Osijek
OSIJEK DRONE EXPO 2018.

Nebo nad Pampasom prekrili dronovi
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Prvi hrvatski sajam dronova Osijek Drone Expo, održan tijekom vikenda na sajamskom prostoru Pampas, donio je toliko uzbuđenja da je bio pravi užitak za sve one koji su ga posjetili. Za sam Grad Osijek i tvrtku Osječki sajam kao organizatora zadovoljstvo jer smo na dva dana postali centar novih tehnologija.

U subotu su manifestaciju, davši joj službeni ton, otvorili Alen Vukašinović, direktor tvrtke Osječki sajam, Petar Lagator, osječko-baranjski dožupan, i Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća.

Nesumnjivo je da su bespilotne letjelice – dronovi, zanimljive velikom broju potencijalnih korisnika, od djece do odraslih koji se njima koriste u profesionalne namjene. Stoga je program događanja na sajmu bio sadržajan i podijeljen u nekoliko cjelina. U izložbenom dijelu izloženi su komercijalni i industrijski dronovi sa šest i više elisa koji imaju široku primjenu, primjerice za preciznu poljoprivredu, termopreglede ili filmsku industriju.

U onom edukativnom predstavljen je novi pravilnik o dronovima, koji pojednostavljuje dobivanje dozvole za bespilotne letjelice, omogućuje letenje noću, a skraćene su i sigurne udaljenosti na kojima se te operacije mogu obavljati.

Najmlađi posjetitelji imali su mogućnost upoznati se s dronovima, naučiti prve lekcije o upravljanju, sudjelovati u radionicama za djecu i sve koji žele sklopiti vlastiti dron, a tu su bile i računalne simulacije letenja race dronova.

Dron Expo imao je i natjecateljski karakter, održane su i službene utrke dronova. U subotu kvalifikacije, a u nedjelju finale Croatian Drone Cupa. I to na posebno uređenoj stazi na prostoru strelišta, uz mogućnost gledanja, što uživo što na velim ekranima. Natjecatelji su letjelicama upravljali takozvanim FPV (first person view) naočalama.

Naposljetku, organizator se pobrinuo i za ugodnu atmosferu. U hladu središnjeg “dvorišta” bio je prostor za odmor i okrjepu, za tu namjenu bilo je postavljeno nekoliko kućica s ugostiteljskim sadržajem, tako da su se gostima predstavili i osječki ugostitelji.

Doista, ovaj je vikend predstavio neko novo lice i novu, dobrodošlu klimu u Osječkom sajmu.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike