Regija
TRAŽE CRNO ZLATO ISPOD PLODNIH NJIVA

Hoće li slavonski seljaci postati naftaški magnati?
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

STARI JANKOVCI

Kada je sredinom travnja prošle godine slavonska polja nadlijetao stari, ali pouzdani transportni zrakoplov DC-3T Bassler Turbo BT67 angažiran od kanadske naftaške tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. za istraživanje i eksploataciju ugljikohidrata, među slavonskim seljacima prvo je bila dilema hoće li to donijeti što dobroga ili će, kao i toliko puta do sada, sve stati na planovima i obećanjima. Ovih dana, točnije od početka svibnja, kada su počela 2D seizmička snimanja mogućih izvora nafte i plina u okolici Vinkovaca i Vukovara i još devet općina najistočnije županije u dužini od gotovo 300 kilometara, među ratarima se probudila nada da bi u svemu tome moglo nešto biti i da bi svi mogli imati koristi od nafte koja skrivena čeka ispod plodnih slavonskih njiva.

Karta istraživanja

- Vlada Republike Hrvatske u vrijeme kada je premijer bio Tihomir Orešković sklopila je ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina s naftnom kompanijom Vermilion Zagreb Exlploration d.o.o. i ona je počela obavljati 2D seizmička mjerenja na poljoprivrednim i šumskim zemljištima općine Stari Jankovci. Naknadu štete podmirit će tvrtka nagodbama na obostrano zadovoljstvo, nadam se. Za prijavu štete na zemljištu na kojemu se izvodilo seizmičko istraživanje, vlasnici će dobiti formular koji će ispuniti u slučaju štete. Leci i formulari zaprimaju se u zgradi naše općine u Starim Jankovcima, a obavijest je istaknuta na oglasnim stupcima, općinskoj stranici i na facebook-stranici. Budući da mještani nisu dovoljno upoznati o čemu je riječ, na oglasnim stupcima postavit ćemo kartu istraživanja s jasno istaknutim česticama čiji vlasnici imaju pravo na naknadu štete – kaže načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević i dodaje kako, osim fizičkih osoba, pravo na naknadu za učinjenu štetu imaju i lovačka društva, ali o visini njihove štete lovačka društva samostalno pregovaraju.

Sudarević ističe kako je, prema iskustvima dosadašnjih sličnih radnji u drugim županijama, naknada štete realna i poljoprivrednici su bili zadovoljni.

Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., koji je hrvatski ogranak kanadske naftne kompanije Vermilion Energy, istražuju u Slavoniji i Baranji ukupno 4695 četvornih kilometara i prošle je godine obavio gravimetrijska i magnetometrijska mjerenja iz zraka te geološku i strukturno-tektonsku interpretaciju na temelju dobivenih podataka, a početkom svibnja počeli su konkretni istraživački radovi na terenu pa su neke od ratara iznenadila posebna vozila u njihovim poljima.

Divljač pobjegla

U veljači su predstavnici naftaške tvrtke u Vukovarsko-srijemskoj županiji održali sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina gdje će se obavljati istraživački radovi i najavili početak radova za svibanj, tako da su ratari znali, ili su trebali znati, što će se raditi na njihovim njivama.

Kako kaže načelnik Sudarević, na području njegove općine istraživanjem je obuhvaćeno više od 2000 katastarskih čestica i stotinjak poljoprivrednika podnijet će zahtjev za odštetu, a među njima je i Domagoj Bekavac, na čijoj su njivi već obavljena 2D seizmička mjerenja.

- Kod mene su prošli kabeli i vozila u širini od četiri metra, koja je dužina, još treba izmjeriti. Sljedećeg tjedna idem prijaviti štetu, kako su nam i rekli, prema kulturi zasijanoj na pojedinoj čestici. Čujem da su naknade za štetu više nego korektne pa za pšenicu plaćaju 1,60 kuna po kilogramu. Malo zamjeram našoj općini što nas unaprijed nije obavjestila, već smo doznali što se događa tek kada smo vidjeli vozila u našim poljima. U početku smo se ljutili, ali kada smo doznali o čemu je riječ, bili smo zadovoljni – kaže Bekavac i dodaje kako će, ako otkriju naftu, najviše novčane koristi imati Općina, koliko je on čuo, 400 kuna po četvornom kilometru, a ako krene eksploatacija nafte i plina, i 4000 kuna po kvadratnom kilometru godišnje.

Budući da se dio snimanja provodi i u šumama, kanadska tvrtka obvezuje se da će i lovačkim udrugama i lovištima nadoknaditi štetu, ali lovci se boje da će štete biti nenadoknadive jer su strojevi s vibratorima rastjerali divljač.

Marinko Barišić iz Novih Jankovaca obrađuje 195 hektara i istraživanja su provedena na dvije njegove njive zasijane suncokretom.

- Nisam još ni obišao sve da vidim koliku su štetu načinili, ali rekli su da će sve dobro platiti i ja im vjerujem. Prije nego što su počeli radovi dobili smo formulare za naknadu štete. Vidi se trag širine četiri metra i dužine oko 170 metara što su napravili njihovi strojevi. Tu u blizini moje njive pronašli su naftu i 1956. i sjećam se da je tu bio toranj naziva Privlaka 1. Znači, ispod ima nafte i plina, samo treba sve istražiti – kaže Marinko Barišić pokazujući trag što su ga načinili strojevi.

Miroslav FLEGO

naknada

DOBIT ĆE JE FIZIČKE OSOBE I LOVAČKA DRUŠTVA

4695

četvornih kilometara istražuje Vermilion Zagreb Exploration u Slavoniji i Baranji

1,60

kuna po kilogramu odšteta je, prema informacijama poljoprivrednika, za pšenicu

“Vibracije poput teretnog vlaka”

U Vermilionu pojašnjavaju kako su 2D seizmička mjerenja poznata sofisticirana tehnologija u istraživanju nafte i plina koja se na ovim prostorima primjenjuje od 1971. Princip se sastoji u generiranju seizmičkog vala na površini zemlje, a u Slavoniji koriste dva različita izvora – vibrator konstruiran na posebnim kamionima i eksploziv od 0,4 do 0,8 kilograma koji se stavlja u rupe duboke od tri do devet metara. Vibracije koje stvara vibrator mogu se usporediti s vibracijama teretnog vlaka i provode se na sigurnoj udaljenosti od naselja i zgrada. Metoda je, tvrde naftaši, bezopasna za ljude, prirodu i infrastrukturu. Vermilion se obvezuje nadoknaditi, nakon procjene, svu nastalu štetu prouzročenu prijelazom vibratora, mehanizacije i vozila preko poljoprivrednih površina, a naknada štete određuje se nagodbom prema ustaljenoj praksi o visini naknade kada je riječ o seizmičkim mjerenjma.

Vermilion Energy internacionalna je naftna kompanija sa sjedištem u Kanadi i proizvodi naftu i plin u Kanadi, Francuskoj, Nizozemskoj, Australiji, Irskoj i Njemačkoj. Ima značajne istražne projekte u središnjoj i istočnoj Europi – u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj. Dnevno poizvode 70.000 barela nafte i 11.130 prostornih metara plina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana