Osijek
PRIJEDLOG NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Županija će imati Dan nacionalnih manjina?
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Jedna od osnovnih prepoznatljivosti koju u Osječko-baranjskoj županiji, pa i u Osijeku kao njegovu svekolikom središtu, stavljaju u “krupni plan” jest i multinacionalnost.

Jer petnaest posto od ukupnog broja stanovnika na posljednjem se popisu stanovnika izjasnilo kao pripadnici ostalih narodnosti.

U Osječko-baranjskoj županiji drže kako su zasigurno među onim županijama koje prednjače u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kao i među onima koje izdvajaju najveće iznose sredstava za nacionalne manjine u odnosu prema svojim proračunskim mogućnostima. Sukladno kriterijima utvrđenih pravima, pripadnici nacionalnih manjina na području Županije izabrali su svoja vijeća. Tako djeluju vijeća albanske, mađarske, njemačke i austrijske, romske, slovačke te srpske nacionalne manjine, a bošnjačku, rusinsku, slovensku, crnogorsku i makedonsku nacionalnu manjinu predstavljaju pojedinci.

Radi omogućavanja bolje suradnje i razmjene iskustava, ali i mogućnosti usuglašavanja stavova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina o pitanjima iz njihova djelokruga, već ranije na području županije osnovan je i Savjet za nacionalne manjine.

Iz raspoloživih županijskih materijala može se iščitati kako ovaj Savjet čine predsjednik i 14 članova. Njih imenuje župan iz reda predstavnika županijskih tijela, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, ali poznavatelja problematike iz djelokruga rada Savjeta.

Ne čudi onda što je ovakva suradnja iznjedrila i prijedlog o kojemu će se raspravljati na Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije, a to je onaj o određivanju Dana nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije.

- Ovaj prijedlog dolazi kao posljedica činjenice da smo izrazito multietična, multinacionalna i multikonfesionalna županija te da sve manjinske različitosti zapravo čine naše bogatstvo ostvarujući skladno djelovanje i međusobnu suradnju većinskog naroda s pripadnicima svih nacionalnih manjina na području Županije - stoji u pisanom materijalu prijedloga.

Predloženo je da se ovaj Dan obilježava svake godine - posljednje subote u svibnju.

Taj bi se Dan obilježavao prigodnim programom koji bi osmislili i realizirali članovi Savjeta, manjinskih udruga i drugih organizacija uz pomoć Županije. No posve je jasno da bi, s obzirom na to da je riječ o županiji koja velik dio svojih napora ulaže u razvoj turizma, ovo mogao biti temelj za svojevrsnu manifestaciju koja bi u budućnosti mogla imati i snažan turistički potencijal.

Dario KUŠTRO/Danijel MIKLIĆ
U OSIJEKU 22 MANJINE

Slično je i na području Osijeka, gdje žive pripadnici čak 22 nacionalne manjine. Vijeća albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, slovačke i srpske nacionalne manjine, u aktualnom mandatu, imaju svako po 15 članova, dok crnogorsku, makedonsku i slovačku nacionalnu manjinu predstavlja po jedan član. Njihov se rad finacira iz gradskog proračuna.

PREMA POPISU IZ 2011. GODINE

Prema posljednjem popisu stanovništva, iz 2011. godine, na području Osječko-baranjske županije (koja ima 305.032 stanovnika) najviše je pripadnika srpske nacionalne manjine 23.657 (7,76 %), a druga po brojnosti je mađarska nacionalna manjina s 8.249 pripadnika (2,70 %). Slijedi slovačka s 2293 pripadnika (0,75 %), romska s 1874 pripadnika (0,61 %), albanska s 865 (0,28 %) i njemačka s 813 pripadnika (0,27 %). Bošnjaka ima 434 (0,14 %), Slovenaca 344 (0,11 %), Makedonaca 323 (0,11 %), Crnogoraca 319 (0,10 %) i Rusina 100 (0,03 %).

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike