Dome slatki dome
KAKO SADITI?

Frezije u vrtu ili u posudi
Objavljeno 3. svibnja, 2018.

Frezije su zeljaste biljke koje se razmnožavaju lukovicama. Sadnja lukovice obavlja se ovisno o tome kada želimo da biljka cvjeta. Ako ih zasadite u svibnju cvjetat će u rujnu.

Sade se u vrtnu zemlju pomiješanu s pijeskom na dubini od oko 5 cm i rastojanju od 10 cm. Frezija voli sunčana do umjereno sjenovita mjesta. Zalijeva se umjereno i to samo ujutro. S prihranom treba početi tek kada biljke niknu u vrijeme intenzivnog rasta. Kada počnu prvi mrazevi, lukovice treba izvaditi iz zemlje, očistiti ih i čuvati na suhom, prohladnom mjestu do iduće sadnje. Frezija je pogodna kao rezano cvijeće, jer se njeni cvjetovi dugo održavaju u vodi.

Frezija potječe iz Južnoafričke Republike. Ako vas zanima uzgoj frezija, kupite već pripremljene izdanke. To znači da su ti izdanci i lukovice već prilagođeni na podneblje u kojem živite. Tijekom ljeta lukovice frezije isuše se kako bi tek počele rasti u jesen kada ima više vlage. Tijekom zime i hladnog vremena počinju se stvarati pupoljci. Pripremljene lukovice frezije mogu se saditi u jesen. Posadite lukovice direktno u zemlju, na mjestu s dobrom drenažom i mnogo sunca.

Posadite šest lukovica u cvjetnu posudu, frezija voli i ilovaču, kao i malo šljunka, zbog bolje drenaže. Najbolja je mješavina od dvije trećine komposta i jedne trećine šljunka. Zahtijevaju redovno zalijevanje i neka budu u sjeni. Kada lukovice proklijaju, premjestite posude na sunčano mjesto i nastavite ih zalijevati. Frezije počinju cvjetati 100 do 120 dana nakon sadnje. Bilo da ste ih posadili u vrtu ili posudi, potrebno je da lišće i stabljike održavate uspravnim dok rastu.

Frezije nisu potpuno tvrde, tako da je najbolje da iščupate biljke u jesen – ili kada im lišće požuti ili nakon prvog mraza. Odsijecite stabljike tako da ostane oko tri centimetra i ostavite lukovice da se osuše. Odstranite stari, sasušen sloj i zadržite samo svježe lukovice. Možete ih čuvati u pijesku ili tresetu. Držite ih na hladnom i suhom mestu gdje nema mraza. Ponovno ih posadite krajem travnja. Neke frezije ostaju svježe i do tri tjedna kada se odsiječe stabljika, dok pupoljak ne procvjeta.J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana