Novosti
DR. GORJANSKI PRIKUPIO 350 POTPISA PROTIV NOVOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI:

Liječnici će pacijente koji će platiti primati preko svih lista
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

Javna rasprava o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trajala je do 4. svibnja, a jedan od hrvatskih stručnjaka za javno zdravstvo, osječki liječnik dr. Dražen Gorjanski je u vrijeme dok je savjetovanje trajalo Ministarstvu zdravstva poslao dva otvorena pisma, među kojim i ono koje je potpisalo 350 građana, među kojima su i brojni liječnici.

- Ni na jedno pismo ministar Kujundžić do sada nije reagirao niti je odgovorio. Riječ je o zakonu koji za cilj ima rasprodaju hrvatskog javnog zdravstva, a nije mi jasno da nema interesa hrvatskih građana za nešto tako bitno. Oni u Ministrstvu tvrde da se ništa ne mijenja, ali ako se ništa ne mijenja čemu onda novi zakon - upozorava Gorjanski.

Ovaj liječnik napominje kako je najveći problem u nepoštenoj privatizaciji primarne zdravstvene zaštite i uvođenju zdravstvenog turizma.

- To znači da se svaka ordinacija može baviti i zdravstvenim turizmom, a ako se bavi turizmom onda od njega i zarađuje i takvi pacijenti idu preko liste. U praksi to izgleda tako da ste vi i u Zagrebu turist pa tamo možete preskakati sve liste, ako ćete platiti uslugu. Što to onda znači za one koji nemaju mogućnost plaćanja - upozorava Gorjanski. Inače, on u svome otvorenome pismu od ministra traži da pojasni hoće li privatizirane ambulante raditi na načelima konkurentnosti i slobodnog tržišta, ili će i dalje biti na državnim jaslama, i slažu li se i vlasnici primarne zaštite (hrvatski građani) s pretvaranjem javnog zdravstva u isključivo privatnu djelatnost?

“Prema nacrtu Zakona, privatne ordinacije neće biti samostalni poduzetnici te neće poslovati na načelima slobodnog tržišta i konkurentnosti. Iako privatne, ambulante će i dalje biti na ugovoru s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, sve troškove poslovanja i dodatno plaćati za učinjene usluge (505.000 kuna godišnje za standardnu ambulantu). Osim stalnog i sigurnog ugovora s HZZO-om, privatna će ambulanta moći i zarađivati samostalnim poslovanjem. Kako nazvati takvu privatizaciju kojoj je suština biti privatnik na državnim jaslama: lažna, podvaljena, uhljebistanska Hrvatska? Smatrate li takvu privatizaciju pravednom prema bolničkim liječnicima koji i dalje ostaju javni djelatnici?”, stoji u pismu dr. Gorjanskog. N.Z.Eberhard

“PLEMSTVO OBITELJSKE MEDICINE”

“S obzirom na to da će vlasnici ambulante pravo na djelatnost moći prenijeti (drugim riječima prodati, odnosno ostaviti u nasljedstvo svojoj djeci), jasno je da tako potpuno zatvaramo primarnu zaštitu za mlade liječnike, legaliziramo nepotizam i stvaramo 'plemstvo obiteljske medicine'. Miješanje privatnog i javnog zdravstva ne nailazi na odobravanje hrvatskih građana. U anketi provedenoj u časopisu Lider čak 99,1 % građana izjasnilo se protiv miješanja javnih i privatnih praksi. Ne smatrate li da bi građani na referendumu trebali odlučiti o sudbini svoga zdravstva?”, ističe dr. Gorjanski u pismu ministru zdravstva.

Možda ste propustili...

ONEČIŠĆENJE ZRAKA I KLIMATSKE PROMJENE

Visoke temperature produžuju peludnu sezonu - više alergija

STRUČNI SKUP UOČI SVJETSKOG DANA SRCA

Kod 10,5 % djece povišen kolesterol

NAJVIŠE OSNOVNOŠKOLACA IZGUBILE TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE

Ove školske godine ukupno je manje učenika, ali više prvašića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana