Magazin
BOLJA HRVATSKA

Ipak se kreće: Trijumf hrvatskog startupa!
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Da u Hrvatskoj nije sve crno i beznadno, naprotiv, da se unatoč problemima “bolja Hrvatska” ipak događa, bar u nekim proizvodnim granama, dokaz je i nedavno (7. svibnja) održano državno finale PowerUp! natjecanja - najvećeg europskog startup natjecanja iz područja energetike i održivog razvoja, gdje je najboljim hrvatskim startupom proglašen MVT-Solutions.

Natjecanje je provedeno u organizaciji Invento Capital Partnersa, gdje je peteročlani žiri izabrao najbolji hrvatski startup MVT-Solutions iz Pisarovine, koji se predstavio s pobjedničkim projektom Mobile Vehicle Technology, jedinstvenom IoT platformom koja krajnjim klijentima omogućava jednostavno korištenje IoT tehnologija u postojećim i novim sustavima uz jednostavnu konfiguraciju preko web-aplikacije, bez potrebe za znanjem o obradi i analizi podataka. Platforma uključuje hardverske module koji osiguravaju vezu clouda, strojnog učenja i umjetne inteligencije s vanjskim svijetom.

INSPIRACIJA MLADIMA

Drugo mjesto osvojio je Visiobike - startup koji razvija, proizvodi i prodaje električne bicikle i baterijske pakete, a kojem će Invento Capital Partners omogućiti sudjelovanje na The Business Boosteru, svjetskom forumu inovacija iz područja održivog razvoja koji će se održati u Copenhagenu u listopadu ove godine. VisioBattery je novi proizvod Visiobikea koji predstavlja revoluciju na tržištu baterijskih paketa za električne bicikle.

Startup WePark, s projektom koji predstavlja Airbnb za parkirna mjesta, osvojio je treće mjesto te će kao sudionik na Voogle konferenciji u Varaždinu dobiti priliku za osvajanje nagrade u vrijednosti od 10.000 eura. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi mogućnost uvida u slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervaciju parkirnog mjesta i naplatu po minuti, a za sada se može besplatno isprobati na dvije lokacije u Zagrebu.

- Ovakvi događaji inspiriraju mlade ljude, a onima koji su već krenuli putem poduzetništva daju priliku da odu korak dalje, prikupe kapital za prvu i drugu fazu razvoja svog projekta te se umreže s ekosustavom u RH i inozemstvu te dobiju potrebna znanja i kontakte za daljnji napredak - izjavio je Nenad Bakić, jedan od članova ovogodišnjeg žirija.

Ukupno je 299 startupova iz 24 zemlje središnje i istočne Europe sudjelovalo u četvrtom izdanju najvećeg cleantech startup natjecanja, organiziranog od strane EIT InnoEnergya. Hrvatskom finalu prethodio je dvodnevni intenzivni Bootcamp gdje su predstavnici hrvatskih timova sudjelovali u edukativnim programima za koje su bili zaduženi stručnjaci i iskusni mentori.

VAŽAN ISKORAK

- Ova pobjeda za nas predstavlja veliki korak naprijed jer će nam omogućiti da se predstavimo na svjetskoj sceni. Očekujemo da će nam finale u Pragu otvoriti mnoga nova vrata prema investicijama i novim klijentima - naglasio je Ivan Golubić, vlasnik tvrtke Mobile Vehicle Technology, čiji je projekt ove godine proglašen najboljim.

- Jako smo zadovoljni ovogodišnjim odazivom i prijavljenim projektima. Domaći startupovi predstavili su zanimljiva i perspektivna rješenja iz područja energetike, mobilnosti i cleantecha, a ovogodišnji pobjednik dobit će priliku odmjeriti svoje snage s finalistima drugih europskih država na međunarodnom natjecanju u Pragu - komentirao je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, lokalnog HUB-a zaduženog za podršku natjecanju u Hrvatskoj.

Pobjednički tim suočit će se 19. lipnja s pobjednicima iz drugih europskih zemalja u palači Žofin, u Pragu, gdje će se natjecati za novčane nagrade u vrijednosti do 30.000 eura, kao i za investiciju od 150.000 eura i sudjelovanje u prestižnom Highway® akceleratoru koji pomaže u preobrazbi startupova iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke. Poželimo im sreću!

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Veze diljem Europe

Agnieszka Wasilewska-Semail (izvršna direktorica RAFAKO-a i zlatni sponzor natječaja) kaže: “Podupiremo ideju InnoEnergyja za poticanje inovacija u području održive energije. Naš ambiciozan cilj je stvoriti ekološki osviještene generacije, koliko god je to moguće. S našom mrežom partnera gradimo veze diljem Europe, okupljajući izumitelje i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poslovni svijet i tržište. Djelujemo u tri bitna područja inovacija: obrazovanju, koje pomaže u stvaranju informirane i ambiciozne radne snage koja razumije zahtjeve održivosti i potrebe industrije; inovacijskim projektima, koji povezuju ideje, izumitelje i industriju kako bi stvorili tržišno atraktivne tehnologije; uslugama za stvaranje poslova za podršku poduzetnicima i startupima koji svojim inovativnim ponudama unaprjeđuju europski energetski ekosustav.”

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike