Gastro
GDJE IMA DIMA... TU JE I ROŠTILJ!

Kotleti, ražnjići, ćevapčići, piletina...
Objavljeno 27. travnja, 2018.
CIK-CAK RAŽNJIĆI

Pripremite pureće bijelo meso tako da ga uzduž izrežete na trake široke 4-5 centimetara. Iscijedite jedan limun i naranču, dodajte malo maslinovog ulja i soli.

Dobro izmiješajte i prelijte preko mesa. Povremeno okrećite i neka u marinadi stoji preko noći, a ujutro trake mesa nabodite na štapiće tako da budu cik-cak. Želite li da budu sočniji, zajedno s trakom puretine možete nabosti i tanku traku slanine.

MIRISNI KOTLETI

Svinjske kotlete skinite s kosti i preko noći ostavite u marinadi u koju ste stavili sitno sjeckani češnjak, papar, ulje i majčinu dušicu ili ružmarin.

Povremeno okrećite. Obrišite ih i pecite okrećući. Na kraju posolite. Želite li sočnije zalogaje, umjesto kotleta uzmite meso od svinjskog vrata. Dok se peče, topit će se masnoća kojom je meso prošarano i davati mesu mekoću.

LJUTI PILEĆI ZABATCI

Iz pilećih zabataka izvadite kost i odstranite kožu. Malo ih razrežite i potucite.

U sredinu stavite komadić sira i malo sjeckanih feferona. Preklopite i zatvorite čačkalicama. Premažite uljem i zatvorite da tako stoje do roštiljanja.

RAŽNJIĆI OD PILEĆIH JETRICA

Pripremite svježu pileću jetricu i malo deblje kockice slanine. Najprije stavite slaninu pa jetricu i tako naizmjence završite sa slaninom. Između možete dodati i kolutić mladog luka da dade miris.

Često okrećite, a slanina će natopiti suhu jetricu. Umjesto jetrice možete staviti male šampinjone ili kockice tikvica. Ako ne volite jetricu, u ploške tanke slanine možete zamotati suhe šljive bez koštica koje ste prethodno natopili u vodi u koju ste dodali malo rakije!

SLASNE PASTRVE

Sitno nasjeckajte slaninu, malo bijelog luka, peršina, ružmarina i ulja, najbolje maslinovog. Dobro promiješajte i punite trbuh pastrve koji ćete zatvoriti čačkalicama. Premažite ih uljem, stavite grančicu ružmarina i neka tako stoje zatvorene do pečenja. Na isti način možete pripremiti i malog šarana, ali i brancine i orade. Na kraju prelijte mješavinom ulja, kosanog peršina i češnjaka. Ukusan, jeftin i zdrav zalogaj su srdele. Ako ne nađete svježe, zamrznute otopite tako da ih pred kraj otapanja stavite u jako hladnu, ledenu vodu u kojoj ste izmiješali šaku soli.

PUNJENI ĆEVAP

Sastojci: 40 dag mljevene junetine, 40 dag mljevene svinjetine, 2 glavice luka, režanj češnjaka, sol, papar, 20 dag sira gaude i listić šunke.

Luk i češnjak isjeckajte što sitnije i na kraju ga potucite batom za meso. Najprije promiješajte obje vrste mesa, a potom rukama umiješajte luk i začine prema ukusu. Dobro izradite mokrim rukama i preko noći ostavite u dobro zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi. Najbolje je ako odstoji bar jedan dan.

Sir isijecite na prutiće duge desetak centimetara i nabodite na štapić. Oko sira zavijte tanki listić šunke ili pršuta, a potom formirajte ćevap od mljevenog mesa. Da biste dobili ljepši ćevap, prvo malo nauljite ruke, a potom oblikujte meso.

MALE GRIL-IDEJE

l Želite li peći šampinjone ili kolutiće tikvica, nabodite ih na štapić za pečenje!

l Za ražnjiće od povrća pripremite jednostavne kombinacije od mladih tikvica, kockica patlidžana, luka, paprike i komadića kisele jabuke!

l Na kraju pokapajte s malo maslinovog ulja u koje ste umiješali limunov ili narančin sok, sol i papar!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3