Regija
S TMD GROUPOM STIŽU I DRUGI INVESTITORI

U Babinoj Gredi proizvodit će se i dijelovi za vagone?
Objavljeno 30. travnja, 2018.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

BABINA GREDA

TMD Group iz Gradačca u susjednoj BiH, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u suradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve. Riječ je o desetak milijuna eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

- Zemljište je kupljeno, idejni projekt je prošao i u tijeku je izrada izvedbenog projekta za građevinsku dozvolu. Paralelno teku razgovori ne samo sa Schaeffler grupom iz Njemačke nego i s drugim srodnim tvrtkama, velikim kompanijama kao što je Benteler. Oni su zainteresirani ovdje otvoriti skladište, odnosno veliki lager za distribuciju svojih proizvoda, između ostaloga i specijalnih cijevi od čelika. I jedan turski investitor također želi investirati u Babinu Gredu jer je čuo da ovdje već postoji turski investitor, što mu je najbolja preporuka za ulaganje. Radi se o proizvodnji dijelova za željezničke vagone. Imaju certifikate za proizvodnju putničkih i teretnih vagona kao i cisterni za prijevoz tekućih tereta - kazao je za Glas Slavonije direktor TMD Groupa Adem Hanić.

Lokacijske prednosti

Babina Greda će, uvjeren je, postati značajan metalski centar u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi autodijelovi za cijeli svijet.

- Ulagači su zainteresirani za Babinu Gredu i, kao što općinski načelnik Josip Krnić uvijek ističe, ovdje ima dovoljno prostora za rad i za nove investicije. Vjerujem da će Babina Greda postati zaista lijep industrijski kompleks u ovoj branši koja je najbrže rastuća. I mogu reći da danas onaj tko prije svega ima kadrovsku i tehnološku mogućnost, odnosno ljude i tehnologiju, a novac je tek na četvrtom ili petom mjestu, može uzeti posla koliko god hoće. Babina Greda je lokacijski izuzetno dobro pozicionirana, smještena je neposredno uz autocestu i može se reći da je u istočnoj Europi, a istovremeno u srcu same Europe - ustvrdio je Hanić.

Tvornica autodijelova u Babinoj Gredi s radom počinje sljedeće godine i zapošljavat će najmanje sto radnika. Konačan broj novih radnih mjesta zavisit će od toga tko će sve ući u tu priču, a Hanić napominje da Babina Greda neće moći pokriti sve potrebe za radnom snagom. Planirano je da radnici odlaze u Gradačac na obuku gdje će dobivati tehničku i tehnološku podršku.

Posao i za žene

- Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu, kao što smo to već učinili u Brčkom. U suradnji s Općinom dogovorili smo način edukacije i pripremu kadra, kao i obuku specijalnog kadra za određene poslove. Moram naglasiti da su to kapitalni projekti, za koje priprema traje dugo - dvije, tri pa do pet godina, ali kada uđu na određeno područje, ondje ostaju najmanje sto godina - zaključuje.

Hanić poručuje da će na poslovima proizvodnje autodijelova u Babinoj Gredi moći raditi i žene, uvjet je da imaju srednju školu i bar neko tehničko obrazovanje, a za godinu dana mogu se educirati. Napominje da su u toj branši pristojne plaće.

TMD Group lani je zabilježio rast od 43 posto, a do 2021. planira dosegnuti vrijednost izvoza od 200 milijuna eura. Kompletna proizvodnja završava u izvozu, a najveći kupac je renomirani Schaeffler koncern iz Njemačke. TMD Group zapošljava 671 radnika u četiri tvornice. U planu su i drugi razvojni projekti, kao što je proizvodnja dijelova za električne automobile u suradnji s Japancima.

Tvornica autodijelova rad počinje sljedeće godine i zapošljavat će najmanje sto radnika

potrebe

POSLA ĆE BITI ZA RADNIKE SA ŠIREG PODRUČJA

Žene moraju imati srednju školu i bar neko tehničko obrazovanje i moći će se educirati

Dobra iskustva s elektranom

Babogredski načelnik Josip Krnić zadovoljno ističe da je projekt izgradnje elektrane od 9,7 megavata, u koju je tvrtka Uni Viridas - konzorcij velike turske energetske kompanije Unit i domaće poduzetnice Sunčice Lalić - uložila pedesetak milijuna eura, Babinu Gredu i njezinu gospodarsku zonu stavio na mapu uspješnih investicija u RH, čime su investitori dobili potvrdu kako je ondje moguće ostvariti takve projekte.

43

posto rast je koji je prošle godine zabilježio TMD Group

Najčitanije iz rubrike