Osijek
VIŠE NIJE DOVOLJNA METLA I KRPA

Spremačice na Građevinskom fakultetu imaju pisano testiranje o građevinarstvu!
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Krpa, deterdžent, kanta vode i dobre higijenske navike nisu više, čini se, glavne odlike dobre spremačice. Naime, u nekim državnim ustanovama, da bi se zaposlile, čistačice trebaju proći pisani test, a jedno takvo testiranje održat će se 17. svibnja na osječkom Građevinskom fakultetu. Ono što je zanimljivo jest da deset pitanja, kako stoji u natječaju, sadrže poznavanje osnovnih podataka o radu fakulteta i samih poslova u vezi s radnim mjestom iz teksta natječaja.

“Zašto spremačice nisu kao što su nekada bile”, upitali smo dekana Građevinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Damira Varevca, a koji je pojasnio da je korektno da budući zaposlenici fakulteta znaju otprilike čime se fakultet bavi.

- To su osnovni podatci o fakultetu, ono što fakultet radi, kakav kadar obrazujemo, ali i što je građevinarstvo. Imamo 80 prijavljenih kandidata i moraju proći određenu selekciju, a u konačnici, ako rade u visokoškolskoj ustanovi moramo vidjeti jesu li pismeni – pojasnio je Varevac, pojašnjavajući da je fakultet imao izbor odabrati 20 kandidata i s njima obaviti razgovor, ili svih 80 pa organizirati pisani test.

Odlučili su se za potonje, to više što se na Građevinskom fakultetu, kaže dekan, trude svom osoblju pružiti i financirati cjeloživotnu edukaciju. Ispit znanja pružit će kandidatima dokazivanje znanja o najosnovnijim podatcima, a istovremeno će time dati do znanja da se doista žele zaposliti baš ondje. Uz to, na fakultetu se nalazi posebna etaža s laboratorijima koji se redovito moraju održavati i riječ je o osjetljivom prostoru kojeg tako buduće spremačice trebaju i tretirati.

Slično je bilo nedavno i na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku, gdje su potencijalne spremačice morale proći ispit iz opće kulture. Dekan prof. dr. sc. Aleksandar Včev kaže da su morale znati gdje se nalaze, gdje rade i to stoga što u nekim prostorima fakulteta, odnosno u laboratorijima, vrijede posebni režimi.

- To nije bilo veliko, nego osnovno znanje, i one su to morale pokazati. Možda fakulteti koji nemaju laboratorije ne uvode takva pravila, ali mi smo to željeli to više što se proces nastave mora uobičajeno odvijati i ne smijemo se dovesti u situaciju da netko ne zna kada ili gdje treba raditi – poručio je dekan Včev.

Hoće li potencijalne spremačice znati odgovore na pitanja na Građevinskom fakultetu tek će se vidjeti, no činjenica je da se za isti posao u nekim ustanovama lakše zaposliti, a u nekima nije. Dok će u nekom poduzeću spremačica da bi dobila posao morati znati samo dobro očistiti prostor, neke će se morati uhvatiti knjige. Za radno mjesto, i to u državnoj službi, to im u konačnici ne bi trebalo teško pasti.

Marija MIHELIĆ
Usmeno testiranje i za spremačice dječjih vrtića

Nedavno su testiranje, i to usmeno, morale proći i kandidatkinje za spremačicu u Dječjem vrtiću Osijek. To je organizirano, kaže ravnateljica Marija Štambuk Čabaj, samo radi dobivanja dojma o ženama, a koje su morale znati odgovor na određena pitanja iz prakse svoga rada.

- Prolazile su usmeno testiranje i pitali smo ih pitanja iz same prakse njihova rada. Nismo ih bodovali, jer smo u natječaju trebali navesti da ćemo ih testirati, a to nismo naveli, pa zato nisu dobile nikakva pitanja iz pravilnika, ili zakonskih propisa. Željeli smo vidjeti kako promišljaju i poznaju strukturu dječjih vrtića, a one su odgovarale po logici – kaže Štambuk Čabaj.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike