Osijek
NOĆ KNJIGE PRVI PUT U OŠ DALJ

Online slikovnice, kviz, film i druženje u knjižnici
Objavljeno 26. travnja, 2018.

U obilježavanje Noći knjige prvi se put ove godine uključila i OŠ Dalj, na poticaj knjižničarke Tamare Lazar, koja je osmislila program i provela ga u suradnji s nastavnicama hrvatskoga jezika Ive Stanić i Daniele Maršalek, nastavnice srpskoga jezika Danijele Radonjić i pedagoginje Valentine Mataija.

Noć knjige održana je sa željom u učenika probuditi radost čitanja, što je u vrijeme moderne tehnologije sve teži i zahtjevniji zadatak. No najhrabriji i najuporniji ne odustaju te se svakodnevno upuštaju u borbu s ekranima nudeći vrijedan sadržaj na papirnatim stranicama. Budući da je tema ovogodišnje Noći knjige “Budućnost knjige”, učenici su se u školskoj knjižnici družili uz digitalnu i tiskanu knjigu. Čitali su ulomke iz knjiga, ali i izrađivali digitalne slikovnice s pomoću web-alata za stvaranje priče, kao što je Storybird. Također, predstavljene su i slikovnice male autorice Tamare Ćurčić, učenice 4. razreda.

Posjetitelji Noći knjige imali su priliku čuti i koje su to knjige predvidjele budućnost i koji su izumi prvo oživjeli u književnim djelima, a zatim i u stvarnosti.

Posebno je zanimljiv bio kviz u kojemu su učenici trebali povezati nastavnike i njihove omiljene knjige. Druženje je završilo uz kokice i film “Srce od tinte” nastao prema istoimenom romanu Cornelije Funke, a koji je prvi dio trilogije “Svijet od tinte”.

Sudionici ove Noći knjige pokazali su da je budućnost knjige itekako svijetla, a već nestrpljivo očekuju sljedeću, za koju je najavljen još zanimljiviji, možda čak i cjelonoćni, program, koji uključuje vreće za spavanje. I.K.

NIKOLINA GRABOVAC, 5. razred

Na Noći knjige mi je bilo zabavno, uopće nije bilo dosadno, a neki su mislili da će biti. Najzanimljivije mi je bilo izrađivanje online slikovnica. Inače volim čitati, a najviše neke dugačke hororce. Mislim da knjige nikada neće nestati i da one imaju budućnost.

DAVID MARINKOVIĆ, 8. razred

Inače ne volim baš čitati, ali mi je na Noći knjige bilo jako zanimljivo. Naučio sam nešto novo i zabavio se. Mislim da knjige u ovom današnjem obliku nemaju budućnost, ali mislim da će biti sačuvane na neki način.

TATJANA TOPALOVIĆ, 7. razred

Na Noći knjiga naučila sam mnogo toga – da knjige mogu biti i zabavne i zanimljive i da se mogu izrađivati na računalu. Najviše volim čitati pustolovne romane, ali mislim da knjige nemaju baš budućnost i vjerujem da će u ovom obliku nestati.

VANESSA MAKAJ, 7. razred

Na Noći knjige bilo je zanimljivo, naučila sam praviti digitalne slikovnice, a u kvizu sam doznala koje su omiljene knjige nastavnika. Mislim da će knjige u budućnosti postojati u digitalnom obliku, da će sve biti dostupno na tabletima i računalima.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike