pružio je prigodu i mladima Manci-Mičeviću i Greganiću, koji se uspio upisati u strijelce u finalu Kupa. Kapetan PPD-a Zagreb Zlatko Horvat podigao je još jedan pehar, a igračima NEXE-a za utjehu podijeljene su još jednom srebrne medalje.

Krešimir LACKOVIĆ
NEXE                             18  (11)
PPD ZAGREB                27  (12)

UMAG – Dvorana OŠ Marije i Line. Gledatelja: 1000. Suci: Matija Gubica i Boris Milošević (Osijek).

NEXE: P. Lelić (3+0), Pilipović (7+0), Šipić 3, Gadža 3(2), Leban 1, Eter 1, Zrnić 3(1), Mrđenović, Barišić-Jaman, Manci-Mičević, Buvinić 3, Greganić 1, Jurić-Grgić 1, Lavrič, Tomić 1 i Brumen.

PPD ZAGREB: Jović, Kastelic (17+1) Mrakovčić 1, Lučin, Božić-Pavletić 2, Kontrec 1, Vori 1, Marković 1, Horvat 8(3), Šušnja 1, J. Valčić 1, T. Valčić, Miklavčič, Ravnić 2, Bičanić 6 i Pavlović 3.

SEDMERCI: NEXE 5(3), PPD Zagreb 4 (3); ISKLJUČENJA: NEXE 12 minute (Mrđenović 2+2+2, Barišić-Jaman 2, Lavrič 2, Jurić-Grgić 2), PPD Zagreb 8 minuta (Šušnja 2+2, T. Valčić 2, Vori 2). CRVENI KARTON: Mrđenović.

Zlatko Saračević

trener PPD-a Zagreb

Igrači su ovo finale odigrali točno kako smo se dogovorili. Posebno drugo poluvrijeme, igrali smo maksimalno u obrani koja je bila vrhunska. Ovo je vjerojatno oproštaj dijela igrača od kluba i oproštaj je bio kako i dolikuje.

Hrvoje Horvat

trener NEXE-a

Igrali smo dobru utakmicu do negdje 40.-45. minute i do tada smo bili ravnopravni suparnici. Poremetilo nas je isključenje Mrđenovića nakon kojeg su igrači Zagreba dolazili do lakih golova. Nadam se kako se vidimo i dogodine u finalu i da će to biti moja treća sreća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana