Kultura
ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU

Radionice za mlade kao pomoć u zapošljavanju i popularizacija muzeja
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije naziv je velikog participativno kulturno-umjetničkog projekta Arheološkog muzeja u Zagrebu koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda s približno 670.000 kuna te Ministarstva kulture Republike Hrvatske s nešto manje od 120.000 kuna.

Projekt je prezentiran u Zagrebu u veljači, a potom je počelo održavanje kulturno-umjetničkih radionica u više gradova diljem Lijepe Naše. Voditeljica projekta, viša muzejska pedagoginja Zorica Babić, naglasila je kako je osnovni cilj projekta osnaživanje za tržište rada 84 mlade nezaposlene osobe strukovnih zanimanja iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

- Upoznavanjem šest različitih muzejskih zbirki i umjetničkim radionicama iz područja dizajna, sudionici će razviti kompetencije potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika. Rezultati procesa su inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji baštine koji će biti predstavljeni izložbom tijekom iduće godine u muzejima koji surađuju u projektu - pojasnila je voditeljica te dodala kako se radi o Arheološkom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju vučedolske kulture, Arheološkom muzeju Osijek, Gradskom muzeju Virovitica i Gradskom muzeju Sisak.

Na ovaj je način omogućeno da kulturne institucije olakšaju pristup tržištu rada mladim ljudima putem kulturno-umjetničkih edukacija, ali i procesa kreiranja inovativnih umjetničkih proizvoda. Stoga je projekt namijenjen mladima od 15 do 25 godina različitih strukovnih zanimanja. Koncem ožujka prezentiran je u Muzeju vučedolske kulture, a tijekom ovoga tjedna prema utvrđenomu se rasporedu radionice održavaju u Vukovaru, dok će se početkom rujna održavati u Arheološkom muzeju Osijek. Sudionici će biti upoznati s muzejima i njihovim radom, s tim da im se pokazuju i načini potencijalne uspješne poslovne suradnje s muzejima. Dizajneri koji provode edukaciju na umjetničkom planu pomoći će sudionicima razviti i realizirati ideje prototipa na temelju postava spomenutih muzeja. Sudionici će imati priliku upoznati lokalne obrtnike i poduzetnike s kojima će surađivati u izradi svojih prototipova te tako ostvariti i potencijalnu poslovnu suradnju u budućnosti.

Arheološki muzej u Zagrebu motiviran je za održavanje projekta saznanjem da popriličan broj mladih ljudi nakon završene srednje strukovne škole teško dolazi do posla. Stoga su, u skladu s onim što rade, bazu sudionika potražili među dizajnerima tekstila i odjeće, tehničarima metalurgije, drvnim tehničarima, keramičarima, stolarima, kožnim galanteristima... Jedan od razloga što teško dolaze do posla jest neusklađenost obrazovnih programa s potrebama tržišta rada, a u okviru strukovnog obrazovanja udjel umjetničkog obrazovanja je minimalan.

- Detektirali smo taj problem, a osim želje za edukacijom mladih koja bi im mogla pomoći da nađu posao, ili kreiraju ideju za samozapošljavanje, želimo razviti i novu publiku za muzeje - poručila je Zorica Babić. Sudionicima na ovaj način besplatno otvaraju vrata kulturnih ustanova, upoznaju ih s muzejskim zbirkama u njihovim lokalnim zajednicama te im kroz edukaciju daju priliku za stjecanje novih znanja i vještina za izradu inovativnih umjetničkih proizvoda koje muzeji kontinuirano trebaju za potrebe vlastitih edukativnih aktivnosti i muzejskih suvenirnica. Projekt pridonosi i očuvanju strukovnih zanimanja koja su zbog deindustrijalizacije i propadanja malih obrtnika ozbiljno ugrožena. Istodobno se nadaju kako će priodonijeti i usporavanju iseljavanja mladih osoba iz Hrvatske, što je posebno negativan trend u slavonskim županijama.

Dragana KORPOŠ

Koncem ožujka prezentiran je u Muzeju vučedolske kulture, a ovoga se tjedna radionice održavaju u Vukovaru

projekt

ZA MLADE OD 15 DO 25 GODINA

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike