Svijet
ZEMLJE KVINTE

Poručili Srbiji neka se okani Kosova
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Prema pisanju Srpskog telegrafa, pet zemalja Kvinte, Amerika, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, na nedavnom sastanku u Washingtonu usvojilo je dokument Plan za potporu međunarodne integracije Kosova u kojemu je u 11 točaka “do detalja razrađen plan pritisaka i ucjena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna neovisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije”.

U dokumentu su kao ključne stavke navedeni potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u UN, pritisak na sve članice EU-a koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN-u i Vijeću sigurnosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovite sjednice VS-a o Kosovu kao i onemogućavanje svake inicijative koje ide na podjelu Kosova, o čemu u posljednje vrijeme sve glasnije govore srpski dužnosnici. U Washingtonu su se složili kako buduća Zajednica srpskih općina, na koju u Srbiji polažu velike nade jer drže kako će bar na sjeveru Kosova, gdje Srbi čine većinu, osigurati kakvu-takvu samostalnu srpsku vlast, ne dobije nikakve ozbiljnije ovlasti, baš kako je prije mjesec dana srpskim medijima izjavio neimenovani izvor iz američkog veleposlanstva u Beogradu pojasnivši kako će ZSO imati ovlasti koliko i nevladine udruge.

Zemlje Kvinte zauzimaju se za prijam Kosova u Interpol, UNESCO, Vijeće Europe, Svjetsku carinsku organizaciju i nastavit će pritiske na zemlje koje razmišljaju o povlačenju priznanja Kosova.

- Među točkama tog plana je i sve veće uvjetovanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima za prijam u EU, pritisak na susjedne zemlje neka otvaraju bilateralne sporove sa Srbijom, prije svega oko granica, zatim spinovanje afera protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih suradnika, kao i veće izdvajanje za korpus nevladinih organizacija koje se protive vlasti u Srbiji – doznaje Srpski telegraf upozoravajući kako je sastanak održan na sam dan vojne parade u Moskvi, što je, drže u Srbiji, znakovita poruka. Dodaju kako je neke detalje ovog plana otkrio šef srpske diplomacije Ivica Dačić, a oni, za Srbiju, najnepovoljniji segmenti “procurili su iz diplomatskih krugova”.

Naime, Dačić je nedavno izjavio kako je prije izrade plana osnovana radna skupina za priznavanje i prijam Kosova u međunarodne organizacije i “otkrio” kako su glavnu riječ oko izrade dokumenta vodili američki diplomati niže razine te objasnio kako su prištinske vlasti angažirale lobističku agenciju iz Francuske “koju vodi jedan bivši francuski ministar vanjskih poslova kako bi im pomogao da dobiju što više priznanja”.M.Flego

Pritisak za prijem u interpol

- Posjedujemo dokumente koji govore kako će koja zemlja glasati i tko će im pomoći za svaku zemlju. Njemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju novca doći na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se održati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijam – doznao je Dačić dodajući kako zapadne zemlje savjetuju Prištinu da ne prihvaća bilo kakve pregovore osim o neovisnosti. Ovaj list doznaje kako je Dačić obznanio samo dio onoga što se navodi u dokumentu koji je trebao biti tajnim, ali su ga, navodno, objavili prištinski mediji te da je popis zahtjeva proširen kada su shvatili da Srbija i Rusija proširuju suradnju, pa i na vojnom planu, a to je, navodno, posebno zabrinulo zemlje Kvinte.

Možda ste propustili...

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike