Novosti
PREDSTAVLJENA POLITIČKA BIOGRAFIJA VLADIMIRA ŠEKSA

Miškulin: Šeks je dva puta spriječio klizanje HDZ-a u radikalnu desnicu
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

Dobio sam jedinstvenu priliku znanstveno analizirati političko djelovanje čovjeka koji je umnogome obilježio hrvatsku politiku, društvo i samostalnu hrvatsku državu, istaknuo je povjesničar Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na osječkom predstavljanju svoje knjige “Šeks. Politička biografija”, u organizaciji osječkog ogranka Matice hrvatske i suorganizatora.

Miškulin je istaknuo kako je riječ o osobi iznimno širokih političkih aktivnosti, interesa i statusa, koja bi trebala dobiti konačnu pozitivnu ocjenu u hrvatskoj historiografiji: “I to prije svega zbog tri temeljne stvari. To su snažan rad na uništenju komunističkog režima, potom snažan rad na uspostavi samostalne hrvatske države, kao i na njezinoj pretvorbi u državu parlamentarne demokracije i tržišnog gospodarstva. Dao sam sve od sebe i trudio se zadovoljiti metodološke i druge zahtjeve struke, a s druge strane u jednom okviru prikazati Šeksovo političko djelovanje, na čitateljima intrigantan način. Nadam se da će knjiga biti zanimljiva za čitanje i običnom čovjeku, iako je rađena na temelju analize pisane dokumentacije”, rekao je Miškulin, dodajući kako knjiga od čitatelja zahtijeva i određeno poznavanje bar temeljnih okolnosti u kojima su se stvari događale.

Naglasio je da je jedna od temeljnih zadaća knjige borba protiv uvriježenih percepcija o Šeksu. “O njemu kruži niz percepcija, a posebno su zlobne one da je bio suradnik Službe državne sigurnosti, da je pokušao srušiti Franju Tuđmana, da je počinio proceduralni propust u slučaju obitelji Zec te da je pokrenuo hajku na Gotovinu. U knjizi razbijam te percepcije, koje ne odgovaraju istini. Radi se o inteligentnom hrvatskom političaru, nesklonom nezakonitom stjecanju materijalne dobiti, što ne smijemo podcijeniti jer upravo se to često predbacuje našim političkim elitama. Ono što izaziva reakciju kod Šeksova djelovanja je strast koju unosi u političku borbu. On je istinski hrvatski patriot koji ponekad zna interese HDZ-a zamijeniti interesima države, o čemu također pišem. No, nemojmo zaboraviti da je upravo Šeks dva puta spriječio klizanje HDZ-a u radikalnu desnicu, što držim iznimno značajnim za naše društvo”, kazao je Miškulin.

“Šeks je jedan od najvažnijih hrvatskih političara s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Radio je na izgradnji političkog i pravnog sustava RH i kada sve sagledate, morate reći da je potentan političar i pravnik, bez obzira na to voljeli ga ili ne. Njegove su zasluge goleme”, rekao je Miljenko Brekalo, voditelj osječkog Područnog centra Instituta Ivo Pilar. “Ovu knjigu trebao bi pročitati svaki intelektualac kojega zanima politički spektar RH od 1990. do danas. Ona je prvi znanstveni uradak ovakvog tipa. O Šeksu se dosta toga pisalo žurnalistički, ali prvi put imamo izvorni znanstveni rad o jednoj političkoj osobi, i to na 855 stranica, gdje se sve može provjeriti. Autor je obradio više od 30.000 stranica raznog materijala. Kolega Miškulin je kao autor imao apsolutnu znanstvenu autonomiju. Nitko mu ništa nije sugerirao, tekst nije cenzuriran, a svi navodi potkrijepljeni su izvorom”, zaključio je Brekalo. I.Bošnjak

Vladimir Šeks

političar

GLAVNI JUNACI KNJIGE SU HRVATSKI NAROD I BRANITELJI

Predstavljanju je nazočio i sam Vladimir Šeks, koji nam je rekao kako o knjizi može reći sve pohvalno, ali će čitatelji prosuditi koja je njezina vrijednost. “Uvjet je bio da ni na koji način ne utječem na to kako će sve biti napisano jer to je znanstveni rad Ivice Miškulina. Nekim sam dijelovima knjige jako zadovoljan, nekima zadovoljan i imam nekih svojih osobnih primjedbi, ali tako je autor moje biografije napisao. I nisam ja glavni junak te knjige, nego su to zapravo hrvatski branitelji, hrvatski narod i pokojni predsjednik Tuđman. Tu se zrcali hrvatska državna politika od 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do 2015. godine, čemu sam ja dao svoj određeni doprinos”, istaknuo je Šeks, dodajući kako je on sam napisao četiri knjige u posljednje četiri godine i zbog njih stekao bezbroj protivnika i neprijatelja.

Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece