Magazin
ZA POŽARE SPREMNI

Protiv vatre sa svetim
Florijanom na svojoj strani
Objavljeno 12. svibnja, 2018.

Premda su požari najviše aktualni, bar na Jadranu, u vrijeme ljetne sezone, velikih vrućina i namjernog ili nenamjernog paljenja vatri ili udara gromova uzduž i poprijeko naše obale uključujući i otoke, opasnost od požara zapravo je prisutna tijekom cijele godine.

Zato je prevencija požara nužna, jednako kao vatrogasna djelatnost, profesionalna ili dobrovoljna, koja je u razvitku civilizacije (civilizacija) odrigrala veliku ulogu, iako u nekim dramatičnim okolnostima nije mogla spriječiti katastrofalne vatrene stihije koje su poharale i takve magapolise kakav je bio Rim (Neron) ili Lonodon, među ostalima.

BURNA POVIJEST KIPA

Uz druge prijetnje prirodne naravi (potresi, erupcije vulkana, poplave...), i požari su konstantna opasnost s kojom se naš planet suočava otkako su prvi ljudi masovnije naselili prva veća naselja, dakle od prapovijesti do modernog doba. Naravno, požare izazivaju i ratovi (bombardiranja gradova, naselja, infrastrukture...), pa kad se sve uzme u obzir, strah od požara svakako je jedan od najdugovječnijih kolektivnih ljudskim strahova.

Kad se pak o požarima radi, priče o vatrogascima sastavni su dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. To je onaj ljudski faktor zaštite, no postoji i jedan drugi, izvorno također ljudski, a kasnije, neizravno i onaj duhovnog, vjerskog značenja. Radi se dakako o čovjeku kojeg znamo pod imenom sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj.

Dakle, 4. svibnja svi vatrogasci u Hrvatskoj obilježili su dan svog nebeskog zaštitnika, svetog Florijana. Nema grada, mjesta, naselja, gdje postoji profesionalno ili dobrovoljno vatrogasno društvo, da 4. svibnja nije odana i počast sv. Florijanu. Tako je bilo i u Orahovici, koja zapravo ima svoju posebnu priču. Naime, radi se o kipu na Trgu koji nisi ime svetog Florijana, pred kojim su i ove godine vatrogasci položili vijenac i pomolili se za sve preminule vatrogasce.

Kip svetog Florijana u Orahovici ima svoju istinsku i zanimljivu, povijesnu priču. Prema zapisima i sjećanjima, kip svetog Florijana orahovački vatrogasci nabavili su još davne 1938. godine. No, Drugi svjetski rat, pa komunistički režim, koji nije bio sklon postavljanju kipova svetaca na javnim mjestima, učinili su svoje - kip nije postavljen. Čak je i sudbina njegove održivosti bila upitna. Ipak, zahvaljujući orahovačkoj vatrogasnoj obitelji Mate Kruljca, kip je sačuvan. Desetljećima ga je ova obitelj skrivala, čuvala i očuvala. Stajao je izvjesno vrijeme u njihovom vrtu ispred kuće, i plijenio poglede sugrađana i gostiju. Kip je u odori rimskog vojnika, a na glavi mu je kaciga s perjanicom. Lijevom rukom obgrlio je bijelu zastavu. Stisnuta šaka na srcu. U desnoj ruci kablica, kanta s vodom. Polijeva kuću u plamenu. Gasi požar. Simbolika je upadljiva! Iščitavamo njegovu pripadnost rimskoj vojsci i njegovu povezanst s vatrogastvom. Na sredini postamenta spomen-ploča u spomen bivšim, a na ponos današnjim i budućim generacijama vatrogasaca.

Ideja da se kip postavi na današnju lokaciju u Orahovici rođena je 1990. godine. Prionulo se poslu. Obnovu kipa preuzeo je na sebe akademski slikar iz Orahovice - Franjo Molnar. On je izradio i idejnu skicu postamenta. Samu izradu postamenta i postavljanje kipa na današnju lokaciju pomogli su mnogi darovatelji i sponzori. U akciju su se uključila mnoga poduzeća, ustanove i pojedinci. DVD Orahovica nabavio je potreban materijal. Članovi društva utrošili su mnogo radnih sati dobrovoljnog rada na izradi i postavljanju spomenika.

DOM GENERACIJA

U jubilarnoj 120. obljetnici postojanja i rada DVD-a Orahovica, na blagdan svetog Florijana 4. svibnja 2002., priređena je skromna svečanost otkrivanja kipa svetog Florijana u Orahovici. Čin simboličkog otkrivanja spomenika obavila je gospođa Anđa Kruljac. Zaštitnik vatrogastva sveti Florijan udomio se, eto, nakon niza godina, pred svojim domom, vatrogasnima domom. Otvorenih očiju pogledava svoje štićenike vatrogasce u njihovu obnašanju svakodnevnih poslova, ispraća ih kad na zov sirene žurno odlaze na požarišta.

Kako sve ne bi ostalo bez simbolike, odmah pokraj kipa svetog Florijana godinama stoji orahovački vatrogasni dom, koji će prema svemu sudeći vrlo brzo postati bivši jer orahovački su vatrogasci daleko odmaknuli u pripremi izgradnje novog vatrogasnog doma u orahovačkoj Poduzetničkoj zoni. Orahovački vatrogasni dom kao i kip svetog Florijana u Orahovici svakako su jedni od vrijednih simbola ovoga grada. Dom je nekada stršao u okruženju sjaćenih prizemnica oko sebe, a danas se nalazi okružen stambenim zgradama. Orahovačko vatrogasno društvo ima iznimno bogatu tradiciju, prošle godine napunilo je velikih 135 godina postojanja i rada. Ideja za izgradnju zajedničkog doma rodila se odmah po završetku Prvog svjetskog rata, i to je trebao biti dom za sve društvene organizacije. No, ostalo je samo na ideji, jer ništa nije učinjeno. Tek 1933. u pisanom tragu nalazimo podatak o izgradnji drvenog tornja za sušenje cjevina. Nedugo zatim, učinjen je konkretniji pokušaj rješavanja pitanja vatrogasnog doma. Kasnije, 1939. godine, kupljena je privatna kuća od orahovačkog mesara Ivana Banka. Međutim, kuća nije bila u cijelosti isplaćena pa je to imalo kobne posljedice. Društvo je bilo prisiljeno kuću prodati. Nikad zamrla ideja o izgradnja vatrogasnog doma u Orahovici aktualizirana je poslije Drugog svjetskog rata, pa je 1951. godine zakopana i prva lopata na gradnji temelja doma. Te je godine izvršena nabava dijela potrebnog građevinskog materijala, a sljedeće godine vrše se pripreme za osiguranje potrebnih financijskih sredstava. Da bi radovi bili uspješno nastavljeni i kontrolirani, društvo osniva građevinski odbor. Radovi su nastavljeni, a svečano otvaranje vatrogasnog doma u Orahovici uslijedilo je u studenome 1955. godine.

Dio prizemnog prostora, kao i danas, bio je iznajmljen, a na katu je bila višenamjenska dvorana u kojoj su se održavali razni skupovi i veselice. Neko vrijeme tu je bio i omladinski diskoklub, a kasnije je dvorana pregrađena u nekoliko prostorija koje su korištene kao učionice narodnog sveučilišta, autoškole, a koristili su ih i KUD Orahovica i limena glazba. Jednu od prostorija u prizemlju koristio je i Matični ured pa se mnogi Orahovčani ponose da su upravo u vatrogasnom domu rekli svoje sudbonosno “da”.

No, DVD je tako izgubio prostor za održavanje svojih skupština i drugih većih skupova. Dugo je tako bilo, sve do sredine 90-ih, kada je dvorana ponovno dobila svoj stari, veliki oblik i danas služi za vatrogasne skupštine i skupove, ali i za rođendane, krstitke i ostale svečanosti članova društva. Vatrogasni dom je i mjesto rađanja nekada limene glazbe, a danas puhačkog orkestra DVD-a Orahovica, jedinog vatrogasnog orkestra u Virovitičko-podravskoj županiji. Inače, Puhački orkestar u Orahovici radi već punih 46 godina, a ako uzmemo u obzir da je prva inicijativa za osnivanje limene glazbe krenula 1968., možemo reći da orahovački vatrogasni orkestar ove godine slavi 50. rođendan.

ZAŠTITA S NEBA

Bilo kako god, Vatrogasni dom je prepoznatljiva građevina u središtu Orahovice, bez obzira na to što će se s njim dogoditi u bliskoj budućnosti. Polazeći iz ovog doma vatrogasci su spašavali mnoge živote i imovinu, jer u cijeloj priči ipak su najvažniji ljudi. Vatrogasni dom njihov je dom. Njima u čast prije četiri godine snimljen je kratak film o izlasku na intervenciju u sklopu kojeg je pročitana i Vatrogasna molitva, koju je s engleskog prevela i obradila prof. hrvatskog jezika iz Osijeka, rođena Orahovčanka i nekadašnja članica Puhačkog orkestra DVD-a Orahovica Renata Čeč.

I da zaokružimo priču sa svecem koji bdije nad vatrogascima. Naime, koliko god praksa vatrogastva traži hrabrost, obučenost, znanje i kompletnu psihofizičku spremnost, nije zgorega znati da uza sve to imate i podršku s neba, napose zaštitu svetog Florijana. Nekako se onda lakše nositi i boriti s vatrom kad ona negdje iznenada bukne, vjerovali ili ne u svece i njihove moći.

Piše: Vladimir GRGURIĆ
Vatrogasna molitva

Kad me dužnost tvoja zove

Gdje god vatre bijesno pušu

Daj mi snage pa da spasim

Svaki život, svaku dušu.

Pomozi da potrebite,

Starca, ženu, svako dijete

Prije nego bude kasno

Spasim od zle sudbe klete.

Dopusti mi da spreman budem

Čuti svaki tihi glas

Pa hrabro tada svakome

Od vatre brzo nađem spas.

Želim cijelog sebe dati

Što nalaže mi dužnost moja

Da čuvar budem sviju ljudi

Do svoje zadnje kapi znoja.

A ako je po volji Tvojoj

Da položim i žrtvu svoju

Neka sveta ruka Tvoja

Sačuva obitelj moju.

FLORIJANOVA SUDBINA
Svetac i mučenik

Zanimljiva je i tragična životna priča svetog Florijana. Sveti Florijan je kršćanski svetac i mučenik. Živio je u drugoj polovini trećeg stoljeća (243. do 316. godine). Kao mladić pridružio se rimskoj vojsci. Bio je izuzetno ambiciozan i odlučan. Stoga u rimskoj vojsci napreduje do mjesta časnika obnašajući visoke vojne dužnosti. Otvoreno je priznavao svoje kršćanstvo u to izrazito nekršćansko vrijeme. U vojsci je mnogo trpio zbog svoje vjere. Naime, u to vrijeme rimski carevi su nemilosrdno progonili kršćane. Od Florijana je traženo da izvršava careve zapovjedi u progonu kršćana. On odbija izvršiti te zapovjedi poručujući caru da je i sam kršćanin i da je spreman dijeliti njihovu sudbinu. Naređeno je da ga bičuju i muče dok ne promjeni mišljenje. Florijan je trpio i patio, ali je ostao dosljedan svojoj vjeri. Kako se i dalje oglušuje na careva naređenja, Florijanova hrabost i drskost zaprepastila je i uplašila rimskog zapovjednika. Bojao se da bi Florijan mogao povesti kršćane na pobunu, te ga osuđuje na smrt spaljivanjem na lomači. Stojeći na lomači potiče rimske vojnike da upale vatru govoreći im da ako je zapale, on će na plamenim jezicima pobjeći u nebo. Te njegove riječi uplašile su rimskog zapovjednika. Umjesto da ga spali zapovjednik naređuje da mu stave kamen oko vrata i bace ga u rijeku. Kako je bilo naređeno, tako je i učinjeno. Florijan je okončao svoj život na tragičan način. Kršćani su sačuvali trajan spomen na Florijana i proglasili ga svecem. Prema zapisima iz XVI. stoljeća kršćani ga prozivaju “vojnikom vatre” i prihvaćaju kao svog zaštitnika i branitelja od najstrašnije elementarne sile - vatre.

Kako sve ne bi ostalo bez simbolike, odmah pokraj kipa svetog Florijana godinama stoji orahovački vatrogasni dom...

Prema zapisima i sjećanjima, kip svetog Florijana orahovački vatrogasci nabavili su još davne 1938. godine...

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: OPSTANAK ILI NESTANAK SOCIJALNE DRŽAVE (II.)

Jadranka Polović: Globalističke elite protiv nezadovoljnih građana EU-a

TEMA TJEDNA: NOVE STRANKE - GUBITNICI U STARTU (I.)

Politički amateri u komediji s jednim činom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana