Dome slatki dome
SAVJET

Iskoristite ljuske od jaja
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

Nakon što ste pojeli omlet, nemojte baciti ljuske od jaja. Usitnite ih i iskoristite u vrtu. Ljuske od jaja prirodno su hranivo za biljke, opskrbljujući ih vrijednim mineralima.

Za biljke koje vole napadati puževi, poput rajčice i kadifice, ljuske od jaja odlična su obrana. Biljku okružite smrvljenim ljuskama od jaja, koje će poslužiti kao odlična barijera napasnicima. Što je najvažnije, upotreba ljuski od jaja protiv štetočina prirodna je metoda i alternativa kemijskim sredstvima.

Bolesti biljaka uzrokovane nedostatkom kalcija, od kojih često pate rajčice, patliđani i paprike, također se mogu spriječiti ljuskama od jaja. Uz biljku u rupu stavite zdrobljene ljuske od jaja, koje će obogatiti tlo u procesu razgradnje te tako biljkama dati stalan priljev kalcija.

Uz sve biljke posađene u cvjetnim posudama također možete koristiti ljuske od jaja. Jednostavno na dno posude stavite sloj usitnjenih ljuski. Kalcij koji sadržavaju ljuske od jaja, ključni je regulator rasta biljaka. Kao dodatak možete sitno zdrobljene ljuske od jaja staviti u posudu za zalijevanje koju ćete napuniti vodom. Nakon što odstoji nekoliko dana, tom vodom zalijevajte biljke, djelovat će kao prirodno hranivo.J.Kn.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana