Svijet
NEĆE SLIJEDITI SAD

Podrška Moskve i EU-a sporazumu s Iranom
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin ponovili su svoju podršku nuklearnom sporazumu s Iranom, usprkos tome što su ga napustile Sjedinjene Države, objavio je Kremlj u petak.

Sporazum iz 2015. između Irana i međunarodne zajednice od "temeljne je važnosti" za sigurnost i stabilnost u regiji, složilo se dvoje čelnika u telefonskom razgovoru, stoji u priopćenju Kremlja koje prenosi novinska agencija TASS. Merkel je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz sporazuma prozvala "razlogom za veliku brigu i žaljenje". U petak je publici na katoličkom kongresu u Muensteru rekla kako je dogovor s Iranom "daleko od idealnog", no kako "nije ispravno (...) unilateralno napustiti takav sporazum". Istom je prigodom ponovila njemačku predanost međunarodnoj suradnji. "Biramo jačati multilateralizam, i u teškim vremenima". "To je zadatak koji sad stoji pred nama, hitniji nego ikada", zaključila je njemačka kancelarka. EU je pokrenuo u srijedu razgovore kako bi uvjerio Iran da ne napušta sporazum. Punu potporu sporazumu dali su Pariz, London i Berlin.

Iako je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian opisao navodni iranski raketni napad na izraelske vojne položaje duž crte primirja u južnoj Siriji kao "iznimno ozbiljan", nije doveo u pitanje sporazum s Iranom. "Osuđujemo svaki pokušaj kršenja izraelske sigurnosti", rekao je Le Drian u intervjuu za list Le Parisien od petka. "Moramo provesti akcije u svrhu brze provedbe diplomatskog rješenja i deeskalacije sukoba", dodao je. Iranski ciljevi opetovano su gađani proteklih tjedana u Siriji u napadima za koje se smatra da ih je izveo Izrael. U četvrtak je Izrael optužio Iran za ispaljivanje raketa na izraelsku stranu crte primirja na Golanskoj visoravni koju djelomice kontrolira Izrael nakon arapsko-izraelskog rata 1967.

Izrael je uzvratio desecima zračnih napada za koje je rekao da su pogodili "gotovo svu" iransku vojnu infrastrukturu u Siriji. Le Drian je rekao da sporazum o iranskim nuklearnim aktivnostima, potpisan 2015., ostaje na snazi unatoč tome što se SAD povukao iz sporazuma u utorak. No Francuska još uvijek želi nadopuniti sporazum novim mjerama vezanim uz balističke projektile i iranske vojne aktivnosti u regiji, kazao je.

Vuk TEŠIJA/H
Sastanak ministara zbog Irana

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini primit će u utorak šefove diplomacije Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a pridružit će im se i iranski kolega, priopćeno je u petak iz EU-a. Ti sastanci održat će se tjedan dana nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojega Europa želi sačuvati. EU je pokrenuo u srijedu razgovore kako bi uvjerio Iran da ne napušta sporazum. Punu potporu sporazumu dali su Pariz, London i Berlin. Mogherini je potvrdila da je Unija "odlučna u tome da sačuva" iranski nuklearni sporazum, "jedan od najuspješnih sporazuma ikada postignutih u diplomaciji".

Možda ste propustili...