Novosti
CROBAROMETAR

Padaju i HDZ i SDP
Objavljeno 25. travnja, 2018.

Kako je pokazao Crobarometar, redovito mjesečno istraživanje Dnevnika Nove TV, HDZ završava travanj s potporom 27,6 posto birača. Za HDZ je ovo najlošiji rejting od izbora, a gore su stajali samo u kolovozu 2016., kada su uživali potporu 26,2 posto birača. Pada i SDP koji ovaj mjesec ima 18 posto potpore, a ranije je bilježio 20,9. Već deveti mjesec, međutim, raste Živi zid koji travanj završava s potporom od 13,8 posto. Most stagnira na 7,1 posto. U mjesecu ratifikacije Istanbulske konvencije rast su zabilježile stranke s desnim ideološkim predznakom i to Hrast koji je nakon mjeseci s potporom manjom od 1 posto, u travnju, kada je napustio i vladajuću koaliciju, uživa potporu od 1,4 posto. Slično je i sa strankom Neovisno za Hrvatsku s potporom od 1,2 posto.

HDZ-ovi birači ponajviše su osobe starije od 60 godina, točnije, ima ih 33 posto. Tu su i birači s osnovnom školom (36 posto) te birači u Dalmaciji, njih 42 posto. I SDP-ovi birači više su zastupljeniji kod građana starijih od 60 godina (23 posto), ali i s VSS-om (20 posto) te birači u Zagrebu i okolici, njih 25 posto. Birači Živog Zida više su zastupljeni kod građana do 30 godina (22 posto).

Vlada već treći mjesec ima sve manju potporu za svoje politike i u ovom trenutku ne odobrava ih 62 posto građana. Ipak, većina birača (71 posto) misli kako će vlada Andreja Plenkovića odraditi svoj mandat do kraja.

Pesimizam raste već drugi mjesec zaredom i sada 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. D.Pav.

13,8

posto birača podupire Živi zid

71

posto birača misli kako će vlada Andreja Plenkovića odraditi svoj mandat do kraja

Najčitanije iz rubrike