Objavljeno 14. svibnja, 2018.
Slatki badem pripada u antiseptike, antiulkuse, aromatike, detoksikante, remineralizante i sedative. Ima i druga imena, kao što su bajam, mandula, mendula, mindol i pitomi badem.
Ime je dobio od grčke riječi amygdalon što znači badem te od latinske riječi communis što znači običan. Pradomovina badema je Mezopotanija, Iranska visoravan i Kurdistan. Putovi badema idu zatim preko Palestine u Grčku, a Rimljani ga šire sve do Alpa. Uzgaja se već oko pet tisuća godina. Kod nas se badem udomaćio na cijelom priobalnom pojasu pa raste u Primorju i u Dalmaciji.
Stablo badema naraste od 4 do 10 m. Plod badema je koštica duguljastog oblika s jednom, a rjeđe s dvije sjemenke, tj. jezgre. I slatki i gorki badem imaju isti miris, ali su im okusi drugačiji.
U kasnu jesen beremo plodove - koštice s kojih skidamo ostatke ovojnice i potom ih sušimo na suncu. Pohranimo ih u odgovarajuću ambalažu. Slatki badem, posebno ako je malo prepržen, vrlo je hranjiv i lako probavljiv. Za jačanje organizma, debljanje i kod potrebe organizma za mineralima, preporučuje se dnevno pojesti 15-20 malo poprženih jezgri badema.
Sjeme ili ulje od sjemena u pučkoj medicini koristi se za liječenje raka mjehura, dojki, usta, slezene i maternice, zatim u liječenju astme i bolesti pluća, groznice, čira na dvanaesniku, kožnih erupcija, kašlja, dispneje, gingivitisa, srčanih aritmija, svrbeža, grčeva. Od badema se proizvode ulje, maslac, mlijeko, a najviše se rabi u kozmetici.
Energetska vrijednost na 100 g badema iznosi 2695 k J.
Ljekovito djelovanje:
Mlijeko od slatkog badema koristi se u liječenju:
l želuca i crijeva, ali i ostalih organa u tijelu, i to naročito bolnih stanja
l živčanog sustava, i to za umirenje
l groznice.
Prema receptu pučke medicine, slatki badem se uzima za liječenje:
l astenije, tj. opće slabosti organizma
l kod lakših ili težih kroničnih proljeva
l kod bolesti jetre i drugih organa kojima manjkaju minerali te kod fizičkog i intelektualnog umora
l za pročišćivanje kanala jetre i drugih organa te protiv bolova želudca i crijeva
l kod sklonosti infekcijama, upalnim procesima na plućima, genitalijama, mokraćnim i gastrointestinalnim putovima
l premršave i osobe koje se žele udebljati i ojačati trebaju uzimati terapiju sa slatkim bademom
l za smirivanje žgaravice
l kod živčanih bolesti
l otklanjanje fizičkog ili intelektualnog umora kod demineralizacije organizma
l slatki badem smanjuje rizik od srčanih bolesti pod uvjetom da se dnevno uzima mješavina badema, oraha i lješnjaka u količini od 5 dag
l regulira rad štitne žlijezde. (I. Lesinger)
Kako razlikovati slatki i gorki badem
Ponekad naiđemo na jako gorak badem koji nije jestiv, a to muči i domaćicu kad priprema kolač s bademom. Kako razlikovati gorki i slatki badem? Ako badem stavimo u malo tople vode, kožica omekša i lako se skida s jezgre badema koji je sastavljen od dviju plosnatih i mesnatih katiledona. Potrebno je obratiti pozornost na boju katiledona. Ako je ona bijela, tada se radi o slatkom bademu, ako je katiledon žućkast, tada je riječ o gorkom bademu.
Kozmetika
Bademovo ulje se u kozmetici rabi za:
l regeneraciju i revitalizaciju epitela kože
l njegu suhe i osjetljive kože
l osjetljivu, oštećenu ili iritiranu kožu
l ublažavanje naboranog lica
l za njegu kože dojenčadi.