Osijek
SINTETIČKA DROGA I DALJE U TRGOVINAMA

U tri dana šest maloljetnika završilo u KBC-u nakon konzumacije “osvježivača zraka”
Objavljeno 27. travnja, 2018.
U pakiranju “osvježivača” krije se za život opasan derivat THC-a

Šest je maloljetnih osoba zaprimljeno u Kliničkom bolničkom centru Osijek u samo tri dana zbog sumnje na uzimanje tzv. osvježivača zraka. Iza bezazlenog naziva proizvoda koji se prodaje u trgovinama krije se, zapravo, sintetička droga, vrlo snažan i za život opasan derivat THC-a!

I to nije sve, jer je, prema riječima doc. prim. dr. sc. Katarine Dodig Ćurković, pročelnice Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, posljednjih nekoliko dana ondje primijećen porast broja mladih u dobi od 14 do 17 godina zbog intoksikacije ne samo sintetičkim THC-om iz “osvježivača” nego i marihuanom, kanabisom i LSD-om.

Roditelji, oprez!

- Posljedice uzimanja navedenih tvari razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, ustrašnost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realiteta i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apeliramo na roditelje da poklone punu pozornost ponašanju svoje djece, kao i društvu u kojem se kreću – upozorila je dr. Dodig Ćurković.

Ugledna je psihijatrica izrazila sumnju da se na ulici pojavilo neko novo sredstvo, s obzirom na činjenicu da posljednjih dana u zavod koji vodi dolaze mladi u vrlo ozbiljnom stanju, što do sada, naglašava ona, nije bio slučaj.

Ozbiljno stanje

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu KBC-a Osijek također bilježe maloljetnike koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osvježivača zraka. Potvrđuje to v.d. pročelnika OHBP-a, dr. sc. Srđan Čalošević, dodajući da su, iako ne može reći kako je riječ o “epidemiji”, brojni pacijenti, prema njegovu mišljenju, dokaz da je stanje na terenu vrlo ozbiljno.

- Mladi dolaze “zamaskirani”, odnosno alkoholizirani, nakon što su konzumirali te nazoviosvježivače, i to promijenjenog stanja svijesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je riječ o supstanci kojoj se mijenja određena kemijska skupina, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoljetne osobe, u dobi od oko 20 godina – ističe dr. Čalošević.

Naši sugovornici stoga apeliraju primarno na roditelje, ali i na gradske službe, da situaciju shvate ozbiljno te zauzmu stav o dostupnosti ovakvih sredstava u trgovinama.

– Iznenađeni smo činjenicom da djeca bez problema znaju kako na legalan način i uz malo novca doći do vrlo opasnih tvari, koje znatno utječu na njihovo psihofizičko zdravlje. O tome treba povesti računa! – upozorava dr. Dodig Ćurković.

Maja MUŠKIĆ/Marija MIHELIĆ
PRODAJA U SMART SHOPOVIMA, PRED OČIMA INSPEKCIJE, CARINE I POLICIJE

“Osvježivači zraka” zapravo su aromatske biljke, pojašnjava dr. Čalošević, poprskane sistemskim kanabinoidom.

- Tko ima sreću, uzet će komadić koji nije u cijelosti poprskan i proći će bolje nego onaj tko konzumira biljku koja je cijela prekrivena kanabinoidom. Takva osoba može završiti jako loše - upozorava dr. Čalošević. Inače, “osvježivači zraka” prodaju se u lažnim pakiranjima aromatskih trava, i to raznih dizajna i naziva poput Spice, Galaxy, Vertex, Incence, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar, Super i dr. Liječnici upozoravaju da ovaj artikl prolazi ispod radara tržišnim inspekcijama, carinicima na uvozu, pa i policiji, te je u slobodnoj prodaji u tzv. smart shopovima.

Katarina Dodig Ćurković

dječji psihijatar

Djeca bez problema znaju kako na legalan način i uz malo novca doći do vrlo opasnih tvari, koje znatno utječu na njihovo psihofizičko zdravlje. O tome treba povesti računa!

zakon

TRENUTNO JE NEMOGUĆE OGRANIČITI DISTRIBUCIJU

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana