Ekonomija
TOMISLAV TOLUŠIĆ MINISTAR POLJOPRIVREDE

Informacije s terena bitne su nam u izradi novog Programa ruralnog razvoja
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Hrvatska je nedavno pokrenula postupak izmjena Programa ruralnog razvoja (2014. - 2020.) (PRR) kojim se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje u poljoprivredi. Je li u planu pokrenuti još neki postupak izmjena kako bi se iz Programa ruralnog razvoja povuklo što više novca, pitali smo ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

- Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od Europske komisije i dobilo odobrenje za više izmjena inicijalnog teksta Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. Glavni motiv svih izmjena je da se omogući kvalitetnija provedba mjera, odnosno otvori prostor za uključivanje što većeg broja potencijalnih korisnika kako bi se u konačnici realizirao glavni cilj, a to je kvalitetno korištenje dostupnih sredstava u iznosu od 2,38 milijardi eura, što podrazumijeva ostvarenje planiranog broja projekata, novih radnih mjesta i razvoj ruralnih područja RH. Dosadašnjim izmjenama PRR-a uvedene su mjere dobrobiti životinja (M 14) za što je tijekom iduće tri godine ukupno raspoloživo 15 milijuna eura te financijski instrumenti za koje je iz PRR-a kao temeljni kapital namijenjeno 70,6 milijuna eura.

Generacijska obnova

Interveniralo se i u mjeru namijenjenu generacijskoj obnovi

- Točno. Posljednjim izmjenama PRR-a interveniralo se u podmjeru 6.1 namijenjenu generacijskoj obnovi. Izmjenama je produžen rok s 18 na 24 mjeseca za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju vođenje poljoprivrednog gospodarstva od roditelja ili prvi put osnivaju svoj OPG. Usto, uvedena su i dva razreda za tu vrstu potpore, tako prvi put korisnici koji neće biti obveznici plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa iz poljoprivredne djelatnosti mogu dobiti 20 tisuća eura, dok će oni koji se obvežu plaćati doprinose iz poljoprivredne djelatnosti i dalje ostvarivati pravo na iznos od 50 tisuća eura. Cilj ove mjere je motivirati mlade da preuzmu gospodarstvo od starijeg nositelja te za određeno vrijeme kroz rast gospodarstva ostvare i uvjete za ostale vrste potpore, poput mjere 4.

Budući da postojeći program završava 2020. godine, radi li Ministarstvo poljoprivrede na okviru sljedećeg programa - na čemu će biti naglasak, gdje se najviše pogriješilo kod postojećeg programa?

- Ministarstvo poljoprivrede analizira sve mjere sadržane u aktualnom PRR-u, kao i efekte koje one ostvaruju kroz natječaje i završena ulaganja, ali istodobno osluškuje i zahtjeve s terena upravo kroz radionice o Programu “Naše domaće, sada i ubuduće” koje održavamo u svim županijama. Na temelju svih tih saznanja bit će kreirane i eventualne dodatne izmjene PRR-a u sljedećim mjesecima te će dobivene informacije s terena služiti kao podloga pri izradi novog Programa za ruralni razvoj iz novog programskog razdoblja. Nacrt regulative prema kojoj će se programirati novi PRR upravo se donosi na razini EK-a i o tome će ovisiti tijek programiranja.

Ključni motiv

Mogu li se sredstva PRR-a preraspodijeliti na mjere za koje postoji veći interes?

- Naime, ključni motiv kako već provedenih, tako i svih budućih izmjena PRR-a je da se sredstva rezervirana na postojećim mjerama, a za koje nema zainteresiranih korisnika preraspodijele bilo na neke već postojeće ili na nove mjere kako bi se raspoložive potpore iskoristile u cijelosti. Ukupni iznos alokacije (2,38 milijardi eura), da pojasnimo, ne može se povećavati, no sredstva se uz prethodni blagoslov EK-a mogu preraspodijeliti na mjere za koje postoji veliki interes. Novac mislimo i treba ga potrošiti na povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz očuvanje okoliša i bioraznolikosti te poboljšanje uvjeta života i standarda stanovnika na ruralnim područjima, ne namjeravamo ga vratiti natrag u blagajnu EK-a, geslo je kojeg se drži Ministarstvo poljoprivrede u mom mandatu.

Koliko je doista novca koji je bio na raspolaganju iz postojećeg Programa ruralnog razvoja do sada zapravo povučeno, tj. da su ga krajnji korisnici dobili?

- Kroz PRR za razdoblje 2014. - 2020. godina RH je ukupno raspoloživo 2,38 milijardi eura. Do sada je više od 62 posto alociranih sredstava već stavljeno na raspolaganje korisnicima kroz objavljene natječaje, a više od 43 posto alokacije je ugovoreno. Prema podatcima Agencije za plaćanja, na dan 16. travnja isplaćeno je 3,6 milijardi kuna iz Programa ruralnog razvoja RH.

Zdenka RUPČIĆ
ISPLATA NAKON ZAVRŠETKA PROJEKATA I NAKON ŠTO PROĐU SVE KONTROLE

Jesu li tvrtke koje su za mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine dobile konačne odluke za mjere 4, a nisu dobile novac tužile državu, tj. Ministarstvo poljoprivrede? Ako jesu, koje su to tvrtke?

- Svi korisnici iz prvog i drugog natječaja, pa tako i oni koji su svoje projekte kandidirali za EU potpore iz PRR-a kroz natječaje objavljene u mandatu dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina, dobili su konačne odluke, bilo da je riječ o odlukama o odbijanju zahtjeva za potporu ili odlukama o dodjeli sredstava. Svim pozitivnim tvrtkama očekivane potpore isplaćuju se tek nakon što završe svoje projekte i nakon što prođu sve kontrole Agencije za plaćanja, uključujući i kontrolu na terenu. One tvrtke koje nisu zadovoljile uvjete dobile su odluku o odbijanju projekta. Rezultati svih natječaja i rang-liste nalaze se na web-stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike