Ekonomija
POVEZIVANJE POLJOPRIVREDNIKA

Sigurnost podataka bit će jako važna i za seljaka
Objavljeno 27. travnja, 2018.
Podatci se mogu prikupljati dronovima, robotima, satelitskom tehnologijom..

U pokušaju da se ubrza iskorištavanje novih tehnologija u europskoj poljoprivredi koalicija udruga iz poljoprivredno-prehrambenog lanca EU potpisala je 23. travnja Kodeks ponašanja EU o dijeljenju poljoprivrednih podataka.

Cilj te dobrovoljne inicijative stvaranje je okvira suradnje između svih uključenih u proces proizvodnje hrane kako bi se najbolje iskoristilo podatke u kontinuiranom digitaliziranju poljoprivrednog sektora.

Preciznost

Komunikacija Europske komisije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP – Common Agricultural Policy) nakon 2020. jasno je dala do znanja da će preciznost u uzgoju imati ključnu ulogu, posebno u preciznom rješavanju pitanja klimatskih promjena. U nedavnom intervjuu s EURACTIV.com povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan naglasio je kako bi poljoprivrednici trebali iskoristiti prednosti najnovijih tehnoloških otkrića. “Želimo olakšati ulaganje u inovacije i istraživanje novih tehnologija koje mogu uštedjeti vrijeme i novac poljoprivrednicima na terenu, od strojeva koji mogu testirati je li grožđe zrelo do automatskih žetelica i senzora koji točno reguliraju dozu vode ili bilo koji drugi ulazni element”, rekao je.

No kako bi poljoprivrednici iskoristili nove tehnologije, trebaju im podatci, a ti se podatci moraju analizirati. Međutim, vlasništvo nad tim podatcima, kao i rizik privatnosti koji to podrazumijeva, potaknuo je intenzivnu raspravu u Bruxellesu. Izvršni odbor EU ponavljao je u više navrata da vlasništvo i pristup podatcima ne smiju ni na koji način oslabiti konkurentnost poljoprivrednika. Sudionici rasprave naglasili su da s ovom inicijativom proizvođači hrane pokušavaju izgraditi i međusobno povjerenje.

“Pozdravljam Kodeks ponašanja Europske unije o poljoprivrednom prijenosu podataka, koji su pokrenuli sudionici agroprehrambenog sektora. Budući da se Europa kreće k modernijoj i održivijoj poljoprivredi, tehnološka rješenja bit će važnija nego ikad prije, dajući ključnu ulogu preciznoj poljoprivredi i rješenjima temeljenim na podatcima”, rekao je Hogan na konferenciji koju je organizirala Europska unija poljoprivrednika (Copa - Cogeca). Hogan je ipak upozorio da bi dijeljenje podataka moglo biti vrlo kontroverzno “ako se ne riješi pravilno”: “Moramo zaštititi poljoprivrednike glede podataka koje skupljaju i osigurati sudjelovanje svih, a ne samo velikih tvrtki.”

Podatci se mogu prikupljati, primjerice, dronovima, robotima, na meteorološkim postajama ili satelitskom tehnologijom. Prikupljeni poljoprivredni podatci obuhvaćaju podatke o stočarstvu i ribama, o tlu, klimi, strojevima i drugom.

Zaštititi “male”

Kodeks ponašanja potpisalo je devet organizacija i udruga (Copa - Cogeca, CEMA, Fertilizers Europe, CEETTAR, CEJA, ECPA, EFFAB, FEFAC i ESA). Kako je naglasio Garlich von Essen, glavni tajnik Europskog udruženja proizvođača sjemena (ESA), sporazum nije konačan, a postuno će se raditi na daljnjim prilagodbama. Kodeks je osmišljen tako da prepoznaje poduzetnika ili poljoprivrednika (tj. onoga tko je stvorio i/ili prikupio podatke), te bi on imao vodeću ulogu u kontroli pristupa i korištenja podataka iz njihova poslovanja, ali i najviše koristi od dijeljenja podataka s bilo kojim partnerom. Smjernice također naglašavaju da pravo određivanja tko može pristupiti podatcima i njima se koristiti ima upravo ona osoba koja je izvor podataka. U praksi to znači da, primjerice, prava na podatke o farmi ili djelatnosti nekog poljoprivrednika ima jedino taj poljoprivrednik, koji će sam moći birati s kime će dijeliti te podatke. “Ugovor bi trebao priznati pravo svih stranaka da zaštiti osjetljive podatke ograničavanjem daljnje uporabe ili obrade”, navodi se u sporazumu. Osim toga, dogovor predviđa da se ugovori ne mogu mijenjati bez prethodne suglasnosti “proizvođača podataka”.

Međutim, nije jasno kako će pojedini poljoprivrednici, posebice na malim gospodarstvima, koji imaju nisku razinu pregovaračke moći, biti u mogućnosti suočiti se s velikim poljoprivrednim prehrambenim proizvođačima. To je glavni argument nevladinih udruga za zaštitu okoliša, koji se protive velikim spajanjima poljoprivrednih prehrambenih proizvođača, te tvrde da će se mali vlasnici (poput hrvatskih OPG-ova) držati “taocima” te da će ih se ostaviti bez izbora kada je u pitanju dijeljenje podataka.

Vuk TEŠIJA
RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA

“Ako želimo osigurati da se poljoprivredni proizvodi kreću od farme do stola, moramo se pobrinuti za razvoj digitalnih vještina na svim razinama”, rekao je Jérome Bandny, glavni tajnik Europske udruge proizvođača poljoprivrednih strojeva (CEMA). Slično tome, Pekka Pesonen, glavna tajnica Copa Cogeca, istaknula je da, kako bi se potpuno iskoristile prednosti digitalne poljoprivrede, “dijeljenje podataka između različitih partnera u lancu agroprehrambene proizvodnje mora se provesti na pravedan i transparentan način”. Pekka Pesonen napominje da su poljoprivredni podatci od visokog gospodarskog značenja i za poljoprivrednike i za cijeli lanac vrijednosti, pa je bitno da se ugrađuju potrebne zaštitne mjere.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike