Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP-ovci još ne znaju “ni tko im glavu nosi”
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Kad tek pomislimo da SDP više ne može dublje tonuti, a ono nova iznenađenja, čak i od onih za koje se mislilo da su donekle glas zdravog razuma u toj još uvijek, nekim čudom, najjačoj oporbenoj stranci. Najnoviju buru izazvao je Arsen Bauk sa svojim famoznim amandmanom kojim bi se iz igre za unutarstranačke izbore izbacio dio uglednih članova.

Pokojni im predsjednik Ivica Račan sigurno se okreće u grobu pitajući se što mu se događa sa strankom i tko su uopće ti koji je vode, a da ne znaju “ni tko im glavu nosi.” Pa ni aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Čovjek zbunjen u planovima, nesuvisao u postupcima i namjerama, što se potvrdilo i u srijedu kada je na aferu oko mailova potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić odreagirao tek nakon 28 sati. A toliko se prije toga trudio dokazivati da oko lex Agrokora sve smrdi na kriminal i korupiciju. Gdje je Bernardić bio cijeloga dana, ostaje tajna, jer je ujutro bio u Saboru. Nakon 28 sati možda su ga ipak otkrili kakvim dronom i priveli da progovori nešto suvislo o jednoj od najvećih afera u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

A da SDP nezaustavljivo tone potvrđuje i to što su pojedini članovi o padu rejtinga stranke morali odgovarati čak i na konfereniciji za novinare koja uopće nije sazvana o toj temi. Tako je član Predsjedništva Ivo Jelušić ustvrdio da je važnije baviti se problemima građana i države nego sobom te da SDP ne propada, odgovarajući na pitanje novinara kako SDP namjerava riješiti probleme u društvu kada nije u stanju srediti ni situaciju u vlastitoj stranci.

I tu je zapravo ključ problema i lošeg stanja u SDP-u jer se u toj stranci doista još od Račanova vremena ne bave problemima građana, nego narušenim međuljudskim odnosima i unutarstranačkom atmosferom. A s time će se teško vratiti na bar 30 posto podrške birača koji više očito u SDP-u ne prepoznaju ništa socijaldemokratskog ili ozbiljnog bavljenja problemima ovog društva i građana, a to su radna mjesta, plaće, siromaštvo, masovno iseljavanje, obrazovanje i što sve, a ne tko je na kojoj funkciji u stranci i izvan nje.

Sve u svemu, teški su dani pred SDP-om. Bar dok se ne konsolidira i pronađe pravi put do birača, ako ga uopće i pronađe, a do tada u HDZ-u mogu biti potpuno mirni, čak i bez obzira na loše gospodarske rezultate. Ali, otvara se i pitanje kako se moglo dogoditi da SDP sam sebe uopće svede na ovo što mu se sada događa.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike