TvObzor
KRIMITRILER “NAPAD NA NILE HILTON”

Dobitnik velike nagrade žirija na Sundanceu
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

Švedski redatelj Tarik Saleh pozornost na sebe privukao je još 2005. godine kada je snimio dokumentarac “Gitmo“, kojim je pobijedio na filmskom festivalu u Miamiju. Četiri godine poslije režirao je iznimno hvaljenu animiranu dramu “Metropia“ kojom osvaja posebnu nagradu na filmskom festivalu u Veneciji. Ipak, najveći uspjeh postigao je prošle godine kada je na filmskom festivalu u Sundanceu osvojio veliku nagradu žirija za svoj rad na kriminalističkom trileru “Napad na Nile Hilton”.

Detektiv Noredin Mustafa prosječan je zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No Noredin nastavlja istragu koja ga vodi do 'nedodirljive' elitne skupine koja upravlja zemljom i imuna je na pravdu...

Filmski prikaz frustracije, korupcije i paranoje jedne srednjoistočne zemlje vrlo brzo nakon premijere postao je jedan od najhvaljenijih filmova u posljednjih godinu dana. Kritičari su oduševljeni mračnim i ciničnim portretom Kaira koji fantastično funkcionira u žanru film noara, a redatelj Saleh u intervjuima nije skrivao da je svoju inspiraciju za film crpio iz remek-djela kakva su “Francuska veza” i “Vrućina” te iz filmova velikog francuskog redatelja Jeana-Pierrea Melvillea.

Glavnu ulogu korumpiranog detektiva Noredina Mustafe tumači izvrstan Fares Fares, široj publici vjerojatno najpoznatiji po ulogama u filmovima “Zero Dark Thirty” i “Rouge One: Priča iz Ratova zvijezda”. Upravo će se on pojaviti u jednoj od uloga u drugoj sezoni popularne HBO-ove serije „Westworld“ čiju je jednu epizodu režirao i Tarik Saleh. Naime, Hollywoodu nije dugo trebalo da prepozna ovog talentiranog redatelja, pa je za njegov sljedeći projekt već najavljen film s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi.

Napeti kriminalistički triler “Napad na Nile Hilton” u Hrvatskoj je svoju premijeru imao prošle godine na filmskom festivalu u Vukovaru, a od četvrtka, 10. svibnja možete ga gledati u domaćim kinima. (N.K.)