Osijek
VIŠE NIJE DOVOLJNA METLA I KRPA

Spremačice na Građevinskom fakultetu imaju pisano testiranje o građevinarstvu!
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Krpa, deterdžent, kanta vode i dobre higijenske navike nisu više, čini se, glavne odlike dobre spremačice. Naime, u nekim državnim ustanovama, da bi se zaposlile, čistačice trebaju proći pisani test, a jedno takvo testiranje održat će se 17. svibnja na osječkom Građevinskom fakultetu. Ono što je zanimljivo jest da deset pitanja, kako stoji u natječaju, sadrže poznavanje osnovnih podataka o radu fakulteta i samih poslova u vezi s radnim mjestom iz teksta natječaja.

“Zašto spremačice nisu kao što su nekada bile”, upitali smo dekana Građevinskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Damira Varevca, a koji je pojasnio da je korektno da budući zaposlenici fakulteta znaju otprilike čime se fakultet bavi.

- To su osnovni podatci o fakultetu, ono što fakultet radi, kakav kadar obrazujemo, ali i što je građevinarstvo. Imamo 80 prijavljenih kandidata i moraju proći određenu selekciju, a u konačnici, ako rade u visokoškolskoj ustanovi moramo vidjeti jesu li pismeni – pojasnio je Varevac, pojašnjavajući da je fakultet imao izbor odabrati 20 kandidata i s njima obaviti razgovor, ili svih 80 pa organizirati pisani test.

Odlučili su se za potonje, to više što se na Građevinskom fakultetu, kaže dekan, trude svom osoblju pružiti i financirati cjeloživotnu edukaciju. Ispit znanja pružit će kandidatima dokazivanje znanja o najosnovnijim podatcima, a istovremeno će time dati do znanja da se doista žele zaposliti baš ondje. Uz to, na fakultetu se nalazi posebna etaža s laboratorijima koji se redovito moraju održavati i riječ je o osjetljivom prostoru kojeg tako buduće spremačice trebaju i tretirati.

Slično je bilo nedavno i na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku, gdje su potencijalne spremačice morale proći ispit iz opće kulture. Dekan prof. dr. sc. Aleksandar Včev kaže da su morale znati gdje se nalaze, gdje rade i to stoga što u nekim prostorima fakulteta, odnosno u laboratorijima, vrijede posebni režimi.

- To nije bilo veliko, nego osnovno znanje, i one su to morale pokazati. Možda fakulteti koji nemaju laboratorije ne uvode takva pravila, ali mi smo to željeli to više što se proces nastave mora uobičajeno odvijati i ne smijemo se dovesti u situaciju da netko ne zna kada ili gdje treba raditi – poručio je dekan Včev.

Hoće li potencijalne spremačice znati odgovore na pitanja na Građevinskom fakultetu tek će se vidjeti, no činjenica je da se za isti posao u nekim ustanovama lakše zaposliti, a u nekima nije. Dok će u nekom poduzeću spremačica da bi dobila posao morati znati samo dobro očistiti prostor, neke će se morati uhvatiti knjige. Za radno mjesto, i to u državnoj službi, to im u konačnici ne bi trebalo teško pasti.

Marija MIHELIĆ
Usmeno testiranje i za spremačice dječjih vrtića

Nedavno su testiranje, i to usmeno, morale proći i kandidatkinje za spremačicu u Dječjem vrtiću Osijek. To je organizirano, kaže ravnateljica Marija Štambuk Čabaj, samo radi dobivanja dojma o ženama, a koje su morale znati odgovor na određena pitanja iz prakse svoga rada.

- Prolazile su usmeno testiranje i pitali smo ih pitanja iz same prakse njihova rada. Nismo ih bodovali, jer smo u natječaju trebali navesti da ćemo ih testirati, a to nismo naveli, pa zato nisu dobile nikakva pitanja iz pravilnika, ili zakonskih propisa. Željeli smo vidjeti kako promišljaju i poznaju strukturu dječjih vrtića, a one su odgovarale po logici – kaže Štambuk Čabaj.

Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT “MIR JE MOJ ĐIR ”

Priznanja za mlade ambasadore mira

DONACIJA ČEPINSKOJ KNJIŽNICI

Knjige za učenje znakovnog jezika

UČENICA OŠ VIJENAC KOD GRADONAČELNIKA

Nora Kovačić 5. na svjetskom natjecanju iz engleskog jezika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas