Regija
KAD SIĐU S KRUZERA...

Jedan turist u Đakovu potroši samo 175 kuna
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

ĐAKOVO

Katedrala, Državna ergela lipicanaca s Ivandvorom, Vezovi, bušari, muzeji, korzo, to su prve asocijacije na turističku ponudu Đakova. Iako kontinentalni turizam u odnosu na plavu Hrvatsku nema te brojke, na njegovoj strani jest činjenica da nije vezan uz sezonalnost kao turizam na obali i otocima, pa se i Đakovo može pozvati na turističku aktivnost tijekom cijele godine.

Rast noćenja

Turisti vole ovaj grad, njegove znamenitosti, manifestacije, svjetovnu i crkvenu prošlost, jer je nadbiskupijsko središte, grad je biskupa Strossmayera, krasi ga šarm i mir male urbane sredine. Već sada, iako je do prvih priredbi 52. Đakovačkih vezova ostalo još mjesec i pol, kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, popunjeno je već 80 posto smještajnih kapaciteta. Đakovačku smotru folklora žele vidjeti mnogi i svjedočiti vezovskoj atmosferi grada kada je on velika pozornica na otvorenom. Uz taj, trend rasta imaju i drugi pokazatelji u đakovačkom turizmu kojem stalno raste broj posjetitelja, noćenja, smještajnih kapaciteta... Tako je i u prva četiri mjeseca ove, u odnosu na isto razdoblje 2017., kaže Burek, broj posjetitelja veći za 3,8 posto, a boravišna pristojba za 81 posto, čemu je umnogome pridonio i njen rast sa šest na sedam kuna.

Mehanizam koji prati urednost njenih obveznika, ali i njihovu vidljivost u ovoj djelatnosti te druge aspekte, svakako je i e-Visitor koji je značajno unaprijedio čitav sustav.

- Godišnje Đakovo posjeti približno 40.000 posjetitelja, od čega se na Ergelu, što se prati kroz prodaju ulaznica, odnosi oko 20.000 gostiju. U 2017. ostvareno je 19.518 noćenja, što je rast za 34,7 posto u odnosu na 2016. - kaže Burek. Prosječna dužina boravka posjetitelja u Đakovu je u 2017. bila 2,18 dana. S obzirom na to da je ulaz u katedralu slobodan, nema točnih pokazatelja kolika je njena posjećenost, no očekuje se da je brojka slična onoj na Ergeli, jer da će malo tko doći u Đakovo, a vidjeti samo jedan od tih sadržaja. Omjer gostiju je 70 posto domaćih i 30 posto stranih, iako, kaže Burek, ima i razdoblja kada je on 50 prema 50. U 2017. najčešći strani gosti bili su Nijemci. Slijedi Austrija, BiH, Slovenija, dok je u prva četiri mjeseca 2018. to nešto izmijenjeno – Njemačka, BiH, Italija, Slovenija.

313 kreveta

– Nijemci su godinama gosti broj jedan, povijesno, kulturološki usko povezani s nama. Naši posjetitelji su turisti koje zanima kultura, znamenitosti, enogastronomija, povijest, a tu Đakovo ima što ponuditi - kaže Burek. Da ima odličan zemljopisni položaj, pretočen i u termin “srce Slavonije”, dokazuje okruženost Đakova obližnjim riječnim lukama s turistima s riječnih kruzera što pristaju u Osijek, Vukovar, Batinu. Često je i na kartama turističkih obilazaka gostiju s kruzera što su pristali na Jadranu odakle u ovaj grad i višesatni obilazak njegovih turističkih aduta stižu gosti i iz Australije, Novog Zelanda, Kanade, SAD-a... A koliko turist prosječno potroši u Đakovu izvan smještajnog objekta – pravo je pitanje kojim se često bave i destinacije poput jednog Dubrovnika kada se u njegov Stari grad u jednom času slije više tisuća turista s kruzera, a koji, često se žale gospari, ne potroše ništa, nego samo, s ruksakom na ramenu i bocom vode u ruci, obilaze Stradun, Zidine....

- Prosječna potrošnja turista izvan smještajnog objekta ovdje je 175 kuna. On troši na hranu i piće, na suvenire, ulaznice. No, imali smo i upite turista da im preporučimo dobar frizerski salon - kaže Burek. Rast brojki u đakovačkom turizmu prati i rast smještajnih kapaciteta koje čine hoteli, hosteli, prenoćišta, pansioni, privatni smještaji od kojih je prvi, kaže Burek, otvoren 2013.

– Do danas nitko od njih nije zatvorio. Tako se u prva četiri mjeseca 2018., u odnosu na 2017., i tu bilježi rast od 7 posto - kaže Burek. Dodaje kako je u Đakovu 313 kreveta, što je za ovu sredinu lijepa brojka. Od toga 86 ležaja u privatnom je smještaju.

– Cijene smještaja je od 80 do 500 kuna, pa je prosječna cijena smještaja 290 kuna - dodaje direktorica TZ-a. Đakovo se uvelike priprema za 52. Đakovačke vezove, a čiji će program, najavljuje i predsjednik Organizacijskog odbora smotre gradonačelnik Marin Mandarić, biti skraćen i pročišćen s nekadašnjih pet tjedana na 18 dana, dok se u priredbama u prvom redu inzistira na izvornosti, tradiciji, folkloru, no neće biti zanemareni ni drugi sadržaji.

Suzana ŽUPAN
Vezovi domame 110.000 posjetitelja

Đakovo je najviše posjećeno u dane Đakovačkih vezova, u lipnju i početku srpnja. “Prema procjenama Policijske postaje program Vezova obuhvati oko 110.000 posjetitelja”, kaže Marija Burek. U odnosu na broj stanovnika grada i prigradskog prstena, što zajedno čine nešto manje od 30.000 stanovnika, Đakovo tijekom vezovskih dana utrostruči broj ljudi. U Turističkoj zajednici grada ističu da tih dana cijela regija ima koristi od smotre koja ove godine dobiva i novi vizualni identitet.

Novoobnovljeni trg

Novoobnovljeni Strossmayerov trg također pridonosi boljoj slici grada te utječe na povećanje turističkog prometa jer je to jedinstven prostor, omeđen katedralom, Dvorom, Sjemeništem, kurijama... U novom ruhu spojen je s korzom, jer treba toj središnjoj gradskoj ulici, šetnici, vratiti staru živost. No, osnovna primjedba je ta što i dalje nema javnog sanitarnog čvora, no on je predviđen u fazi 2 uređenja tog prostora.

prvi

PRIVATNI SMJEŠTAJ OTVOREN 2013.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana