Osijek
PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT ZA UBLAŽAVANJE SIROMAŠTVA

Za pomoć 3500 obitelji osigurano 5 mil. kuna
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

Za 3500 obitelji o kojima se skrbi humanitarna udruga Rijeka ljubavi odobren je 5.042.860 kuna vrijedan projekt FEAD faza II “Ublažavanje siromaštva na području Osijeka podjelom paketa života i osnovne materijalne pomoći” u čijem je sklopu pomoć i za nekoliko stotina djece. Taj projekt koji će osigurati hranu i druge potrepštine predstavljen je jučer u Rijeci ljubavi.

Štefica Čučak, predsjednica Rijeke ljubavi, kaže kako projekt traje godinu dana i u tijeku je javna nabava pa se početak provedbe očekuje za tri mjeseca. Stoga je javno pozvala stalne donatore da i dalje podupiru Rijeku ljubavi kako bi police osječke socijalne samoposluge bile pune dok ne krene novi projekt.

- Za ovaj se projekt koriste sredstva iz fondova, ljudi jedva čekaju, a treba "pregrmjeti" dok prođe javna nabava. A imamo poneke obitelji koje nemaju ni jedan obrok na dan. Djeca, hvala Bogu, u školi dobiju obrok, ali ostavljaju kod kuće braću i sestre koji nemaju obrok. Prošli projekt je zatvoren 30. rujna 2017. i možete si misliti kako je sedam mjeseci biti na koljenima. Hvala Bogu, Rijeka ljubavi postala je Hrvatska u malom jer donacije stižu odasvud i inozemstva. Naš narod je predivan i uvijek hoće pomoći. Inače je ovaj FEAD proračunan na bazi 3500 obitelji, a ja sam dijelila po tisuću paketa do sada, što nije moglo zadovoljiti potrebe - kazala je Čučak.

Predsjednik Županijske skupštine osječko-baranjske Dragan Vulin kazao je kako će i dalje Rijeka ljubavi imati potporu kroz ovakve projekte koje je izradila Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje. “Projekt je financijski vrijedan, ali još je mnogo vrjedniji i važniji u socijalnom smislu. Iskreno, od srca zahvaljujem Rijeci ljubavi i Štefici Čučak koja uz silan entuzijazam, volju, trud i energiju sve to radi dobrovoljno. Ovo je četvrti projekt u kojemu je sudjelovala naša Regionalna agencija koja je u suvlasništvu Županije i Grada Osijeka, i nastavit ćemo davati potporu Štefici Čučak u pomaganju najpotrebitijima. Želja nam je da ovakvih programa bude manje, odnosno da dođemo u situaciju kada nam neće trebati”, istaknuo je Vulin.

Romano Kristić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, kaže kako Grad Osijek izvanstandardno ulaže u socijalu jer tako želi. “U socijalnom programu Grada Osijeka imamo 800 obitelji, odnosno do 2500 građana, i taj je broj dugi niz godina takav. Gradski socijalni programi su na razini 30-ak milijuna kuna direktnih pomoći za naše socijalno ugrožene sugrađane od troškova stanovanja do pučkih kuhinja, prehrane, besplatnih vrtića, užina u školama, od ove godine u suradnji sa Županijom svako dijete ima besplatan obrok i niz drugih programa kojih je ukupno 20. Možemo se pohvaliti da smo jedan od socijalno najosjetljivijih gradova jer su propisana osnovna socijalna prava, a ostatak je ostavljena mogućnost da gradovi i općine sukladno svojim financijskim mogućnostima omoguće viši standard, a što Grad Osijek i čini. I ovaj projekt je dobar dodatak na sve što se poduzima za standard naših građana jer ulaganja u socijalu ne smatramo kao trošak nego kao ulaganje u povišenje socijalnog standarda i povećanja kvalitete života općenito, a ne samo siromaštva. U ovom trenutku radno nesposoban samac u Osijeku na razini kumulativnih prava ima gotovo 2500 kuna što je približno jednako minimalnoj plaći u RH, što zakon u ovom trenutku ograničava i jedno od načela Zakona o socijalnoj skrbi kaže da korisnik socijalnih prava i socijalnih pomoći ne može biti u povoljnijem položaju od onoga koji radi”, kazao je Kristić. D. Pejić

DO SADA POVUČENA 10,3 MILIJUNA KUNA KROZ ČETIRI PROJEKTA

Štefica Čučak zahvalila je ponovno svim tvrtkama i drugim donatorima koji nesebično šalju pomoć i donacije kad god uzmognu već godinama. I ovom prigodom jučer je obiteljima u potrebi podijeljena donacija sira, juha, hrenonovki, čipsa... Projekt je izradio Toni Žufić iz RRA-a, a voditeljica projekta je Tatjana Totić. “Rijeka ljubavi provodi projekte od 2012. godine, 2014. godine smo mi krenuli u pomoć, ovo je već četvrti projekt u kojemu pomaže RRA, i to su projekti od izričitog humanitarnog značenja za opće dobro i RRA pokušava maksimalno pomoći budući da je prijava i dokumentacija zahtjeva određeno stručno znanje. Ukupno su do sada povučena gotovo 10,3 milijuna kuna”, kazao je Žufić.

Romano Kristić

pročelnik u Gradu

U socijalnom programu Grada Osijeka imamo 800 obitelji, odnosno do 2500 građana, i taj je broj dugi niz godina takav.

Dragan Vulin

predsjednik Skupštine osječko-baranjske

Projekt je financijski vrijedan, ali još je mnogo vrjedniji i važniji u socijalnom smislu.

Štefica Čučak

predsjednica Rijeke ljubavi

Rijeka ljubavi postala je Hrvatska u malom jer donacije stižu odasvud i inozemstva. Naš narod je predivan i uvijek hoće pomoći.

Možda ste propustili...

U KZC-U “MILUTIN MILANKOVIĆ” U DALJU

Počinju 15. Milankovićevi ciklusi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata