Regija
S TMD GROUPOM STIŽU I DRUGI INVESTITORI

U Babinoj Gredi proizvodit će se i dijelovi za vagone?
Objavljeno 30. travnja, 2018.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

BABINA GREDA

TMD Group iz Gradačca u susjednoj BiH, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u suradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve. Riječ je o desetak milijuna eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

- Zemljište je kupljeno, idejni projekt je prošao i u tijeku je izrada izvedbenog projekta za građevinsku dozvolu. Paralelno teku razgovori ne samo sa Schaeffler grupom iz Njemačke nego i s drugim srodnim tvrtkama, velikim kompanijama kao što je Benteler. Oni su zainteresirani ovdje otvoriti skladište, odnosno veliki lager za distribuciju svojih proizvoda, između ostaloga i specijalnih cijevi od čelika. I jedan turski investitor također želi investirati u Babinu Gredu jer je čuo da ovdje već postoji turski investitor, što mu je najbolja preporuka za ulaganje. Radi se o proizvodnji dijelova za željezničke vagone. Imaju certifikate za proizvodnju putničkih i teretnih vagona kao i cisterni za prijevoz tekućih tereta - kazao je za Glas Slavonije direktor TMD Groupa Adem Hanić.

Lokacijske prednosti

Babina Greda će, uvjeren je, postati značajan metalski centar u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi autodijelovi za cijeli svijet.

- Ulagači su zainteresirani za Babinu Gredu i, kao što općinski načelnik Josip Krnić uvijek ističe, ovdje ima dovoljno prostora za rad i za nove investicije. Vjerujem da će Babina Greda postati zaista lijep industrijski kompleks u ovoj branši koja je najbrže rastuća. I mogu reći da danas onaj tko prije svega ima kadrovsku i tehnološku mogućnost, odnosno ljude i tehnologiju, a novac je tek na četvrtom ili petom mjestu, može uzeti posla koliko god hoće. Babina Greda je lokacijski izuzetno dobro pozicionirana, smještena je neposredno uz autocestu i može se reći da je u istočnoj Europi, a istovremeno u srcu same Europe - ustvrdio je Hanić.

Tvornica autodijelova u Babinoj Gredi s radom počinje sljedeće godine i zapošljavat će najmanje sto radnika. Konačan broj novih radnih mjesta zavisit će od toga tko će sve ući u tu priču, a Hanić napominje da Babina Greda neće moći pokriti sve potrebe za radnom snagom. Planirano je da radnici odlaze u Gradačac na obuku gdje će dobivati tehničku i tehnološku podršku.

Posao i za žene

- Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu, kao što smo to već učinili u Brčkom. U suradnji s Općinom dogovorili smo način edukacije i pripremu kadra, kao i obuku specijalnog kadra za određene poslove. Moram naglasiti da su to kapitalni projekti, za koje priprema traje dugo - dvije, tri pa do pet godina, ali kada uđu na određeno područje, ondje ostaju najmanje sto godina - zaključuje.

Hanić poručuje da će na poslovima proizvodnje autodijelova u Babinoj Gredi moći raditi i žene, uvjet je da imaju srednju školu i bar neko tehničko obrazovanje, a za godinu dana mogu se educirati. Napominje da su u toj branši pristojne plaće.

TMD Group lani je zabilježio rast od 43 posto, a do 2021. planira dosegnuti vrijednost izvoza od 200 milijuna eura. Kompletna proizvodnja završava u izvozu, a najveći kupac je renomirani Schaeffler koncern iz Njemačke. TMD Group zapošljava 671 radnika u četiri tvornice. U planu su i drugi razvojni projekti, kao što je proizvodnja dijelova za električne automobile u suradnji s Japancima.

Tvornica autodijelova rad počinje sljedeće godine i zapošljavat će najmanje sto radnika

potrebe

POSLA ĆE BITI ZA RADNIKE SA ŠIREG PODRUČJA

Žene moraju imati srednju školu i bar neko tehničko obrazovanje i moći će se educirati

Dobra iskustva s elektranom

Babogredski načelnik Josip Krnić zadovoljno ističe da je projekt izgradnje elektrane od 9,7 megavata, u koju je tvrtka Uni Viridas - konzorcij velike turske energetske kompanije Unit i domaće poduzetnice Sunčice Lalić - uložila pedesetak milijuna eura, Babinu Gredu i njezinu gospodarsku zonu stavio na mapu uspješnih investicija u RH, čime su investitori dobili potvrdu kako je ondje moguće ostvariti takve projekte.

43

posto rast je koji je prošle godine zabilježio TMD Group

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana