Dome slatki dome
OPASNOST OD ELEKTRIČNOG UDARA

Pravilno rukovanje električnim aparatima u kućanstvu
Objavljeno 10. svibnja, 2018.

Svi aparati koji se upotrebljavaju u kućanstvu moraju imati specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta koja onemogućuju dodir s dijelovima pod naponom.

Na crnom tržištu vrlo često nam se nude neatestirani proizvodi koji nisu u skladu s propisima i standardima. Najčešće su u pitanju razni električni alati, električne grijalice, roštilji, aparati za kuhanje kave, lampe... Privučeni niskom cijenom, atraktivnim dizajnom, zvučnim nazivom i agresivnom reklamom, bez ikakve provjere i savjeta stručnjaka, kupnjom takvih uređaja nismo ni svjesni kolikoj opasnosti od strujnog udara i požara izlažemo sebe i okolinu. Zato valja imati na umu da svi aparati koji se upotrebljavaju u kućanstvu (usisavač, glačalo, perilice, mikseri...) moraju imati specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta koja onemogućuju dodir s dijelovima pod naponom. Prilikom rukovanja treba stajati na suhim podlogama od gume, plastike ili drveta. Kućne električne instalacije moraju biti propisno izvedene (zaštitno uzemljenje). Osigurače treba povremeno kontrolirati, pregorjele treba zamijeniti isključivo originalnim i novim. Izolacija na svim kabelima uređaja ne smije biti oštećena, a utičnice i prekidači moraju biti ispravni i bez mehaničkih i termičkih oštećenja.

Upozorenje - u prostorijama u kojima je veća vlaga veća je i opasnost od električnog udara.

Električna energija je opasna prilikom prolaska kroz ljudsko tijelo zbog toplinskog djelovanja, zatim zbog utjecaja na kemijski sastav krvi i živčani sustav, a posebice zbog poremećaja rada srca i dišnih organa. Posljedice ovog djelovanja zavise od jačine struje, trajanja njezina djelovanja i puta kroz tijelo. Navodi se da se opasnom smatra trajna struja jača od jednog miliampera, to zavisi od zdravlja, stanja kože, obuće, odjeće... Prema istraživanjima, struja od 20 miliampera izaziva bolno grčenje mišića, a s električnom energijom jačine 30 miliampera može se izdržati samo par sekundi, uz grčenje mišića ruke i nemogućnost otpuštanja obuhvaćenog provodnika. Struja od 50 miliampera dovodi do gubitka svijesti, a struja jačine 100 miliampera ima smrtonosne posljedice. Što je vrijeme prolaska električne struje kroz tijelo duže, manja je podnošljivost organizma. Velika je razlika je li provodnik sa strujom samo dodirnut ili obuhvaćen (stegnut). U prvom slučaju zbog električnog udara bit će ruka brzo povučena, dok u drugom slučaju, zbog grča to više nije moguće. Najopasniji je put električne struje kroz srce, a to je u slučaju zatvaranja strujnog kruga preko obje ruke, ili jedne ruke i noge.

Osigurače treba povremeno kontrolirati, pregorjeli treba zamijeniti isključivo originalnim i novim.

Možda ste propustili...

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA

Manje čišćenja

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN

Dječji svijet kroz boje i dezene

2

STANOVANJE PAMETNI SOUNDBAR

“Hej Google, uključi pročišćivač zraka”

3

LIFESTYLE NOVA ISKUSTVA NA ZIMOVANJU

Ledeni hoteli za nezaboravni odmor