Osijek
REKORDNA POJAVA KOMARACA

U Sarvašu i Višnjevcu i 50 uboda u minuti!
Objavljeno 8. svibnja, 2018.
U Upravnom odjelu za zdravstvo Grada Osijeka kažu kako prema službenim statistikama posljednjih deset godina nije zabilježeno tretiranja komaraca već krajem travnja, odnosno njihova pojavnost ove godine iznimno je rana

Kako je broj uboda komaraca u prigradskim naseljima Sarvaš, Nemetin i Višnjevac prošlog tjedna dosezao i njih 50 u minuti, na području tih naselja obavljena su prva zaprašivanja odraslih komaraca.

Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatka Pandžića, populacija odraslih komaraca na području samog grada još je u granicama normale i ne prelazi 15 - 20 uboda u minuti, pa se prva tretiranja planiraju ovog tjedna. No, zanimljivo je da u samom Upravnom odjelu za zdravstvo Grada Osijeka kažu kako prema službenim statistikama posljednjih deset godina nije zabilježeno tretiranja komaraca već krajem travnja, odnosno njihova pojavnost ove godine iznimno je rana, što je naravno posljedica iznimno toplog vremena.

- Oni koji se bave komarcima, kažu kako je svaka godina specifična kada je u pitanju ova populacija i ni jedna se ne može uspoređivati s onom prethodnom. Tako smo ove godine u ožujku još imali snijeg, a već u travnju temprature od 30 stupnjeva i prvu generaciju komaraca. Grad je u ovoj priči investitor, koji zahtjeva da ZZJZ kao struka obavlja nadzor nad populacijom, a kako bismo mi izvođačima mogli dati naloge za uništavanje larvi i odraslih komaraca. No, već je poznata priča da mi tretiramo komarce na svome području, ali oni nažalost dolaze iz Kopačkog rita, koji se ne tretira. Stoga je dodatna preporuka građanima da u večernjim satima, odnosno od 19 do 21 sat, kada je vrhunac aktivnosti komaraca, nose odjeću dugih rukava i nogavicama, te se još zaštite repelentima - kaže Romano Kristić, pročelnik ovog Upravnog odjela.

Inače, recimo kako će se ovog četvrtka održati koordinacijski sastanka predstavnika Grada, ZZJZ-a i samih izvođača, a od sljedećeg bi tjedna ZZJZ trebao svoja redovita izvješća o brojnosti i stanju komaraca na području grada objavljivati i na svojim web-stranicama.

Nefreteta Z.EBERHARD
ZZJZ SAVJETUJE: SPRIJEČITE LEGLO KOMARACA U VLASTITOM DVORIŠTU

Iz ZZJZ-a napominju i da građani sami utječu na to da u vlastitom dvorištu i vrtu ne pridonose nastanku novih legla. Problematična mjesta gdje mogu nastati legla komaraca su: začepljeni krovni odvodi, neispravne slavine i slivnici, pojilo za životinje, rabljene gume, posude za cvijeće i svi predmeti u kojima zaostaje voda.

uranili

OVE GODINE KOMARCI SU SE POJAVILI RANIJE

Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike