TvObzor
TV U SVIJETU

Being Serena - Najveća tenisačica svih vremena
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

Prema službenim brojkama, Serena Williams dominira u svom sportu do stupnja koji je rijetko, ako i uopće, viđen u sportskoj povijesti. Najveća tenisačica svih vremena uglavnom je odrastala pod povećalom javnosti, a profitirala je i snimajući oglašivačke kampanje za brojne brendove, među kojima je i Nike. Svi mi imamo osjećaj da su njezinu sliku u javnosti oblikovale snage izvan njezine kontrole, odnosno 'mediji' ili 'javno mijenje', oblik koji je bio proizvod njezine želje za privatnosti. Prema tome, Serena Williams nedvojbeno zaslužuje produženu, samostalno stvorenu reklamu za sebe samu, koja je u obliku dokumentarca “Being Serena” početkom ovog mjeseca doživjela premijeru na HBO-u. Najznačajnija stvar u svezi s petodijelnom serijom je ta da Williams nije navedena kao redateljica ili izvršna producentica. Ipak, da ne bude zabune – sve što je prikazano u tom dokumentarcu, koji u koprodukciji donose HBO Sports i IMG Original Content, upravo je ono što Serena želi da svijet vidi i zna o njoj.

Prva epizoda počinje Australian Openom 2017., nakon što su Williams i njezin tadašnji zaručnik, danas suprug Alexis Ohanian, saznali da očekuju svoje prvo dijete. Turnir je završio tako što je Serena osvojila 23. naslov prvaka Grand Slama, zasigurno jedan od najznačajnijih pothvata koji možete zamisliti, iako je sestra Venus, koja je izgubila od Serene u finalnom odmjeravanju snaga, izjavila: “Mislim da je to nepošteno, jer bile su dvije protiv jedne i želim uzvratni meč!” Dokumentarac prikazuje Sereninu trudnoću, porođaj i ranije faze njezina povratka tenisu, što će se nastaviti krajem svibnja na French Openu. Serena Williams, koju ona sama želi predstaviti, u dokumentarcu je tvrdoglava, odlučna i gotovo patološki nesposobna izbjeći usporedbe svakog životnog događaja s tenisom. Ona je također nesigurna u smislu da želi biti jednako dobra u majčinstvu kao što je u tenisu, ali nije sigurna je li spremna za novi izazov. Iako nakon svakog ritma straha slijedi podsjetnik da nitko ne ustraje kao Serena, dokumentarac nam je dao puni pristup svemu što se događa iza kulisa. Snimljeno je i rođenje kćerkice carskim rezom, što je bolno i emotivno, kao i komplikacije pri porođaju. Tu je i Serenin prvi trening nakon porođaja, na kojem izgleda sporo i nespretno za vlastite standarde, a ipak sposobna pobijediti svakoga od nas koji smo svježi i odmorni.

Poruka koja se javlja i u pristupu i u tumačenju jest ta da bez obzira na to što Serena Williams prolazila, prošla je i gore stvari, i bez obzira na nevolje s kojima se suočava, ima volju da pobijedi.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: dokumentarac

AUTOR: HBO Sports/IMG

ULOGE: Serena Williams, Alexis Ohanian MREŽA: HBO

DATUM: 2.5.

EPIZODA: 5