Novosti
PRVI POZIV DO 15. SVIBNJA

Istječe vrijeme za prijavu financiranja bežičnog interneta
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

U utorak, 15. svibnja, istječe rok u kojem su se hrvatske općine i gradovi mogli prijaviti za nepovratna sredstva Europske unije iz programa WiFi4EU. Njime se jedinicama lokalne samouprave omogućuje dobivanje novca za nabavu najsuvremenije opreme za besplatni bežični internet na javnim mjestima u čak osam tisuća gradova i općina Europskoj uniji. Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, čiji je ured poduzeo niz aktivnosti od prosinca prošle godine kako bi u Hrvatskoj promovirao program WiFi4EU, poziva općine i gradove koji to još nisu učinili, da se registriraju.

“Hrvatska već sada ima više od 65 posto registriranih jedinica lokalne samouprave, čime predvodi listu EU zemalja po broju prijava - europski prosjek je 16 posto. Drago mi je vidjeti da tako dobro reagiramo na ovaj projekt te pozivam i preostale jedinice lokalne samouprave da se registriraju jer je to preduvjet koji omogućuje sudjelovanje na svih pet poziva za natječaj”, poručio je Picula.

Podsjećamo, EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Za prvi poziv koji će biti otvoren 15. svibnja osigurano je 15 milijuna eura, tj. 1000 vauč̌era u vrijednosti od 15.000 eura, koje će 1000 najbržih jedinica lokalne samouprave dobiti za nabavu i instalaciju opreme. U sljedećim se pozivima taj iznos planira povećati na 20 - 25 milijuna eura. D.Pav.

Možda ste propustili...

POSLJEDICE POŽARA U HIDROELEKTRANI DUBROVNIK

Pronađena i treća žrtva nesreće

PENAVA O VELIKOSRPSKOJ POLITICI U RH:

Krivnju pokušavaju prebaciti na sve Srbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana