Dome slatki dome
EKSKLUZIVNA KOLEKCIJA INSPIRIRANA GASTROFIZIKOM

Zdjela u obliku maline učinit će okus voćnog deserta slađim
Objavljeno 3. svibnja, 2018.

Njemački proizvođač kućanskih uređaja NEFF, slavan po svojoj strasti za kuhanjem i intuitivnim kuhinjskim aparatima, udružio se s britanskom keramičarkom Reikom Kanekom kako bi stvorio jedinstvenu kolekciju tanjura - koji mogu zavesti mozak kako bi doživio bogatiji osjećaj okusa.

Ono što se mora imati za jela opsjednutih okusima tanjur je inspiriran revolucionarnim istraživanjem prof. Charlesa Spencea u području gastrofizike. Proučavajući različite elemente koji pridonose nezaboravnom iskustvu prehrane, prof. Spence se udružio s NEFF-om kako bi otkrio koja boja, oblik, tekstura, čak i težina tanjura mogu pojačati percepciju okusa hrane.

Prema riječima profesora Spencea naš se mozak s nama poigrava tako što naš okus stvaraju naše oči. Pokusi su pokazali da jedenje kokica iz plave zdjele stvara slađi okus negoli iz bijele zdjele. Slično tomu, kada je u pitanju oblik, asimetričan, kutni tanjur može stvoriti kiselost i ljutost hrane mnogo više nego okrugli tanjur. Rad na primjeni nekih od tih principa u dizajniranju finih porculanskih tanjura bio je zaista zanimljiv izazov i prilika da se vide učinci gastrofizike u primjeni te kako se ona koristi kao inspiracija u kreiranju dizajna tanjura.

Ekskluzivna kolekcija tanjura sastoji se od tri tanjura posebno dizajnirana kako bi pojačala okus svake faze obroka i pružila vrhunsko iskustvo blagovanja:

Startni tanjur: Inspiriran energijom morskih valova, ovaj tanak fini kineski porculanski tanjur dizajniran je kako bi pojačao okus morskih plodova ili ribe kao predjela. Podsjetnik na morski svijet s pomoću bijele i plave pocakljenosti te hrapavost teksture, koja podsjeća na riblje ljuske, omogućavaju tom tanjuru pojačati percepciju slanosti njegovim kutnim oblikom.

Tanjur koji pojačava okus morske hrane ili ribe kao predjela - okusi začina i đumbira oživljuju u jelima posluženima u crnoj kamenoj pocakljenoj zdjeli. Zdjela u obliku maline učinit će okus voćnog deserta slađim.

Zdjela za glavno jelo - uglasta, crna, kamenom pocakljena zdjela pojačava okus začina. Hrapavost i tekstura pješčanog papira zdjele pojačavaju okus đumbira, čineći je idealnom za serviranje jela poput tajlandskog zelenog curryja.

Zdjela za desert inspirirana oblikom maline dizajnirana je kako bi izmamila voćni okus slastica. Ružičasta boja povećava percepciju slatkoće, a njezin je vanjski rub zaobljen poput maline okidač za podsjećanje na voće.

Reiko Kaneko, keramičarka koja je kreirala ovu kolekciju tanjura, objasnila je da je, još otkako je otkrila rad prof. Charlesa Spencea, bila fascinirana različitim dimenzijama koje utječu na okus. Igrajući se bojom, oblikom i teksturom s ciljem ultimativnog utjecaja na način na koji će oni koji jedu kušati ​​ hranu otvorila je mnoge kreativne putove koji se odražavaju u njezinu dizajnu.

Prema riječima Marie Beltrán, voditeljice komunikacija NEFF-a, ljudi koji vole NEFF zaista uživaju u eksperimentiranju s hranom, kušajući nove sastojke i nesvakidašnje kombinacije. Gastrofizika je otvorila oči prema drukčijem svijetu “sastojaka”, koji dolaze u igru ​​nakon što se hrana skuha: elementi koji utječu na to kakvog je okusa hrana kada se poslužuje. Nadaju se da će njihova kolekcija tanjura nadahnuti pasionirane ljubitelje hrane kako bi bili još više avanturistički raspoloženi u eksperimentiranju s okusima. J.Kn.

Pokusi su pokazali da jedenje kokica iz plave zdjele stvara slađi okus negoli iz bijele zdjele

Moderni kuhinjski uređaji

NEFF razvija i proizvodi kućanske aparate za ljude sa strašću za kuhanje koji cijene funkcionalnost, dizajn i jednostavnost korištenja. Tvrtka je osnovana 1877. u Brettenu u Njemačkoj, a danas je jedan od vodećih proizvođača ugradbenih uređaja u Europi. Područje proizvodnje pokriva sve moderne kuhinjske aparate, uključujući pećnice, ploče za kuhanje, nape, hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa i automatske aparate za kavu. Još prije 140 godina NEFF je vidio korisnika kao najvažniji dio kuhinje. Brand kontinuirano postavlja nove standarde inspirirane idejama, posebice u svojim temeljnim područjima - kuhanju i pečenju.

Prema riječima profesora Spencea naš se mozak s nama poigrava tako što naš okus stvaraju naše oči

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana