Crna kronika
POŽAR U NOVOJ GRADIŠKI

Paleći cigaretu zapalio benzinske pare i dvije sobe
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Neoprezni mladi vlasnik kuće zapalio je svoj i dom svoje 69-godišnje bake u Novoj Gradiški kada je u četvrtak oko 19 sati cigaretom zapalio benzinske pare. U požaru je lakše ozlijeđena 45-godišnjakinja koja se u tom trenutku zatekla u kući. Policija je, uz sudjelovanje inspektora zaštite od požara, u kući provela očevid.

- Utvrđeno je da je do požara u unutaršnjosti obiteljske kuće u Ulici baruna Trenka 195, u Novoj Gradiški, došlo kada je 28-godišnjak pri obavljanju ličilačkih radova u jednoj prostoriji nenamjerno prolio benzin iz kanistra, čije su se pare zapalile kada je isti kasnije pripalio cigaretu. Nakon toga požar se prenio na stvari u sobi te na ostale prostorije, doznajemo od Stjepana Kukure iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Požar su ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška. Nastala šteta, bez stručne procjene, cijeni se na više tisuća kuna. Ozlijeđena žena vozilom hitne pomoći prevezena je na hitni prijam Opće bolnice Nova Gradiška. Nakon ukazane liječničke pomoći puštena je na kućnu njegu.

Kako doznajemo iz Hrvatske vatrogasne zajednice sve lako hlapive tekućine, pa tako i benzin, brzo hlape, a njihove pare mogu se kretati prema izvoru paljenja. Dodir tih para s izvorom paljenja, odnosno plamenom, iskrom ili toplinom, može dovesti do naglog širenja plamena po cijeloj prostoriji, odnosno do eksplozivnog zapaljenja smjese para i zraka. Eksplozije mogu nastati zbog pregrijavanja posuda i spremnika sa zapaljivim tekućinama.

Čak i prazne posude i spremnici zapaljivih tekućina mogu još uvijek sadržavati zapaljive pare i postoji velika opasnost od eksplozije. Benzinske pare teže su od zraka i u zatvorenom prostoru nalaze se najčešće u blizini poda.

Sandra LACIĆ
OPASNE BENZINSKE PARE

Prije godinu dana, u Drenju Brdovečkom, na zagrebačkom području, 29-godišnjak je u garaži 59-godišnjaka vario na Opel Omegi, zbog čega je iskra zapalila benzinske pare. Požar je zahvatio automobil, garažu, inventar i moped. Šteta je iznosila oko 150.000 kuna.

slučajno

JE BENZIN PROLIO IZ KANISTRA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana