Regija
52. ĐAKOVAČKI VEZOVI - PROGRAM KRAĆI I PROČIŠĆEN

Vezovi s pet tjedana skraćeni na 18 dana, imaju zemlju partnera
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

ĐAKOVO

Đakovački vezovi, jedna od perjanica narodnog stvaralaštva u Hrvatskoj, a koja ulaskom u međunarodnu asocijaciju IGF već godinama ima i međunarodni karakter, u ovogodišnjem, 52. izdanju, doživjet će promjene – kako u vizualnom, tako i programskom identitetu, ali i trajanju. Aktualna gradska vlast najavljuje te promjene otkako je lani, u lipnju, preuzela vođenje grada, a nakon prošlih, 51. Vezova, “odrađenih po starome”, program ovih će, kako najavljuje gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora (OO) smotre, Marin Mandarić, biti skraćen i – pročišćen. Jer, Vezovi su prijašnjih godina - a bila je to odluka tadašnjeg OO-a smotre na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem, koji je također uveo niz novina u dužinu i program te mjesta održavanja priredbi Vezova - trajali i više od mjesec dana. Tako su prošli, 51. Vezovi održavani od 3. lipnja do 9. srpnja, znači pet tjedana. Mandarić kaže kako će 52. Vezovi trajati kraće – 18 dana, od 21. lipnja do 8. srpnja.

- Na sjednici Gradskog vijeća usvojen je program 52. Đakovačkih vezova. U skladu s najavama, bit će skraćen i pročišćen od stvari za koje OO smotre smatra da nemaju previše veze s izvornošću, kulturom, tradicijom, folklorom i svim onim što Vezovi izvorno jesu, pa neće više trajati pet tjedana nego 18 dana - kaže Mandarić.

Dodaje da će naglasak u programu biti na tradicijskim i folklornim priredbama, na izvornom programu koji je sastavni dio smotre od njezinih početaka, iz godine u godinu, poput svečanog otvaranja, svečanog mimohoda, izbora najljepšeg narodnog ruha, folklornog programa u Velikom parku itd. Za prethodne vlasti dio glazbenog, zabavnog i gastronomskog programa Vezova odvijao se danima u velikom šatoru iza Male crkve. Iako su se u početku lomila koplja oko pitanja je li šator uistinu dio naše kulture i tradicije te se od dijela lokalnih političara podrugljivo na dušu tadašnje gradske vlasti skovao i termin “šatorska kultura”, šator je među Đakovčanima i vezovskom publikom uopće dobro prihvaćen te je iz večeri u večer tijekom vezovskih dana u gradu pun. Svjesna je toga i nova vlast, no ipak želi uvesti neke promjene u taj dio programa. Stoga i Mandarić najavljuje da će veliki šator ostati, no i u njemu će program biti nešto kraći i također pročišćen.

– Šator će ostati i dalje, no ne u dosadašnjem broju dana. Program u njemu bit će nešto kraći, no primjedba, pa i moja, bila je da ne bude sve, gro toga, u šatoru, da se ne svodi sve na svojevrsni “pivski festival”, da se ne svodi sve na točionik piva - pojašnjava Mandarić i najavljuje još jednu veliku novinu u 52. Vezovima – smotra će od ove godine imati zemlju partnera.

– Ove godine bit će to Ukrajina, s kojom je gotovo sve u cijelosti dogovoreno oko gostovanja na Vezovima. Toj ćemo zemlji dati prigodu da predstavi svoju tradiciju i kulturu - najavljuje gradonačelnik Mandarić.

Tendencija je da svake godine Vezovi imaju drugu zemlju partnera. A kako je objavila Turistička zajednica Grada Đakova, 52. Vezovi svečano će biti otvoreni 6. srpnja u 20 sati ispred katedrale. Dan poslije, u subotu, 7. srpnja, Međunarodna je smotra folklora u Velikom parku, a nedjelja, 8. srpnja, tradicionalno je rezervirana za svečani mimohod od 8.30 sati, cjelodnevni folklorni program u Velikom parku, dok se u 20 sati u Strossmayerovu perivoju Vezovi zatvaraju programom “Slavonijo, zemljo plemenita”, uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha i glazbeni program koji će biti i u velikom šatoru. Suzana Župan

Programi i na Strossmayerovu trgu

- Program tijekom tri završna vezovska dana, 6., 7. i 8. srpnja, “razvukli” smo po gradu jer želimo da na što više mjesta naše lijepo Đakovo bude velika pozornica na otvorenome. S obzirom na to da imamo novouređeni Strossmayerov trg, dio programa održavat će se i ondje, kao i u Strossmayerovu perivoju te drugdje. Ne može se mnoštvo toga svoditi samo na šator - kaže Mandarić.

Svake godine Vezovi će mati drugu zemlju partnera, ove je godine to Ukrajina

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana