Sport
SKANDAL UOČI EP-A U KARATEU

Policija nije dopustila ulazak kosovskim karatašima u Srbiju
Objavljeno 9. svibnja, 2018.

Srpska je policija na graničnom prijelazu Merdare između Kosova i Srbije, zaustavila vodstvo Karate saveza Kosova i kosovske karataše i nije im dopustila ulazak u Srbiju kako bi sudjelovali na Europskom prvenstvu u karateu koje se od 10. do 13. svibnja održava u Novom Sadu.

Kako javlja portal koha.net, srpski su policajci kosovskom izaslanstvu rekli da im je odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zabranjen ulazak u Srbiju, a srpski mediji su još dan ranije javljali kako kosovskim karatašima neće biti dopušten nastup u Novom Sadu pod državnim oznakama Kosova. U krajnje ispolitiziranom priopćenju Ureda za Kosovo vlade Srbije navodi se kako su sportaši „vraćeni jer nisu ispoštovali procedure predviđene Sporazumom o službenim posjetima“, pa sve sluti kako je riječ o osveti za uhićenje direktora ovog ureda Marka Đurića, koji je prije mjesec dana uhićen u Kosovskoj Mitrovici, jer ni on nije, kako je priopćila tada Priština, „poštivao proceduru“.

- Usprkos želji Srbije da bude dobar domaćin svim sportašima na predstojećem Europskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportaši s Kosova neće biti dio ovog natjecanja, jer im je sport i ovaj put bio u drugom planu. Osobe koje su pokušale u dvije skupine i u dva različita termina ući na teritorij središnje Srbije protivno sporazumu, vraćena su i u utorak navečer i srijedu ujutro s graničnog prijelaza – navodi se u priopćenju njihovog ureda, s tim da granični prijelaz nazivaju „administrativni prijelaz“, a Kosovo „lažna država“, pa i odlazak na Europsko prvenstvo za njih je „nesumnjiva namjera izazivanje provokacija“.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci drži kako je zabrana u suprotnosti sa sportskim duhom i da Srbija ovako politizira i sport koji bi trebao spajati, a ne razdvajati narode. Thaci je rekao kako Srbija tim činom daje do znanja kako još uvijek provodi politiku nacionalizma i konflikta umjesto suradnje.

- Zabrana Kosovskom karate savezu da sudjeluje na Europskom prvenstvu u Novom Sadu neprihvatljiv je čin koji ne pridonosi normalizaciji odnosa između dvije države. Srpske institucije bile su upoznate na vrijeme od kosovskog Olimpijskog komiteta o svom sudjelovanju, tako da je opravdanje kako nisu informirani na vrijeme zapravo netočno - napisao je na svom Facebook profilu kosovski premijer Ramush Haradinaj.

Miroslav FLEGO
Možda ste propustili...

NOGOMETAŠICE OSIJEKA IGRAJU 1/2 FINALE KUPA HRVATSKE

Preko Viktorije i Slavonskog Broda vratiti pokal Kupa na “Mačkamamu”

BRUNO MARIĆ PODNIO OSTAVKU NA MJESTO INSTRUKTORA VAR-A

Odlazak zbog Splita i reprezentacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIJELO-PLAVI KAPITULIRALI U VELIKOJ GORICI

Gosti ostali bez ičega:
Suk odgodio potvrdu
plasmana bijelo-plavih
u Europu za nedjelju

2

BADMINTONSKI PANNONIA OPEN

Hummel se vratio i pobijedio

3

NAKON SEDAM GODINA POVRATAK U ELITU

Varaždinci opet u Prvoj HNL