Novosti
“ŠKOLE ZA ŽIVOT”, HIT MEĐU OSJEČANIMA

Roditelji pohrlili upisati svoju djecu u eksperimentalne škole
Objavljeno 11. svibnja, 2018.
Prema grubim procjenama, u školskoj godini 2018./2019. trebali bismo imati 80-ak prvašića, kaže Josip Jukić, ravnatelj OŠ “Mladost”

U osječku Osnovnu školu “Mladost” najmanje tri školske godine nije se upisalo više od 60 prvašića, no to će se, unatoč sve negativnijoj demografskoj slici, ove jeseni itekako promijeniti.

Naime, interes za upis djeteta u prvi razred ove škole odabrane za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme koja kreće u jesen, ove je godine naglo skočio – i to najmanje za cijeli razredni odjel, pa i više. Za razliku od prošlogodišnjih 52, u školske klupe OŠ “Mladost” u rujnu će, prema iskazanom interesu, sjesti i više od 80 prvašića. I u drugoj osječkoj školi koja ide u eksperiment – OŠ “Grigor Vitez”, u odnosu na lani i preklani, povećan je interes za upisom prvašića – procjenjuje se da će ih se upisati četvrtina više nego prije dvije školske godine.

Brojni benefiti

Osječki roditelji, čini se, “poludjeli” su za svim benefitima koje donosi “Škola za život”: novi eksperimentalni kurikulumi i nastavni materijali, stručno usavršavanje, opremanje škola, besplatni pristup internetu, tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike, poticajno okruženje, radionice i predavanja za roditelje... Kako bi svojoj djeci pružili najbolje moguće obrazovanje od samog početka, spremni su ih upisati i u kilometrima udaljenu školu. Podsjetimo, uz 26 srednjih eksperimentalni program provodit će se i u 46 osnovnih škola u Hrvatskoj - u 1. i 5. razredu u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredu iz kemije, fizike i biologije.

Josip Jukić, ravnatelj OŠ “Mladost”, ističe kako se izniman interes za upis u njihovu školu može pripisati sudjelovanju u “Školi za život”, ali svakako i kvaliteti rada škole koju roditelji prepoznaju.

- Svake školske godine imamo velik interes roditelja za upis učenika s drugog upisnog područja u našu školu, iako moram istaknuti da je navedeni interes ove školske godine veći no inače. Svakako je jedan od razloga tome što smo izabrani u eksperimentalni program “Škola za život”, ali tu je isto tako i kontinuirani kvalitetni rad škole prijašnjih godina – objašnjava ravnatelj Jukić, uspoređujući sadašnje stanje s prijašnjim godinama.

- Prema grubim procjenama, u školskoj godini 2018./2019. trebali bismo imati 80-ak prvašića, točan broj imat ćemo nakon što u lipnju prođu upisi. Do sada smo imali: 2015./2016. 60 prvašića, 2016./2017. njih 54, a 2017./2018. 52 prvašića – ističe.

Ravnatelj Jukić dodaje kako je o povećanom interesu razgovarao i s ministricom Blaženkom Divjak na nedavnom sastanku ravnatelja škola. “Kazala je kako ćemo zbog interesa za reformu dobiti dopuštenje za otvaranje i novog četvrtog razrednog odjela, ako tako velik broj ostane i tijekom upisa”, kaže Jukić.

Nakon što je krajem ožujka doznao da je i njihova škola jedna od odabranih, za naš je list komentirao kako su zajedničkim snagama u školi odlučili da je vrijeme za promjenu i da su za promjenu spremni. “Prije svega očekujem edukaciju učitelja i stručnih suradnika, zajedno sa mnom kao ravnateljem, kako bismo nove tehnologije mogli primijeniti u svakodnevnom radu. Očekujemo opremanje škole i, najvažnije, sretnije i zadovoljnije učenike”, kazao je tada Jukić.

Motivirani djelatnici

Hrvoje Brod, ravnatelj OŠ “Grigor Vitez”, povećani interes za upisom prvašića upravo u novoj školskoj godini pripisuje najvećim dijelom “Školi za život”.

- Dio roditelja koji stanuju na graničnim adresama stanovanja, koje obuhvaća upisno područje naše škole, odlučilo je djecu upisati u našu školu upravo zbog ulaska u program “Škola za život”. Čak štoviše, imamo najave kako će se na početku sljedeće školske godine iz okolnih škola dio učenika upravo iz toga razloga prepisati kod nas u školu - za sada imamo pet sigurnih najava od strane roditelja. Bez sumnje, ulazak u navedeni program donio nam je minimalno pet-šest, učenika budućih prvih razreda, od kojih nekoliko s upisnih područja susjednih škola – kaže Brod.

- Prema podacima s provedenih testiranja, na početku sljedeće školske godine trebali bismo imati oko 40 prvašića (potvrđeno 38), što je povećanje za četiri učenika u odnosu na školsku 2017./2018. godinu, odnosno devet učenika u odnosu na školsku 2016./2017. godinu, čime smo treću godinu zaredom ostvarili povećanje broja učenika. To je povećanje oko 25 posto u odnosu na prethodne dvije godine – ističe Brod.

Roditeljima su, kažu, prilikom testiranja ukratko predstavili navedeni program, koji ih je oduševio. Njihova se škola, kaže, prijavila za eksperiment zbog želje za uvođenjem novina u sustav rada škole, moderniziranje nastavnog procesa i mogućnost razvoja učenika i učitelja, ali i škole općenito.

- Jedan od važnijih poticaja bila je i spoznaja kako u školi imamo veliki broj motiviranih i stručnih djelatnika koji su proteklih godina uspješno odradili veliki broj raznih projekata i zadataka, ali to široj javnosti nije bilo previše poznato. Smatramo kako imamo kapacitet, znanje i kompetencije ne samo za usvajanje eksperimentalnog programa, nego i dorađivanje i savjetovanje za ispravljanje nedostataka i manjkavosti – zaključuje Brod.

Podsjetimo, za pilot-projekt pristiglo je najviše prijava iz Osječko-baranjske županije (29), a odabrano je pet škola - četiri osnovne i jedna srednja.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Hrvoje Brod

ravnatelj OŠ “Grigor Vitez”

RASTEREĆENJE I REDUKCIJA GRADIVA

“Roditelje se najviše dojmilo rasterećenje programa, redukcija gradiva, prilagodba udžbenika, interaktivno učenje pomoću tableta, uvođenje informatike od prvoga razreda, izostanak brojčanog ocjenjivanja, općenito novine koje će prema najavama bitno modernizirati nastavu i učiniti je pristupačnijom i prihvatljivijom djeci”, ističe Brod.

Josip Jukić

ravnatelj OŠ “Mladost”

VAŽNOST PROMJENE SUSTAVA

“Roditelji naših budućih prvašića prepoznali su važnost promjene školskog sustava i pripreme učenika za budući život. U navedenom eksperimentalnom programu naglasak će se staviti na osposobljavanje učenika za sve zadaće koje ih u budućnosti čekaju - pravilno korištenje IKT opreme, ali isto tako i samostalnosti pri radu i stvaranju, povezivanje sadržaja, korelacije i suradnje, rad na projektima, itd.,” ističe Jukić.

reforma

“MLADOST” I “GRIGOR VITEZ” IMAT ĆE MNOGO VIŠE PRVAŠIĆA

Najčitanije iz rubrike