Regija
DAN GRADA ĐAKOVA

Mandarić: Prioritet su radna mjesta
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

ĐAKOVO - Đakovo je jučer obilježilo Dan grada, 8. svibnja, prisjećajući se 1239., od kada bilježi svoj prvi pisani spomen. Đakovu su 779. rođendan pisane prošlosti došli čestitati mnogi – izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Vlatko Kopić, izaslanik premijera i osječko-baranjskog župana, dožupan Petar Lagator, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i drugi. O aktualnom trenutku govorio je gradonačelnik Marin Mandarić.

– Iza nas je puno preskočenih prepreka, i još više ih je pred nama.Brojni građani su trbuhom za kruhom morali otići van. Uz materijalnu, graditeljsku komponentu i baštinu ovoga grada, naglasio bih da grad čine njegovi ljudi, materijalna baština nije dovoljna. Prioritet je stvaranje preduvjeta za radna mjesta koji će omogućiti dohodak za pristojan život. Samo to može zaustaviti iseljavanje - poručio je Mandarić.

- Ne možemo govoriti o Đakovu, a ne prisjetiti se lika i djela biskupa Strossmayera, koji je zadužio cijeli hrvatski narod. Đakovo je i grad katedrale, Vezova, Ergele lipicanaca... Nagodinu obilježava 780 godina pisane povijesti, ali i razvoja civilizacije i urbaniteta ovih prostora - rekao je Kopić.

– Od kraja 2016. do sada Županija je uložila ili će uložiti 23 milijuna kuna u školstvo, zdravstvo, kulturu, šport, komunalnu i drugu infrastrukturu te druge potrebe ovoga grada - rekao je Lagator. Zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena su gradska priznanja. Pojedinačna Godišnja nagrada pripala je za promicanje volonterskog, odnosno humanitarnog rada Mariji Jacek te Davidu Jamniću (8) kao najmlađem laureatu dosad, Godišnja nagrada Grada po skupinama Samostanu milosrdnih sestara sv. Križa u sferama vjerskog života te tvrtki Inspecto u sferama gospodarstva. Povelja zahvalnosti dodijeljena je Nevenki Nekić za književni i kulturni rad, za humanitarni rad Ivanu Bassiju, darovateljima krvi Đuri Gombošu i Ivici Heđiju, posthumno Pavlu Mandariću za doprinos u sportskom životu te Moto-klubu Đakovo za obogaćivanje društvenog života. Priznanja su im uručili gradonačelnik Mandarić i predsjednik GV-a Cindrić. Izaslanstvo Grada je na Gradskom groblju položilo vijence, a u katedrali je služena misa za grad i domovinu.S.Župan

Obveza je iskreno voljeti grad

Nadahnutu poruku uputio je nadbiskup Đuro Hranić, poručivši kako za grad nije bitna samo njegova graditeljska nego i duhovna baština. “Ona je nešto što nas obvezuje, pa u tom smislu ističem važnost ljubavi prema vlastitome gradu za opće dobro svih građana. Obveza je svih nas iskreno voljeti svoj grad, željeti njegovu dobrobit, svatko na svoj način pridonijeti dobrobiti svoga grada”, pozvao je Hranić. Ocijenio je kako se individualizam i samodostatnost pomalo uvlače u sve nas, pa brigu za opće dobro prepuštamo pojedinim ljudima koji na sebe preuzimaju tu odgovornost. “ Znajmo hrabro, odlučno, iskreno voljeti sebe i biti otvoreni za sve druge. Bez njihove posebnosti i bogatstva koje sobom nose bili bismo siromašniji i trebamo biti svjesni da nam i drugi otvaraju vlastite horizonte i da znamo cjelovitije sagledavati stvarnost”, rekao je Hranić uz poruku da te vrijednosti trebamo živjeti na svim razinama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana