Zdravlje
KOMARCI PONOVNO PRIJETE

Napasni kukci prijenosnici su uzročnika mnogih zaraznih bolesti
Objavljeno 7. svibnja, 2018.

Dolaskom proljeća i viših temperatura dolaze nam i komarci, zanimljivi i napasni kukci. Komarci su u svijetu zdravstveno najvažnija skupina kukaca, jer su prijenosnici uzročnika različitih zaraznih bolesti (vektori). Komarci su široko rasprostranjena skupina kukaca, nalazimo ih u svim krajevima i na svim kontinentima, radi toga se nazivaju još i kozmopolitskom vrstom. Porodica ima oko 50 rodova i obuhvaća oko 33.000 vrsta. U Hrvatskoj je do sada pronađeno 50 vrsta.

Mužjaci nikada ne uzimaju krvni obrok, a ženke prilikom hranjenja usišu oko 0,01 ml krvi. Ženke jaja polažu i do pet puta godišnje, a prilikom jednog polaganja mogu položiti od 150 do 400 jaja. Razvoj komaraca, u idealnim uvjetima, traje oko sedam dana. Životni vijek ovisi o spolu. Komarci su leteći kukci za koje je karakteristično da im je za razvoj nužna stajaća voda. Prirodna su legla komaraca nepresušene lokve, močvare, privremeno poplavljene površine. Umjetna legla najčešće nastaju ljudskim aktivnostima, a čine ih primjerice otklopljeni spremnici za vodu, začepljeni slivnici i oluci, različiti odbačeni predmeti u kojima se nakuplja kišnica.

Od bolesti koje prenose treba navesti: malarija, žuta groznica, dengue groznica, filarijaza, više tipova virusnih encefalitisa, Zika virus, virus Zapadnog Nila.

Životni ciklus

Ženka komarca polaže jaja u stajaću vodu. Ličinke se razvijaju iz jaja. Iz stadija ličinki nastaju kukuljice, a iz kukuljica se razvijaju odrasli komarci. Prva tri stadija životnoga ciklusa komarca odvijaju se u vodi, a odrastao komarac je leteći kukac. Razvoj odrasle jedinke traje otprilike od tjedan dana do nekoliko tjedana, ovisno o temperaturi vode.

U kontroli komaraca za područje Osijeka značajne su još dvije vrste komaraca. To su: Culex pipiens i Anopheles maculipennis kompleks. Vrsta Aedes sticticus je, kao i Aedes vexans, poplavna vrsta koja u određenim uvjetima može biti vrlo brojna. Agresivna je, antropofilna i ima izuzetno velike letačke sposobnosti.

Culex pipiens i Anopheles maculipennis kompleks u većem se broju pojavljuju za vrijeme kišnih razdoblja. Domaći, urbani komarac Culex pipiens, vrsta je koja za leglo koristi svaku potencijalnu stajaću vodu. Jedinke vrste Anopheles maculipennis kompleks imaju legla u dugotrajnim stajaćim vodama – barama, bajerima i kanalima.

Azijski tigrasti komarac

Rijetko je koja strana invazivna vrsta pobudila toliko pozornosti javnosti kao azijski tigrasti komarac. Danas je ova vrsta rasprostranjena, ne samo diljem Europe, nego i na svim kontinentima. Nedugo nakon objave o nalazu tigrastog komarca u Hrvatskoj, počinju stizati dojave o ovoj vrsti duž cijele jadranske obale. Osim otpornosti na temperature niže od ništice, jajašca tigrastog komarca mogu preživjeti jako duga razdoblja na suhom, što omogućava ovoj vrsti uspješno prenošenje na nova područja. Tigrasti se komarac jednostavno može razlikovati od naših autohtonih vrsta, crne je boje, s izrazitim bijelim prugama na člancima nogu i pipala te s upadljivom bijelom prugom na stražnjem dijelu prsa.

Opasnost od ove vrste je dvostrana. Kao prvo, tigrasti komarac u izravnoj kompeticiji istiskuje zavičajne vrste komaraca, a čak može izazvati i njihovo izumiranje na invadiranim područjima. Osim ekološkog utjecaja, tigrasti komarac važna je vrsta i sa zdravstvenog aspekta. Za razliku od drugih vrsta, ovaj komarac je aktivan i danju, agresivan je napasnik i prenosi različite viruse. Budući da tigrasti komarac ima relativno mali radijus leta (manji od 200 metara), leglo ovih komaraca nalazi se uvijek vrlo blizu mjesta gdje su učestali ugrizi. Spremnike za vodu potrebno je prekriti poklopcem, folijom ili gustom mrežom, i općenito redovito prazniti sve posude, automobilske gume ili druga mjesta zadržavanja vode u kojoj bi ženke tigrastog komaraca mogle poleći jaja. M.Sikora, profesor biologije i kemije, Voditeljica Službe za DDD, V.Kelemen, mag. oecol. et prot. nat.

Najčitanije iz rubrike