Svijet
U SRBIJI SVE ZABRINUTIJI

Vučiću je jasno: Kosovo je prošlost
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Nakon što je Europska unija jasno rekla Srbiji kako će se Zajednica srpskih općina na Kosovu, na kojoj Srbi najviše inzistriraju, formirati prema zakonima Kosova, nakon što je kosovska vlada usvojila platformu u kojoj se predviđa konačno potpisivanje pravno-obvezujućeg sporazuma Prištine i Beograda i međusobno priznanje, a potom slijedi ulazak Kosova u UN, a pogotovo nakon razgovora srpskih dužnosnika s diplomatima svjetske zajednice uključene u rješavanje pitanja Kosova, u Srbiji su sve zabrinutiji.

U Srbiji shvaćaju kako su njihovi snovi o povratku Kosova iluzija i da je kosovska neovisnost neupitna, bez obzira na lobiranja i prljave igre šefa srpske diplomacije Ivice Dačića. Jasno im je i kako Zajednica srpskih općina na sjeveru Kosova, u koju su se toliko uzdali, neće biti ono što su planirali – dio Kosova gdje će Srbi imati potpunu vlast, jer neimenovani izvor iz američkog veleposlanstva dao je do znanja kako će ZSO imati ovlasti koliko svaka druga nevladina udruga.

Dačić kuka kako je Europa “gluha i slijepa kada je u pitanju Srbija” i ne daje za pravo Srbiji kada je riječ o Kosovu.

- Dobio sam jučer informaciju kako je predstavnik jedne zemlje članice Europe, stalne članice Vijeća sigurnosti, rekao našoj misiji u New Yorku da je iritantan pristup Srbije tomu kako neke zemlje povlače priznanje Kosova, jer se to kosi s njihovim stavom, kako je to pitanje riješeno i da će ta zemlja uputiti prosvjed svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova - razočarano će Ivica Dačić.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić opet je razočaran kao prije mjesec dana, kada je razgovarao s europskim diplomatima koji su mu pojasnili što može u skoroj budućnosti očekivati od Kosova, a njegovo je razočarenje primijetila i premijerka Ana Brnabić, kada je izjavila: “Nikada nisam vidjela Vučića ovako razočaranog.”

- Ako je platforma koju je predložila vlada Kosova ono što Priština nudi kao rješenje za normalizaciju, onda ne znam o čemu uopće žele razgovarati. Kukati ne vrijedi, a žaliti se nemamo komu. Ostaje da radimo na popravljanju stvari u Srbiji i na tomu kako pronaći najbolje kompromisno rješenje i za nas i za naš narod na Kosovu - rekao je ovih dana Vučić.M.Flego

ZSO usporedno S primanjem u UN?

Dodatnu uznemirenost u Srbiji unijela je najnovija izjava zamjenika kosovskog premijera Envera Hoxhaja kako bi se stvaranje Zajednice srpskih općina trebalo odvijati usporedno s ulaskom Kosova u UN.

- Budući da je cilj ZSO-a unaprijediti položaj Srba na Kosovu, mišljenja sam kako se njezino formiranje de facto treba odvijati paralelno s učlanjenjem Kosova u UN, kada Kosovo bude dobilo pravni status i puno međunarodno priznanje - pojasnio je Hoxhaj, dodajući kako to treba biti “dio jednog istog procesa koji izražava očekivanja Srba koji žive na Kosovu, ali koji ispunjava i očekivanja Kosova u cjelini i zapadnih partnera Kosova kao njegovih saveznika”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike