Osijek
PREDAVANJE U KNJIŽARI NOVA

Matkovic: Jasenovac je bio logor i nakon 1945.
Objavljeno 5. svibnja, 2018.

Povjesničarka mr. sc. Blanka Matković u petak navečer je u Klubu knjižare Nova održala predavanje na temu „Komunistički zločini nad Hrvatima i velikosrpski mitovi“ koje je bilo uvod u predstavljanje dviju knjiga dokumenata iz arhiva Ozne, Udbe i Narodne milicije o likvidacijama i progonima u Imotskoj i Vrgorskoj krajini, Makarskom primorju i neretvanskom kraju tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.


Kako je istaknula, povijesna znanost u Hrvatskoj još uvijek se talac partijskih dogmi bivšega režima koje se ne smiju ni danas propitivati, a svi oni koji svojim istraživanjima žele doći do stvarne povijesne istine bivaju diskvalificirani kao revizionisti. Među onima koji diskvalifikacijama i prijetnjama pokušavaju spriječiti rad povjesničara Matković je spomenula bivše predsjednike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića podsjećajući da se upravo Mesićev savjetnik Stanko Nick, inače poznati sveučilišni profesor i diplomat koji je umro 2010., nalazio na popisu žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu uz napomenu da su ga ubile ustaše 1941. Dodala je da su brojni primjeri krivotvorenja popisa jasenovačkih žrtava zbog čega članovi Hrvatske družbe povjesničara dr. Rudolf Horvat često šalju dopise upravi tamošnjeg spomen-muzeja da imena ljudi koji ondje nisu stradali uklone sa svojih popisa. Spomenula je brojne kontroverze kada je riječ o popisima jasenovačkih žrtava pa i činjenicu da su se na takvim popisima našli i oni koje su pobili partizani. Slična je priča i s brojkama ukupnih žrtava Drugog svjetskog rata gdje su demografski gubitci bili podmetani kao ratne žrtve, tvrdi Matković. Forenzička istraživanja 1964., 1973. i 1985. na području jasenovačkog konclogora nisu mogla dokazati tvrdnje da su ondje navodno pogubljene stotine tisuća ljudi, navela je Matković. Ključni dokaz da je logor Jasenovac djelovao i nakon rata Blanka Matković i Stipo Pilić pronašli su u Državnom arhivu u Sisku o čemu su 2014. objavili znanstveni rad. U dokumentu komunističkog režima spominje se da je zapovjednik logora bio poručnik Anatolij Avramov. Matković ističe da je pronađen i zapisnik saslušanja odbjeglog zatočenika Ivana Križanovića iz 1946. kojeg udbaški istražitelj ispituje kako je uspio pobjeći iz logora Jasenovac. Iz iste godine potječe i dokument koji navodi da je Đuro Lavrnja služio kaznu u tzv. Zavodu za prisilni rad Jasenovac, a jedan drugi izvor spominje i Kazneni zavod Jasenovac.

Blanka Matković trenutno završava svoj doktorski studij na Sveučilištu Warwick u Velikoj Britaniji gdje je prethodno završila poslijediplomski studij povijesti. Osim toga diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala međunarodne odnose i nacionalnu sigurnost na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. D.Celing

Možda ste propustili...

EKONOMSKA ŠKOLA, 4.D I 4.E

Četvrt stoljeća mature

SAVJET MLADIH OBŽ-a

Besplatan trening javnog nastupa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana