Sport
DOBRO WORLD CUP

Stiže najstarija gimnastičarka
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Točno mjesec dana prije kvalifikacijskih nastupa za Challenge cup, koji će se od 24. do 27. svibnja održati u Osijeku, stigle su nominativne liste prijavljenih sudionika. I ovogodišnja lista otkriva kako i ovogodišnje gimnastičko natjecanje u Osijeku, koje će nositi službeni naziv “DOBRO World Cup Osijek”, po sponzoru natjecanja, neće proći bez velikih zvijezda svjetske gimnastike. Ove godine svoj dolazak prijavili su gimnastički savezi iz 30 zemalja svijeta, a svakako najintrigantnija prijava stigla je iz Uzbekistana. Na listi sudionica nalazi se Oksana Chusovitina, trenutno najstarija aktivna gimnastičarka i najstarija koja je nastupila na Olimpijskim igrama. Naime, pod zastavom Uzbekistana nastupila je na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru s 41 godinu i dva mjeseca. Prva je gimnastičarka koja je tada nastupila na sedam različitih Olimpijskih igara. Zanimljivo, to je ostvarila pod tri različite zastave, s olimpijskom zastavom pod kojom su u Barceloni nastupili sportaši Zajednice neovisnih država, zatim Njemačke i Uzbekistana, a naravno prije toga bila je i reprezentativka SSSR-a. Na prvim svojim Olimpijskim igrama u Barceloni bila je članica ekipe koja je osvojila zlatnu medalju. Rekorderka je po broju osvojenih individualnih medalja na svjetskim prvenstvima u istoj disciplini. Čak devet puta bila je na postolju u disciplini preskok. Kako joj vrhunska karijera i dalje traje, svjedoči kako je ove godine u natjecanjima za Svjetski kup slavila i u Dohi i Bakuu.

Kada pogledamo popis muških inozmenih sudionika Dobro Word cupa, onda se svakako jedno ime ističe. Ruski gimnastičar Denis Ablyazin, 26-godišnji gimnastičar, osvajač je pet olimpijskih medalja, po tri srebra i dvije bronce u Londonu i Riju de Janeiru, a zanimljivo, izuzev u momčadskoj konkurenciji, to je ostvario na tri različite sprave (parter, preskok i karike). U Nanningu 2014. godine postao je svjetski prvak na parteru, a u svojoj riznici ima čak šest naslova europskog prvaka.

Status zvijezde sigurno će imati Tin Srbić, aktualni svjetski prvak na preči iz Montreala 2017. godine. Zagrepčanin će predvoditi jake domaće adute. Među prijavljenima u muškoj konkurenciji nalaze se već potvrđeni Robert Seligman i Filip Ude, finalist EP-a u Cluju na preči Anton Kovačević, zatim Osječanin Aurel Benović, koji će imati pred domaćom publikom službeni debi u Gradskom vrtu. U ženskoj konkurenciji za Hrvatsku su prijavljene Tijana Tkalčec, Ema Kajić, Christina Zwicker, te Ana Đerek, koja je nedavno doživjela teški potres mozga, pa je njezin nastup u Osijeku zasad neizvjestan.

Krešimir LACKOVIĆ
U SUBOTU VJEŽBANJE SA SELIGMANOM U DRVENPARKU

U subotu, 28. travnja, s početkom u 11 sati, u osječkom Drvenparku održat će se vježbanje na otvorenom s osječkim gimnastičarom Robertom Seligmanom. Društvo hrvatskom gimnastičaru pravit će i maskota Dobro World cupa - kuna Gymi. Osim članova Gimnastičkog društva Osijek Žito, svoj dolazak najavio je i NK Osijek sa Školom nogometa, a vježbanju će se pridružiti i Tomislav Marković. Radi se o jednoj od promotivnih aktivnosti Dobro World cupa koje će se od 24. do 27. svibnja održati u Osijeku.

Najčitanije iz rubrike