Objavljeno 27. travnja, 2018.
Dobar roštilj bit će još bolji, ćevapčići osobito, ako uz sve te zažarene delicije pripremite dobru lepinju ili pogaču. Negdje je običaj, prije nego što se u somun stave ćevapčići, raspoloviti ga i također popeći malo na rešetkama. Ne samo da će dobiti blagi miris dima nego usput pokupiti i sok koji je iscurio iz mesa. Uz povrće s grila izvrsno se slažu šnite kruha također malo grilane. Još su ukusnije ako se još tople premažu prepolovljenim češnjem češnjaka i pokapaju s malo maslinova ulja.
Lepinja - somun
SASTOJCI:
1 kg finog bijelog brašna
10 g kvasca, sol
PRIPRAVA:
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta. Brašno posoliti po ukusu, izdubiti i dodati nabujali kvasac. Zamijesiti malo rjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Ostaviti da tijesto odstoji. Nakon toga tijesto premijesiti i oblikovati lepinju - somun promjera 20-30 cm. Ponovno ostaviti da odstoji, a prije stavljanja u pećnicu narezati nekoliko puta nožem. U vrijeme ramazana ili Bajrama somun se obavezno premaže jajetom i posipa čurekotom, što daje poseban okus. Čurekot je cvjetna biljka podrijetlom iz Azije, a osim što su sjemenke iznimno ljekovite, upotrebljavaju se kao dodatci hrani, posebno pecivima.
Pivski kruh
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
žličica soli
30 g šećera 280 ml piva
2 jaja
PRIPRAVA:
Brašno, prašak za pecivo, sol i šećer dobro izmiješajte. Dodajte pivo, jaja i umijesite tijesto. Oblikujte ga u štrucu i stavite u namašćenu tepsiju dimenzija (30 × 10 cm). Tijesto pecite na 180°C oko sat vremena. Pečeni kruh izvadite i ohladite.