Regija
NEOBIČAN OBLAK UNIO NEMIR

Apokaliptični prizori u Osijeku, Vukovaru i Županji
Objavljeno 11. svibnja, 2018.
Riječ je o najznačajnijem oblaku u atmosferi, energije nekoliko atomskih bombi, objašnjava Ivan Baboselac

Jedan neuobičajeni oblak u srijedu, u poslijepodnevnim satima, digao je na noge Slavonce, a mnogi su se u panici za pomoć obratili i našim novinarima. Društvenim mrežama kolaju fotografije koje prikazuju taj isti oblak u različitim mjestima, a koji neodoljivo podsjeća na neke od scena u filmovima nuklearne katastrofe.

“Ponavlja se Hiroshima”, uz fotografiju oblaka koju je snimila, napisala je na Facebooku jedna zabrinuta Osječanka. “Trump, jesi li to ti?”, zapitala se druga Osječanka na svojoj fotografiji istog oblaka, koji je u svom kraju fotografirao i jedan Županjac napisavši: “Nema logike, osim da Sjeverna Koreja izvrši probu ili da pukne napola Zemlja...”. Prizori “strašnog” oblaka snimljeni su i u Gradištu, Bogdanovcima, Vukovaru... O čemu je točno riječ i imamo li razloga za brigu zbog “armagedonske scene”, upitali smo Državni hidrometerološki zavod.

- Nema mjesta za brigu! To je samo običan vertikalni razvoj oblaka, tzv. kumulonimbusa (stručno - Cb). Oblak se razvijao u Vojvodini, istočno od državne granice s najintenzivnijim razvojem između 19.45 i 20.30 sati – otkrila nam je Vesna Đuričić iz Odjela za strateško planiranje, korisnike i razvoj DHMZ-a. Upravo zbog toga što se nalazio 40-ak kilometara istočnije od Osijeka, mogao se vidjeti iz cijele Slavonije i Baranje.

A da nema razloga za zabrinutost i da nitko ne testira nuklearnu bombu, znao je odmah Gradištanac Ivan Baboselac, strastveni zaljubljenik u meteorologiju i fotografiju te dugogodišnji član udruge Crometeo, koji je snimio spektakularnu fotografiju oblaka nad Osijekom.

- Na fotografiji je predivan prikaz olujnog oblaka – kumulonimbus. Kumulonimbus je najznačajniji oblak koji se pojavljuje u atmosferi, goleme je energije - nekoliko atomskih bombi, i uzročnik je mnogih procesa. Karakterističan oblik gljive oblaka podsjeća na atomsku bombu. Osobno svakog proljeća, ljeta i jeseni viđam kumulonimbuse, ali poput ovoga u obliku savršene gljive, nisu baš česti – ističe Baboselac.

- Jedan od uvjeta za stvaranje takvog oblaka je situacija kad se hladniji zrak grije nad zagrijanom Zemljinom površinom i zbog sile uzgona počinje se penjati, jer ga ona tjera prema gore. Zrak koji se diže postaje topao i bogat vlagom. Na takav način nastaju grudasti oblaci (kumulusi) iz kojih se kasnije razviju kumulonimbusi, ako pri tome ima dovoljno energije u atmosferi – ističe Baboselac. U ovom slučaju, došlo je, kaže, do jakog vertikalnog razvoja oblaka uz slabe vjetrove kroz cijelu troposferu. Slavonci – sada slobodno odahnite!

Jasenka PEJAKOVIĆ

Prizori ovog “strašnog” oblaka snimljeni su i u Gradištu, Bogdanovcima, Vukovaru...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike