Novosti
“MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ”

Ante Jović najspremniji je pripadnik Oružanih snaga
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Poručnik fregate Ante Jović, pripadnik zapovjedništva specijalnih snaga, pobjednik je natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku 2018.” Na natjecanju je bilo 150 natjecatelja, odnosno 101 pripadnik Oružanih snaga RH, 19 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova i 30 pripadnika oružanih snaga saveznika/partnera, a Jović je najupješnije svladao 12 radnih i sedam nadzornih točaka na stazi dužine oko 40 kilometara te prvi prošao ciljem kod Križa na ušću Vuke u Dunav u središtu Vukovara.

“Za mene je ovo drugi put da sam najspremniji pripadnik oružanih snaga, a ove mi to godine puno znači jer natjecanje nosi ime našega ratnoga heroja. Sama ruta natjecanja prolazila je ratnim putem naših branitelja Vukovara, radne točke su bile teške i mogu misliti kako je tek bilo braniteljima Vukovara koji su taj put prolazili pod neprijateljskom vatrom. Treba im dignuti spomenik do neba”, izjavio je Jović te dodao kako je u jednom dijelu natjecanja imao želučanih problema te je izgubio do tada stečenu prednost, no ponovno se uspio probiti na vodeće mjesto. Pojasnio je kako mu je na početku natjecanja kod Ekonomije u Retkovcima oprema težila 21 kilogram, no na to treba dodati i čizme i težinu odore koja je pri svlavanju svih zadaća bila smočena.

Sportaš i vojnik

“Za ovakvo se natjecanje nitko ne može spremiti u kratkom vremenu, već se mora biti sportaš i vojnik cijeli život ako se želi pobijediti. Ako je cilj samo završiti, onda je manje zahtjevno”, izjavio je Jović i uz osmijeh dodao kako je od napornog natjecanja ukočen, ali neće se odmarati, već nastaviti s poslom.

Domaćin ovogodišnjeg natjecanja bila je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske, a u jutarnjim je satima u vinkovačkoj vojarni 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi javnosti predstavljeno natjecanje kojemu su, među ostalima, nazočili i general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH, i Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane.

Voditelj natjecanja, prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, časnički namjesnik Dražen Horvat, pojasnio je kako je pred natjecateljima bila zahtjevna staza od Ekonomije u Retkovcima, preko Vinkovaca, Cerića, Nuštra, Marinaca i Boganovaca do Vukovara. Orijentirali su se prema karti u mjerilu 1:25.000, kompasima i značajkama zemljišta, perifernim ulicama i poljima te su prije Vukovara prošli glasoviti “kukuruznom putem”, koji je tijekom bitke za Vukovar 1991. godine bio jedini mogući prolaz koji je spajao opkoljeni Vukovar s ostatkom Hrvatske.

Ovogodišnje je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH sedmo u nizu prema ovakvom konceptu, ali i prvo koje se u cijelosti provelo izvan vojnog poligona. Prvo je natjecanje održano 1997. godine u Kninu, pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode”, a pobjednik je bio bojnik Davor Jović. U znak sjećanja i odavanja priznanja junaku Domovinskog rata, pokojnom bojniku Davoru Joviću, natjecanje od ove godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović - natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Vrhunska spremnost

Iz MORH-a su istaknuli kako natjecanje ima svrhu promovirati vrhunsku spremnost i profesionalizam hrvatskog vojnika te istodobno jačati i međunarodnu vojnu suradnju, razumijevanje i razmjenu iskustava. Ono predstavlja provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika OS RH tijekom cijele godine, a cilj je pokazati spremnost, znanje i vojničke vještine, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Dragana KORPOŠ/Miroslav FLEGO
NIJE SVE U FIZIČKOJ FORMI, POTREBNO JE I VELIKO ZNANJE

Redoslijed radnih točaka na stazi nositelj natjecanja čuvao je u tajnosti do dana natjecanja. Radne točke koje su natjecatelji morali svladati su: orijentacijsko trčanje u dužini od pet kilometara, bacanje ručne bombe, svladavanje pješačke prepreke, svladavanje vodene prepreke, gađanje pištoljem HS-9 i iz protuoklopnog oružja AT-4 MILES, logistička popuna, svladavanje minsko-eksplozivne zapreke, svladavanje vodene prepreke tirolskom prečnicom, konopom, prelazak kontaminiranog područja, izvlačenje ranjenika i uspostava veze i slanje MEDEVAC zahtjeva, poziv u pomoć.

Možda ste propustili...